Ν. Κοτζιάς: Η Τουρκία ήθελε να κρατήσει στρατό στην Κύπρο για να μπορεί να επέμβει

Ο Νίκος Κοτζιάς, έκανε αποκαλύψεις για την στάση της Τουρκίας και το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό στον Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και αποκάλυψε ότι ο Μελβούτ Τσαβούσογλου του είπε γιατί η Τουρκία ήθελε να μείνει ο στρατός στην Κύπρο. «Για να μπορούν να επέμβουν στην Κύπρο. Θέλουν να μείνουν για τουλάχιστον 15 χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις εγγυήσεις όπως είπε ο κ. Κοτζιάς ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών άλλαζε συνεχώς τις θέσεις του.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επέμεινε ότι το Κυπριακό δεν έκλεισε στην Ελβετία και έκανε λόγο για φραστικούς λεονταρισμούς της Άγκυρας, αναφερόμενος στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», υπογράμμισε.

Ο κ. Κοτζιάς απάντησε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος έθεσε θέμα δεδηλωμένης για τον Πάνο Καμμένο μετά τις θέσεις που εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Μεταξύ άλλων τόνισε: Δεν είναι καλό να ανοίξουμε τα χαρτιά μας ως κυβέρνηση τώρα που ξεκινάμε τη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό και μάλιστα ενόψει της επικείμενης συνάντησης με τον κ. Νίμιτς την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιπροσθέτως, επεσήμανε ότι χρειάζεται να υπάρξει και για αυτό το θέμα το κλίμα συναίνεσης, κάνοντας ωστόσο λόγο για «αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπιανών» που κάνουν δυσκολότερη την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα