Ν.Κοτζιάς: Τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να φύγουν από την Κύπρο

brukselles-upourgos-eksoterikon-nikos-kotziasΤο μεγαλύτερο τμήμα των τουρκικών δυνάμεων κατοχής πρέπει να έχει αποχωρήσει από την Κύπρο την πρώτη κιόλας μέρα της λύσης, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Κοτζιάς αποκαλύπτει πως έχει έτοιμο εμπεριστατωμένο έγγραφο για το θέμα των εγγυήσεων και προβλέπει σύστημα συνεργασίας και φιλίας της Κύπρου με την Ελλάδα και την Τουρκία.
«Τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής θα πρέπει να φύγουν από την Κύπρο», τόνισε, εξηγώντας ότι επειδή αυτό από πρακτικής άποψης δεν μπορεί να γίνει σε μία μέρα θα πρέπει «το μεγαλύτερο κομμάτι του τουρκικού στρατού να φύγει άμεσα», «να έχει ετοιμαστεί να αποχωρήσει την επόμενη ημέρα», «και μετά να υπάρξει μία διαδικασία αποχώρησης, που θα είναι σε λελογισμένο χρόνο και θα έχει ημερομηνία λήξης».

Το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, το έθεσε με σαφήνεια ο ίδιος από τον Απρίλιο του 2015, τονίζοντας ότι τώρα «γίνεται μια προσπάθεια από τους Ελληνοκυπρίους και από εμάς για τη διαμόρφωση ενός συστήματος συνεργασίας και φιλίας, το οποίο να αφορά στη συνεργασία της Κύπρου με τις δυο, πρώην θα έλεγα πλέον, εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά χωρίς κανένα παρεμβατικό δικαίωμα από πλευράς τους».

Για τη στάση της Τουρκίας επί του θέματος επισήμανε ότι «βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία της ωρίμανσης της σκέψης της», καθώς, όπως είπε, ο ίδιος έχει κάνει πολλές συναντήσεις με τον κ. Τσαβούσογλου, στις οποίες έχει συζητηθεί αυτό το θέμα. «Δεν έχουμε συμφωνήσει, αλλά, κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν εδώ στη Νέα Υόρκη, είπαμε να βρεθούμε σύντομα για να το κουβεντιάσουμε περαιτέρω. Εγώ έχω ετοιμάσει ένα εκτενές έγγραφο πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Το έχει υπόψη της η κυπριακή κυβέρνηση και έχουμε συμφωνήσει και με βάση αυτό θα πορευτούμε». «Διότι», είπε ο κ. Κοτζιάς, «οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν άμεσα κέρδη από την ενοποίηση και εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ δεν έχουν εξασφαλισθεί τα αντίστοιχα για τους Ελληνοκυπρίους, και τα αντίστοιχα σε αυτό είναι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, η επιστροφή εδαφών και οι συμφωνίες που θα υπάρξουν στις εσωτερικές πτυχές».

Οπώς σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι συζητήθηκαν ορισμένες παράμετροι για την λύση του προσφυγικού, που ανατέθηκαν να ρυθμιστούν από τους ΥΠΕΞ, και «αφορούν στους πρόσφυγες που δεν χωρούν πλέον στα νησιά, για τους οποίους πρέπει να υπάρξει φροντίδα από την ελληνική πλευρά, αλλά και να επιστραφούν στην Τουρκία όσοι δεν λάβουν άσυλο». «Αυτό που πρέπει να φροντίσουν η Ελλάδα και η Τουρκία, αλλά και τα ευρωπαϊκά όργανα», τόνισε, «είναι να εφαρμοσθεί n συμφωνία. Οι μεν Τούρκοι σε ό,τι αφορά στον έλεγχο και την επιστροφή των προσφυγικών ρευμάτων, n δε Ευρώπη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε τόσο για την παροχή χρηματοδότησης, όσο και για τη βίζα».

Αναφορικά με την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Παλαιστίνης που εγκαινιάστηκε στη Νέα Υόρκη και την τριμερή με την Αίγυπτο ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις τονίζοντας ότι στόχος είναι η διαμόρφωση «μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στα Βαλκάνια, και μίλησε για τη νέα πρωτοβουλία του «τη δημιουργία της συμμαχίας των μεγάλων πολιτισμών που εξακολουθούν να παίζουν ρόλο στον κόσμο». «Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται να κάνουμε μια πρώτη συνάντηση στο τέλος του χρόνου στην Αθήνα με το Ιράκ, το Ιράν, την Κίνα, την Ινδία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, το Μεξικό και τη Βολιβία», είπε.

Ερωτηθείς για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και σε ποιο βαθμό το αμερικανικό εκλογικό αποτέλεσμα θα επηρεάσει την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Αυτό που εγώ κάνω είναι να δημιουργώ διαύλους επικοινωνίας με όλες τις πλευρές. Αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον και αυτό πράττω. Υπό αυτό το πρίσμα εκμεταλλεύθηκα την παρουσία μου εδώ, στη Νέα Υόρκη, και συναντήθηκα με συνεργάτες και της Κλίντον και του Τραμπ. Τους τελευταίους δεν τους αναζητούν πολλοί ξένοι να τους δουν, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι λάθος. Εκτίμησαν την επιθυμία μας να τους δούμε. Ξέρετε, δεν έχουμε κανένα όφελος ως Ελλάδα να υποστηρίξουμε τη μία ή την άλλη πλευρά. Όποιος και να κερδίσει, πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να συνεργασθούμε αποτελεσματικά με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ». «Οι Αμερικανοί», πρόσθεσε, ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος, «είναι υποστηρικτικοί και θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τρόπο που αυτό να καθίσταται βιώσιμο. Είναι μια θέση που όχι μόνο υποστηρίζουν ιδιωτικά, αλλά προβάλλουν και δημόσια», αλλά απαντώντας σε σχέση με τη επιρροή τους προς τους εταίρους μας στην ΕΕ είπε ότι «είμαστε σε μια εποχή κατά την οποία οι εταίροι δεν ακούνε πάντα τις ΗΠΑ και αυτό πρέπει να το λαμβάνει υπόψη της η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας».

Αναφορικά με το Σκοπιανό ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας και τις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, σίγουρα θα υπάρξουν από πολλές πλευρές προτροπές για λύση του ονοματολογικού. Κατά συνέπεια, μετά τις εκλογές, θα πρέπει αυτό το θέμα να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών και να μην το αφήσουμε σε τρίτους. Και με τη βοήθεια, βέβαια, του μεσολαβητή, του κ. Μάθιου Νίμιτς».
Ως προς τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την πΓΔΜ είπε ότι «βοήθησαν πολύ στο να αποδομηθεί μια εικόνα της Ελλάδας στα Σκόπια, σύμφωνα με την οποία εμείς θέλαμε να διαλύσουμε αυτό το κράτος». «Εμείς», πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι αυτό το κράτος καλώς υπάρχει και θέλουμε να επιβιώσει. Για αυτό, άλλωστε, και έθεσα βέτο όταν συζητήθηκαν κυρώσεις εις βάρος τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα