Ν.Κοτζιάς: «Αρνούμαστε να δεχτούμε όρους που εκφεύγουν των συμφωνιών της ΕΕ στα ενεργειακά»

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με παρέμβασή του σήμερα  στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα  δεν θα δεχθεί οποιουσδήποτε όρους που εκφεύγουν του νομικού πλαισίου και των συμφωνιών της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας.

kotzia_2

Ο κ.Κοτζιάς τόνισε πως «δεν μπορεί να τίθενται ως όροι και προϋποθέσεις παράμετροι και στοιχεία που είναι εκτός των συνθηκών του Ευρωπαϊκού Δικαίου και των Συμφωνιών μας, στον τομέα της ενέργειας». 

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος ενός ευρύτερου δικτύου που περιλαμβάνει όλα τα κράτη – μέλη των Δυτικών Βαλκανίων» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς, συμπληρώνοντας, ότι όσο περισσότερα δίκτυα τροφοδοσίας δημιουργούνται στην περιοχή, τόσο αυξάνει η σταθερότητα και η ενεργειακή ασφάλεια.

Αναφερόμενος στον αγωγό TAP, ο κ.Κοτζιάς κάλεσε την Επιτροπή να κάνει περισσότερες ενέργειες για τον Κάθετο Διάδρομο Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία, και εξέφρασε τη στήριξή του στη δημιουργία του μεσογειακού αγωγού East Med και στην ενίσχυση της χωρητικότητας των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων σταθμών υγροποιημένου αερίου LNG.

Ο υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι είναι να ενισχυθεί  ο  Νοτίος Διάδρομος που διέρχεται από την Τουρκία, σημειώνοντας ότι «δεν είναι απαραίτητος μόνο για να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και αέριο από το Ιράκ και το Ιράν, μόλις σταθεροποιηθούν οι συνθήκες».

Όσον αφορά τις ελληνικές θέσεις στο θέμα της μετανάστευσης, ο κ.Κοτζιάς αφενός επέστησε την προσοχή όλων «ώστε να μη στρατιωτικοποιηθεί η πολιτική μετανάστευσης και να διασφαλισθεί η συνεργασία με τις αραβικές χώρες της Βόρειας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης και της Αιγύπτου» και αφετέρου ότι «πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία της μεταναστευτικής πολιτικής που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και πριν απ’ όλα οι συμφωνίες επανεισδοχής με χώρες όπως το Πακιστάν».

Τέλος, υπογράμμισε ότι θα πρέπει τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι πολύ προσεκτικά στις επαφές που έχουν με τρίτες δυνάμεις, οι οποίες αποσταθεροποιούν την περιοχή και προκαλούν δυσκολίες στην κυβέρνηση της Αιγύπτου.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα