Ν. Κοτζιάς: Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι υπηρετεί το εθνικό συμφέρον (βίντεο)

Ο Ν. Κοτζιάς επέκρινε τη στάση του Τύπου που αποσιωπά σημαντικά γεγονότα εξωτερικής πολιτικής ή τα προβάλει, όπως είπε, «με μεμψιμοιρία» γεγονός που «συνδέεται με το ότι πάρα πολλοί την εξωτερική πολιτική την αντιλαμβάνονται μόνον ως κάτι το αρνητικό, ως κάτι παθιασμένα μηδενιστικό και όχι ως μία εξωτερική πολιτική που πρέπει να είναι ενεργητική, να πιέζει, να είναι όσο το δυνατόν πιο μελετημένη, προκειμένου να αποκτήσει ερείσματα και να έχει ορισμένες κατακτήσεις».

 

Σαφείς απαντήσεις τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα των Μουφτήδων και την επίσκεψη Ερντογάν σε όλες της τις πτυχές- τις διερευνητικές επαφές, το δικαστήριο της Χάγης, την υφαλοκρηπίδα και τις αιγιαλίτιδες ζώνες μέχρι την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τη Συνθήκη της Λoζάνης, όσο και για τις ελληνοαλβανικές συνομιλίες, τις προπτικές επιλυσης του Κυπριακού, το προσφυγικό, τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Ονοματολογικού και τέλος το θέμα με τη Σαουδική Αραβία και τον υπουργό Άμυνας έδωσε χθες το βράδυ, στο πλαίσιο της δίωρης συνέντευξης εφ’όλης της ύλης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην εκπομπή «Επόμενη Μέρα» απέναντι στον παρουσιαστή Σεραφείμ Κοτρώτσο και τρείς δημοσιογράφους, τον Νίκο Μελέτη, τον Βασίλη Σκουρή και τον Μανόλη Κωττάκη.

Αναφέρθηκε σε πρόσφατα γεγονότα που συγκαταλέγονται στις επιτυχίες του ΥΠΕΞ όπως η επιστροφή, προχθές, των 1,4 εκατομμυρίων ευρώ από την Αμερικάνικη Επιτροπή Διεθνούς Βοήθειας, που είχαν δοθεί μέσω Βελιγραδίου από παλαιότερες κυβερνήσεις σε ΜΚΟ αναδεικνύοντας τη συστηματική αναζήτηση χρημάτων που είχαν δοθεί χωρίς όρους, χωρίς απαίτηση και προϋπόθεση για έργα και αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος από τα ανακτηθέντα ήδη, 10 εκατομμύρια Ευρώ, σε σύνολο 40 εκατομμυρίων που έχουν εντοπιστεί.

Γεγονότα σημαντικά όπως τα θετικά βήματα εμπιστοσύνης που έκανε η Αλβανία με την ψήφιση νόμου υλοποίησης της συμφωνίας το 2009 για τα νεκροταφεία των Ελλήνων πεσόντων στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και την ανέργεση του ναού που ειχε κατεδαφιστεί περσυ στις Δρυμμαδες.

Ο Ν. Κοτζιάς επέκρινε τη στάση του Τύπου που αποσιωπά σημαντικά γεγονότα εξωτερικής πολιτικής ή τα προβάλει, όπως είπε, «με μεμψιμοιρία»γεγονός που «συνδέεται με το ότι πάρα πολλοί την εξωτερική πολιτική την αντιλαμβάνονται μόνον ως κάτι το αρνητικό, ως κάτι παθιασμένα μηδενιστικό και όχι ως μία εξωτερική πολιτική που πρέπει να είναι ενεργητική, να πιέζει, να είναι όσο το δυνατόν πιο μελετημένη, προκειμένου να αποκτήσει ερείσματα και να έχει ορισμένες κατακτήσεις».

Μουφτήδες

«Τις τελευταίες ημέρες που έγινε βαβούρα, έφτασε ένα συγκρότημα να δημοσιεύει 17 άρθρα το Σαββατοκύριακο σε βάρος μου. Να υποθέσω ότι 17 δημοσιογράφοι τους ήρθε η έμπνευση για το το ίδιο θέμα ή να υποθέσω ότι συντονίζονται από κάποιο κέντρο; Θα ήταν λογικό το ερώτημα», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε ερωτηθείς στην «δήθεν» διαμάχη με τον υπουργό Παιδείας. «Το παραμύθιασμα ότι εγώ αδειάζω τον Γαβρόγλου, ο Τσίπρας από τις Βρυξέλλες αδειάζει εμένα κ.λπ., μάλλον δείχνει τον λειψό τρόπο που αντιλαμβάνονται ορισμένοι και την πολιτική και την εξωτερική πολιτική. Η μικροπολιτική δεν βοήθησε κανέναν. Ο κ. Γαβρόγλου διατύπωσε σκέψεις που υπάρχουν και τις έχουμε κουβεντιάσει στην κυβέρνηση, για τη ρύθμιση των θεμάτων των θρησκευτικών επάνω στη Θράκη. Εγώ απαντώντας σε μια ερώτηση που μου έκαναν σε μια ad hoc συνέντευξη Τύπου είπα ό,τι κάνουμε δεν το κάνουμε κατ’ επιταγή της Τουρκίας».

Σε ερώτηση αν ήταν σωστό να θέσει η κυβέρνηση την επομένη που το έβαλε ο Ερντογάν το θέμα εκλογής των μουφτήδων απάντησε: «Εμείς την πολιτική μας θα την υλοποιήσουμε έτσι όπως την έχουμε σκεφτεί. Κάναμε ένα πρώτο μεγάλο μέτρο με τον νόμο περί της Σαρία, δεν μπορεί να καταναγκάζονται οι μουσουλμάνες Ελληνίδες γυναίκες να υπάγονται απευθείας σε ένα θρησκευτικό ηγέτη, αλλά μπορούν να δικαιούνται να πάνε σε ελληνικό δικαστήριο», τόνισε επισημαίνοντας ότι σε «συνέχεια της Σαρίας είναι το θέμα του πώς θα προσδιοριστεί ο μουφτής», καθώς «υπάρχουν πολλές απόψεις και συζητήσεις» αποσαφηνίζοντας ότι «το θέμα της νομοθεσίας γύρω από την εκλογή ή μη εκλογή, του προσδιορισμού τους ποιος είναι ηγέτης μιας θρησκευτικής οντότητας ή κοινότητας είναι κύρια θέμα του υπουργείου Παιδείας».

Σχετικά με τον αν πρέπει να αλλάξει ριζικά ο τρόπος ανάδειξης των μουφτήδων ή να υπάρξουν βελτιώσεις του συστήματος, όπως διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι υποστηρίζει «ένα πιο διευρυμένο σώμα» και τόνισε τον «βαθιά λανθασμένο παραλληλισμό» που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανάμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τη Θράκη «γιατί ο μεν ένας είναι ηγέτης συνολικά ολόκληρης της Ορθοδοξίας παγκοσμίως, ενώ οι άλλοι είναι τοπικοί θρησκευτικοί ηγέτες». Ως δεύτερο λάθος που κάνει ο κ. Ερντογάν, όπως είπε, «είναι ότι απαιτεί από την Ελλάδα συχνά έναν τρόπο προσδιορισμού των θρησκευτικών ηγετών της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης, ο οποίος δεν εφαρμόζεται στην ίδια τη χώρα του». Εξήγησε δε ότι «το κύριο πρόβλημα με τους μουφτήδες είναι ότι είχανε σχεδόν προνομιακή σχέση με μια δικαστική λειτουργία, δεν ήταν απλώς θρησκευτικοί ηγέτες. Και ο νόμος της Σαρία αυτός προσπάθησε να τους ξανααποδώσει τη λειτουργία ως θρησκευτικούς ηγέτες κυρίως, και όχι ως δικαστικούς».

Επίσκεψη Ερντογάν: ένα από τα κέρδη της ήταν η ομολογία του ότι η Τουρκία δεν έχει δικαιώματα επί της Ελλάδας

Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα υπενθύμισε ότι «ένα από τα κέρδη της επίσκεψης ήταν η ομολογία του ότι η Τουρκία δεν έχει δικαιώματα επί της Ελλάδας, δεν τής πέφτει λογαριασμός στον τρόπο που εμείς συμπεριφερόμαστε και φροντίζουμε ως ελληνικό κράτος τους Έλληνες πολίτες που ανήκουν στο μουσουλμανικό θρήσκευμα. Παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι οι ομάδες των μουσουλμάνων στη Θράκη είναι τρεις, ότι δεν είναι όλοι τουρκογενείς, ότι υπάρχουν Ρομά και Πομάκοι. Αυτό είναι μια μεγάλη παραδοχή, την οποία αντί να την συγκρατήσουμε σαν ελληνική κοινωνία και να την αξιοποιήσουμε, θέλουμε να την πετάξουμε γιατί δεν μας πάει στην όλη αντίληψη που έχουμε για την εξωτερική πολιτική».

«Έχουμε κανένα λόγο να έχουμε φοβική συμπεριφορά απέναντι σε τρίτους;», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «δεν φοβόμαστε κανέναν, τα επιχειρήματά μας, ο δικαϊκός μας νομικός πολιτισμός και η δημοκρατία μας είναι ισχυρότερα από κάθε είδους επισκέψεις» και ότι «το κύριο πρόβλημα στη Θράκη δεν είναι πόσες φορές περνάει ο Ερντογάν ή ο τάδε Τούρκος πολιτικός ή το τι κάνει το προξενείο της Κομοτηνής», αλλά ότι «πρέπει να λάβει η ελληνική πολιτεία μέτρα, κοινωνικά και οικονομικά, ανάπτυξης της περιοχής».

Υπάρχει μία σύμπτωση ανάμεσα σε τρεις κατηγορίες πολιτικών ή οικονομικών συμφερόντων στις επιθέσεις

Παράλληλα καυτηρίασε την αντιπολίτευση για το «ενδιαφέρον» της στην εξωτερική πολιτική αναφέροντας ότι αντί να ενδιαφέρεται για τα πραγματικά γεγονότα και την αναβάθμιση της χώρας μας «πήγανε στις προσωπικές επιθέσεις, στα μικροπολιτικά, στα παραπολιτικά». Και διατύπωσε την άποψη ότι υπάρχει μία σύμπτωση ανάμεσα σε τρεις κατηγορίες πολιτικών ή οικονομικών συμφερόντων, και σκιαγράφησε «ένατρίπτυχο κοινωνικό, πολιτικό που έχει κοινό συμφέρον να μιλάει και να επικάθεται στα προβλήματα της χώρας παρά να επιδιώκει να τα λύσει»:

Τους ακροδεξιούς «που παριστάνουν τους πατριώτες και τους αρέσει να ξεπλένουν το παρελθόν τους με φωνές», τους διαπλεκόμενους με «στόχοανατροπής της κυβέρνησης» που «κατά τη γνώμη τους και των συμφερόντων που εκπροσωπούν, γίνεται μέσα από το χτύπημα της εξωτερικής πολιτικής»και τέλος αυτών «που είχαν ανάγει την αδράνεια ως το κυριότερο πλεονέκτημα και προτέρημα που πρέπει να έχει η Ελλάδα», θεωρώντας «ότι αν δεν προσπαθήσουμε να λύσουμε προβλήματα με την Αλβανία ή τα Σκόπια ότι ο χρόνος μετράει υπέρ μας». «Η σημερινή εξωτερική πολιτική έχει ένα στόχο, να λύσει τα προβλήματα με τρόπο που να εξυπηρετεί τη χώρα, χωρίς όμως να ηττάται η απέναντι πλευρά», υπογράμμισε.

Κυπριακό: εξαιρετική επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας, όλοι την αποδέχτηκαν

Ερωτηθείς για το Κυπριακό ανέφερε ότι είναι «εξαιρετική επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας το ότι μπήκαν στο τραπέζι και δεν μπορούν να φύγουν, τα ουσιαστικά προβλήματα του Κυπριακού, η κατοχή και τα επεμβατικά δικαιώματα».

«Σήμερα», είπε, «δεν υπάρχει κανένας -και ο ΟΗΕ και η ΕΕ και άλλοι διεθνείς παράγοντες, όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας- που να πιστεύει ότι μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος χωρίς αυτά τα δύο θέματα να συζητηθούν και να ξεκαθαρίσουν. Εχει γίνει παγκοσμίως αποδεκτό ότι λύση του Κυπριακού σημαίνει λύση του πραγματικού προβληματος, της εισβολής και κατοχής».

«Αν θέλουμε να πάμε σε μια διεθνή διάσκεψη, που να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, θα πρέπει να συζητηθεί προηγούμενα η ατζέντα που αφορά το 5ο και 6ο σημείο του κυπριακού ζητήματος, δηλαδή την κατοχή και τα επεμβατικά δικαιώματα» και «αν υπάρχουν σημεία σύγκλισης και συνεννόησης στις εγγυήτριες δυνάμεις. Ο Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου έχουν αποδεχτεί την ανάγκη να γίνουν διερευνητικές συζητήσεις κατά πόσον μπορούμε να τα λύσουμε».

Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας: Δεν πρέπει ποτέ η Ευρώπη να πει ότι κλείνουμε τις πόρτες στην Τουρκία

«Εάν πρέπει κάποιος να το πει, ας το αποφασίσει η Τουρκία. Πρέπει η ίδια να αποφασίσει αν θέλει να γίνει μέρος της ΕΕ», επισήμανε ο κ. Κοτζιάς σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα ήταν η πιο κερδισμένη χώρα. Παράλληλα αναφέρθηκε στο τελευταίο δημοψήφισμα στην Τουρκία και στη διαφοροποίηση των πολιτών των ακτών της Τουρκίας, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που σκέφτεται φιλοευρωπαϊκά, ελπίζει στην Ευρώπη και θέλει να βλέπει την Ευρώπη δίπλα του. Κόσμο που «δεν πρέπει να τον εγκαταλείπει κανείς. Αν δεν στηριχτούμε σε αυτόν τον κόσμο μακροπρόθεσμα, τα προβλήματα ΕΕ και κατ’ επέκταση Ελλάδας-Τουρκίας, θα είναι πολύ μεγαλύτερα».

Συνθήκης Λοζάνης: Είμαστε περήφανοι, πήραμε στήριξη από όλες τις ισχυρές δυνάμεις

«Το υπουργείο Εξωτερικών και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι αυτό, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στη διεθνή διπλωματία γύρω από το Συνθήκη της Λοζάνης, που την ίδια στιγμή που ο Ερντογάν πήγε να πει περί συνθήκης, βγήκαν η Γερμανία, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και είπαν στην Τουρκία ξεχάστε αυτά, ουδείς μπορείς να πειράξει το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες τύπου Λοζάνης. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει, να βγουν όλες οι μεγάλες δυνάμεις και να επιβεβαίωσουν την ύπαρξή της. Ειναι πρωτοφανές ότι ο Ερντογάν ερχόμενος στην Ελλάδα είπε δύο φορές ότι εγώ δεν θέτω ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδας ούτε εδαφικής ακεραιότητας».

«Πήραμε», κατάληξε, «μια τοποθέτηση που είναι χρήσιμη στην ελληνική διπλωματία και στο διεθνές σκηνικό από τον Ερντογάν και πήραμε στήριξη από όλες τις ισχυρές δυνάμεις».

Σε ερώτηση αν μπορούμε και εμείς να θέσουμε θέμα γκρίζων ζωνών, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ένας εξαιρετικός συνάδελφός του ο οποίος δεν ανήκει και στον πολιτικό του χώρο, με τον οποίο συνεργάζεται πολλά χρόνια, έχει εντοπίσει νησίδες και βραχονησίδες που ανήκουν στην Τουρκία που με βάση τα κριτήρια συνθηκών, θα μπορούσαν κανείς με την ίδια λογική να πει ότι δεν ανήκουν στην Τουρκία. «Εγώ απλώς έκανα μια διπλωματική προαναγγελία, μην βγάζετε αυτά τα θέματα γιατί υπάρχει και άλλος τρόπος ανάγνωσης των διεθνών σας συνθηκών», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με το Δικαστήριο της Χάγης ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι «για να πάμε πρέπει να έχουν συμφωνήσει και τα δύο μέρη. Τέτοια κουβέντα δεν έχουμε κάνει. Ενα από τα μεγάλα ζητήματα είναι ότι η Τουρκία, όπως και άλλες 4 χώρες δεν έχουν υιοθετήσει το διεθνές δίκαιο της Θαλάσσης».

Αιγιαλίτιδα ζώνη: εμείς θα προχωρήσουμε στον προσδιορισμό της τμηματικά

Ερωτηθείς σχετικά αποσαφήνισε ότι «το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη είναι δικό της δικαίωμα. Δεν ειναι πρόβλημα που μπορούμε να το συζητάμε με την Τουρκία. Το πρόβλημα μας είναι η υφαλακρηπίδα. Απλώς τεχνικά για να προσδιορίσεις την υφαλοκρηπίδα πρέπει να έχεις προσδιορίσει την αιγιαλίτιδα ζώνη με την οποία έχεις κυριαρχία», είπε υπογραμμίζοντας ότι «για την αγιαλίτιδα, εμείς θα προχωρήσουμε στον προσδιορισμό της, τμηματικά. Η θεωρία ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν μια και έξω αποδείχτηκε επί δεκαετίες ότι δεν οδήγησε πουθενά. Στο όνομα του μαξιμαλισμού, δηλαδή, δεν γίνεται τίποτα».

Η αιγιαλίτιδα ζώνη έχει μεγάλη σημασία για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ με όλες τις χώρες, ιδιαίτερα με την Αλβανία. Η αιγιαλίτιδα ζώνη και τα κυρίαρχα δικαιωματά μας και συμφέροντα είναι υψίστης σημασίας προς όλες τις πλευρές.

Προσφυγικό: Η Τουρκία είναι ανοιχτή να κουβεντιάσει

Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη του κύριου Μουζάλα στην Τουρκία ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «αυτό που συνεννοηθήκαμε και για πρώτη φορά η Τουρκία είπε είναι ότι είναι ανοιχτή να το κουβεντιάσει, και ο ίδιος ο Ερντογάν ήταν θετικός, να μπορούν να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα- για να αναπνεύσουν τα νησιά αλλά και για να ζούν καλύτερα οι πρόσφυγες,- και να μπορούν μετά από εκεί να επαναπροωθούνται, αυτοί που δεν παίρνουν άσυλο, στην Τουρκία».

Σχετικά με το προσφυγικό τόνισε ότι «αυτό που έχει ελπίδα είναι ότι άρχισε να περιορίζεται ο πόλεμος στη Συρία και αυτό που πρέπει να δει η Δύση είναι πώς θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Συρίας ώστε αυτά τα εκατομύρια των ανθρώπων, αντί να κοιτάνε να πάνε μακριά προς τη Δύση, να επιστρέψουν στις κατοικίες τους». «Τα λεφτά αυτά πρέπει να τα εξασφαλίσει η ΕΕ», επισήμανε εξηγώντας ότι αυτά τους είπε προχθές στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, «προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα έχουν μια ελπίδα, μια προσμονή που θα ταυτίζει τα συμφέροντά τους με τα συμφέροντά μας να επιστρέψουν σε μία Συρία που θα ανοικοδομείται».

Κληθείς να σχολιάσει την επιθετική στάση των χωρών του Βίσεγκραντ στο προσφυγικό ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην πρόσφατη πρωτοβουλία του για τη δημιουργία μίας ομάδας μικρών χωρών με κοινά συμφέροντα στην ΕΕ που κινδυνεύουν να χάσουν τα δικαιώματά τους στο όνομα της διεύρυνσης σπου συναντήθηκαν πρόσφατα στη Βουδαπέστη η οποία θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή και όλων των υποψήφιων για ένταξη χωρών στην Αθήνα.

Σκοπιανό: Κανένα όνομα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι.

Σχετικά με το σκοπιανό ο υπουργός εξωτερικών αποσαφήνισε ότι σε σχέση με τις πιέσεις από το ΝΑΤΟ ότι ο ίδιος τους είπε «να μην μπερδεύονται γιατί κάθε φορά που μπερδεύονται δημιουργούν προβλημάτα στη διαπραγμάτευση». Τόνισε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι η ΦΥΡΟΜ να αποκτήσει, και εμείς να το επιδείξουμε, μια κουλτούρα συναίνεσης και συμβιβασμού, που σημαίνει ότι ούτε εμείς ούτε εκείνοι μπορούν να τα πάρουν όλα. Πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό που να είναι ωφέλιμος και για τα δύο κράτη ο οποίος να αντέχει στο χρόνο».

Ο κ. Κοτζιάς αρνήθηκε να επεισέλθει σε λεπτομέρειες για θέματα που είναι στοιχεία της διαπραγμάτευσης, ανέφερε ότι οι προθέσεις είναι καλές, ότι ούτε ο κ. Νίμιτς, ούτε η ηγεσία της σκοπιανής πλευράς έχουν βάλει κανένα όνομα πάνω στο τραπέζι, ενώ «εμείς τους είχαμε πει πως καταλαβαίνουμε το θέμα» και χαρακτήρισε ως «γελοιότητες» και «κατά φαντασία σενάρια» δημοσιεύματα που αναφέρθηκαν σε ονόματα αλλά και περί των αποτελεσμάτων της συνάντησης που δεν είχε γίνει λόγω κακοκαιρίας. Αποσαφήνισε δε ότι κανένα όνομα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι. Απέκλεισε επίσης το να μπεί με το προσωρινό της όνομα η ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του κ. Καμμένου, ως αρχηγού κόμματος, ότι δεν θα συναινέσει σε όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, και αν αυτό επηρρεάζει τη διαπραγμάτευση ο κ. Κοτζιάς απάντησε αρνητικά σημειώνοντας ότι «είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος σε ζητήματα που τα θεωρεί θεμελιακά να τοποθετείται». Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή για το θέμα αυτό τονίζοντας ότι «αυτό που χρειάζεται είναι μία πλειοψηφία βουλευτών, όχι μία πλειοψηφία κομμάτων. Και μια πλειοψηφία ευθύνης. Όποιος θέλει να πάρει ευθύνη είναι μία πλειοψηφία» καθώς δεν «μπορεί να μένει άλυτο ένα ζήτημα γιατί κάποιοι παίζουν με το μέλλον της χώρας». Και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που ήρθαμε να λύσουμε προβλήματα. Αν ο τρόπος που τα λύνουμε αντιστοιχεί στα μακρόχρονα συμφέροντα της χώρας, στα συμφέροντα της περιοχής και είναι μέσα στο ευρωπαϊκό πνεύμα, νομίζω ότι πρέπει να το κάνουμε».

Όπως επισήμανε το 2018 θα ήταν καλό να λυθεί το θέμα της ονομασίας καθώς «υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που δείχνουν ότι μπορούμε να το λύσουμε». «Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβάλουμε εκεί που μπορούμε να λύσουμε», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «ευθύνη της κυβέρνησης είναι άν βρει ένα παράθυρο για να λύσει αυτό το πρόβλημα να το λύσει», διότι «αυτά πρέπει να τελειώνουν η χώρα δεν μπορεί να είναι όμηρος από καταστάσεις του παρελθόντος».

«Και όσοι μας κάνουν κριτική ή μας βλέπουν καχύποπτα επειδή θέλουμε να το λύσουμε» συμπλήρωσε «πρέπει να θυμούνται ότι για τη χώρα θα ήταν πολύ καλύτερο να το είχαμε λύσει το 1992», ότι «οι δυνάμεις που μας εγκαλούν είναι αυτές που δεν πήραν την ιστορική ευθύνη να το λύσουν γιατί ταλαντεύτηκαν» και ότι «η χώρα και αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει στη διαπραγμάτευση του Κυπριακού ότι το εθνικό συμφέρον το βάζει πάνω από όλα».

Ως προς το αλβανικό ερωτηθείς αν συζητά με την αλβανική πλευρά σχετικά με το θέμα των περιουσιών ο κ. Κοτζιάς είπε ότι το «κύριο θέμα που πρέπει να λύσουμε θετικά είναι η εμπόλεμη κατάσταση. Οι νομικές συνέπειες θα ρυθμιστούν σε μία ειδική διαδικασία».

Σαουδική Αραβία: ο κ. Καμμένος δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των όπλων στην Σαουδική Αραβία και τις ευθύνες του κ. Καμμένου ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει για πράξεις που έγιναν την εποχή της» -το 2012 και το 2014- «και ζητάει από εμάς να της απαντήσουμε». Σχετικά με τον κ. Καμμένο εξέφρασε την άποψη ότι «αποτελεί πεδίο συνεχών επιθέσεων από την αντιπολίτευση διότι πιστεύει ότι αν τον πιέσει πάρα πολύ μπορεί να κάνει ένα ρήγμα στην κυβέρνηση». «Και στον κ. Καμμένο προσπαθεί να κολλήσει και εμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα τόνισε ότι, έχοντας εξετάσει όλα τα έγγραφα και έχοντας όλες τις σχετικές απαντήσεις εγγράφως από τη Σαουδική Αραβία, ο κ. Καμμένος «δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση για τον τρόπο που τον βλέπει η αντιπολίτευση» τονίζοντας ότι «λέγονται φρικτά πράγματα τα οποία δεν έχουν ουτε αρχή ούτε και τέλος».

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα