Ν. Μηταράκης: Ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε στις Βρυξέλλες ολοκληρωμένο σχέδιο για την οικονομία

Ο πρόεδρος της ΝΔ, στις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο μπορεί ουσιαστικά να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη περίοδο, δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Τα δεδομένα που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι ευχάριστα. Βλέπουμε την έκθεση του ΔΝΤ, που μιλάει για υποβάθμιση των στόχων ανάπτυξης της χώρας, είδαμε τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος και φαίνεται ότι η οικονομία βρίσκεται πάλι σε μία κόπωση, γιατί δεν μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις» ανέφερε ο κ. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «γι αυτές τις επενδύσεις χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και αυτό ήταν που παρουσίασε και ο κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ανέφερε: «Δεν πήραμε κάτι συγκεκριμένο, ούτε ως προς την επιρροή των ΗΠΑ στο ΔΝΤ, ούτε σε θέματα αμερικανικών επενδύσεων προς την Ελλάδα, αντίθετα η χώρα μας -ορθώς- επέλεξε να συνεχίσει την αναβάθμιση των αμυντικών μας δυνατοτήτων, αλλά πέραν μιας επίσκεψης που σημειολογικά πράγματι φάνηκε πετυχημένη, στην ουσία των πραγμάτων δεν έφερε κάτι συγκεκριμένο».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 σημείωσε ότι «ακόμη περιμένουμε να αποκτήσουμε μία πιο σαφή εικόνα από την πλευρά της κυβέρνησης, για το ύψος της δαπάνης και αν αυτή έχει προβλεφθεί ήδη στο μεσοπρόθεσμο και τους προϋπολογισμούς τους κράτους».

Κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για την έκδοση των συντάξεων ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «η κ. Αχτσιόγλου τον Ιανουάριο του 2017 είχε διαβεβαιώσει ότι όλες οι συντάξεις θα έχουν πληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, τον Ιούνιο η διοίκηση του ΕΦΚΑ είπε ότι θα εκδίδονται 20.000 συντάξεις τον μήνα και μέχρι στιγμής δεν καταφέρνουν να πιάσουν ούτε τις μισές». Ερμήνευσε δε την πρόσφατη εγκύκλιο του διοικητή του ΕΦΚΑ για τις υπερωρίες υπαλλήλων του οργανισμού, «όχι προς όφελος των συνταξιούχων που θα ήταν πολύ καλό, αλλά για να μη δώσει το υπουργείο κακά στοιχεία τη Δευτέρα στην τρόικα».

 

«Δεν φαίνεται ότι οι συντάξεις στην πράξη εκδίδονται με τον ρυθμό που πρέπει. Περίπου 200.000 συντάξεις περισσότερες έχει ανακοινώσει το υπουργείο από αυτές που εμφανίζονται στο οριστικό σύστημα και εκφράζονται στη δήλωση του Ήλιος. Υπάρχει ουσιαστική καθυστέρηση, υπάρχουν τεράστια θέματα δυσλειτουργίας» υπογράμμισε.
Σχετικά με τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ ο κ. Μηταράκης είπε ότι είναι «πλασματικά πλεονασματικός», εξηγώντας ότι ο οργανισμός «έχει εισπράξει σχεδόν το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης του 2017, ενώ ακόμη υπολείπονται μήνες για το τέλος του έτους και επίσης έχει προϋπολογίσει 549 εκατ. λιγότερα από τις αρχικές προβλέψεις για πληρωμή συντάξεων και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καθυστερούν την έκδοση των συντάξεων και κατά συνέπεια η ταμειακή δαπάνη εντός του έτους του ΕΦΚΑ αναμένεται να είναι μειωμένη».

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ο βουλευτής της ΝΔ εκτίμησε ότι «υπάρχουν εκκρεμότητες και μία σημαντική είναι ο νόμος περί συνδικαλισμού, που επηρεάζει τις αριστερές κεραίες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ».

«Αυτό που με ανησυχεί είναι να μη μπούμε πάλι σε μία περίοδο βαθειάς αβεβαιότητας, ενόψει του γεγονός ότι τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα πρέπει να λύσει το θέμα της χρηματοδότησης των αναγκών της για τα επόμενα χρόνια. Η αξιολόγηση δεν βοηθάει να υπάρχει ως εκκρεμότητα» είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα