Ν. Κοτζιάς: Ορισμένες χώρες της ΕΕ αντιδρούν σε ένταξη ΠΓΔΜ και Αλβανίας

«Απόδειξη πόσο έξω πέφτουν όλοι αυτοί οι κακοπροαίρετοι που πιστεύουν ότι έγινε κάποια ‘τράμπα’ ανάμεσα στα οικονομικά και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής»

Ενστάσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία προβάλουν Ολλανδία και Γαλλία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Υπάρχουν σειρά αντιρρήσεων από ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ανοίξει η διαπραγμάτευση με τη «Βόρειο Μακεδονία» και με την Αλβανία. Και αυτό αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, απόδειξη πόσο έξω πέφτουν όλοι αυτοί οι κακοπροαίρετοι σχολιαστές -ή μη γνώστες, δεν είναι όλοι ίδιοι-, οι οποίοι πιστεύουν ότι έγινε κάποια ‘τράμπα’ ανάμεσα στα οικονομικά μας της Ευρώπης και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής» ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς με το πέρας των εργασιών της 3ης Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και την Σταθερότητα.

«Αυτό μάλλον δείχνει άγνοια του τι συμβαίνει, διότι θα ξέρατε ότι υπάρχει μια επιστολή Δανίας – Λουξεμβούργου – Γερμανίας – Γαλλίας – Ολλανδίας που έθεταν πρόβλημα για την ένταξη αυτών των κρατών και της «Βόρειας Μακεδονίας»,  να ανοίξει, να αρχίσει η διαπραγμάτευση για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ορισμένες από αυτές έχουν πρόβλημα και για το ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια χώρες που δεν έχουν και μεγάλη διάθεση να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση με αυτές τις χώρες, δεν θα μας κάνουν εμάς χατίρια για να τους στηρίξουμε σε αυτή την πορεία. Δηλαδή, μάλλον άγνοια του τι συμβαίνει στον κόσμο και στην Ευρώπη δείχνει αυτό» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να σας ενημερώσω ότι ενδιάμεσα, οι τρεις από τις πέντε χώρες, δηλαδή το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Γερμανία αποχώρησαν από αυτή την ομάδα, δεν έχουν πια σκληρές αντιρρήσεις, μένει όμως η Ολλανδία και η Γαλλία και ασφαλώς μας απασχόλησαν. Πρέπει να ξέρετε ότι τη Δευτέρα το πρωί στο Λουξεμβούργο έχουμε πρωινό, το λεγόμενο πρωινό -εννοώ ότι έχει μια θεσμική υπόσταση- για την Αλβανία με τα άλλα κράτη-μέλη που συζητάμε ανοιχτά και ανεπίσημα για το πώς βλέπουμε την  πορεία των ευρωπαϊκών σχέσεων με την Αλβανία και υποστηρικτικά.  Θα έλεγα εκεί, από τις χώρες που είχαν αρχικά αντιρρήσεις, συμμετέχουν όλες, αλλά όχι στο ίδιο επίπεδο.

Από αυτούς που είχαν αρχικά αντιρρήσεις είναι ο κ. Μας,  ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας που δήλωσε χτες το βράδυ ότι θα συμμετάσχει ο ίδιος αυτοπροσώπως τη Δευτέρα. Άρα, αυτό το μέτωπο των πέντε κρατών δεν κρατιέται. Μένουν δύο. Αυτά είναι που κουβεντιάσαμε σε αυτές τις διμερείς».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα