Ν.Κοτζιάς:Το πόσο επιθυμούν λύση οι Τούρκοι θα το δείξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

«Το πόσο η Τουρκία επιθυμεί λύση θα το δείξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». «Ξέρω- με την πείρα που έχω από διαπραγματεύσεις εδώ και δεκαετίες και την όποια γνώση έχω συσσωρεύσει και στο αντικείμενο που λέγεται Κύπρος-  ότι εάν κάποιος θέλει λύση θα το δείξει όταν θα συζητηθεί ο πυρήνας του προβλήματος. Εάν κάποιος δεν θέλει λύση ίσως να μην αφήσει τις συζητήσεις να φτάσουν σε αυτό το σημείο ώστε να μη δείξει τις πραγματικές του προθέσεις. Εμείς θα φτάσουμε και η Τουρκία πρέπει να δείξει τις πραγματικές της προθέσεις. Θέλει μία λύση ή θέλει κάλυψη νομιμότητας για τις παράνομες πράξεις της;» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο EURONEWS, ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απέκλεισε την κατάργηση των εγγυήσεων.

Κληθείς να σχολιάσει  τα τελευταία  επικριτικά δημοσιεύματα ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι  «δεν είναι μόνο η τουρκική πλευρά, υπάρχουν και άλλοι διεθνείς παράγοντες που θεωρούν ότι είναι καλό να υπάρχει κάποιου είδους κατοχή στην Κύπρο, γιατί τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με αυτά των Τούρκων» και πρόσθεσε πως «η ουσία είναι ότι αυτοί εκφράζονται από τέτοιου είδους δημοσιεύματα». «Και έχει  μεγάλη σημασία» όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, «να ξεχωρίσουμε τα γεγονότα: Είχαμε μία πρόσκληση να έρθουμε στη Γενεύη για να κάνουμε πολιτικές διαβουλεύσεις για το Κυπριακό την προηγούμενη Πέμπτη και την Παρασκευή. Την Πέμπτη που φτάνουμε παίρνουμε από τον ΟΗΕ και ένα κείμενο για το είδος των πολιτικών διαβουλεύσεων για την Παρασκευή. Και ξαφνικά έρχονται και μας λένε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτικές διαβουλεύσεις την Παρασκευή, αλλά  διαβουλεύσεις με τεχνικές ομάδες. Εμείς τους απαντήσαμε ότι πρέπει,  για να συνεδριάσουν οι τεχνικές ομάδες, να έχουμε προηγουμένως συμφωνήσει οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, ο τουρκοκύπριος ηγέτης δηλαδή και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας,  πώς θα δουλέψουν αυτές οι ομάδες, με τι περιεχόμενο, με τι ερωτήματα και με ποιο σκοπό. Και εκεί ξαφνικά ο κύριος Τσαβούσογλου απάντησε: δεν κατάλαβα καλά, έχω κανονίσει να φύγω. Του είπαμε να μη φύγει την Παρασκευή, να κάτσει να συζητήσουμε δυο- τρεις ώρες, βάσει του προγραμματισμού που είχαμε. Έφυγε. Πήγε στην ‘Αγκυρα και είπε ότι το βάλαμε εμείς στα πόδια που ήμασταν ακόμα στη Γενεύη και συζητούσαμε και ότι εκείνος κατέκτησε τα Ιμαλάια».

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε  ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών παλεύουν επίμονα για τη λύση του Κυπριακού καθώς και για τον ορισμό του «τι είναι η λύση του κυπριακού που πρόκειται να λυθεί». «Πάμε να λύσουμε» πρόσθεσε «ένα πολιτικό, διεθνές πρόβλημα που προέκυψε από την παράνομη κατοχή της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα το 1974. Κατά συνέπεια η λύση του κυπριακού είναι να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα με μια διαδικασία που την έχουμε προτείνει και την έχουμε συζητήσει και να καταργηθεί αυτό το καθεστώς που επικαλείται η Τουρκία από τις συνθήκες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο κατά τη γνώμη τους και παρανόμως μπορούν να επεμβαίνουν στη Μεγαλόνησο όποτε εκείνοι νομίζουν, γιατί είναι εγγυήτρια δύναμη». «Αυτό το θέμα, δηλαδή οι εγγυήσεις, τα παρεμβατικά δικαιώματα και η παραμονή του στρατού είναι ο πυρήνας του κυπριακού ζητήματος», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Και είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει τη λύση του Κυπριακού και ανάμεσα σε άλλα, αυτό πρέπει να σημαίνει το μάξιμουμ των δικαιωμάτων για τους Τουρκοκυπρίους και το μάξιμουμ του αισθήματος της ασφάλειας για τους Ελληνοκυπρίους. Δηλαδή να φύγουν τα στρατεύματα. Δεν αρέσει σε πολλούς αυτό και γι αυτό κάθε φορά που υπάρχει μια συνάντηση για την Κύπρο κατηγορούν εμένα που εκπροσωπώ αυτή τη γραμμή που είναι η γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης σε συνεννόηση με τους Κυπρίους», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, ας ξεκινήσω με όλες τις τελευταίες εξελίξεις μετά τη Διάσκεψη της Γενεύης, με όλα αυτά που ακούστηκαν για το πρόσωπό σας από τον Τούρκο ομόλογό σας τον κύριο Τσαβούσογλου που είπε ότι εσείς φύγατε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια για το τελευταίο δημοσίευμα ενός διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου, το οποίο ακούστηκε και αναπαρήχθη αρκετά για το δικό σας ρόλο, από εδώ και πέρα πλέον, στις διαπραγματεύσεις.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση και εγώ ως Υπουργός Εξωτερικών επίμονα παλεύουμε για τη λύση του Κυπριακού. Αυτό που επίσης επίμονα κάνουμε είναι να ορίζουμε τι είναι η λύση του Κυπριακού. Δεν πάμε να λύσουμε μια μαθηματική εξίσωση, ούτε εξετάζουμε πώς θα χτιστεί ένα σπίτι. Πάμε να λύσουμε ένα πολιτικό διεθνές πρόβλημα που προέκυψε από την παράνομη κατοχή της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα το 1974. Κατά συνέπεια η λύση του Κυπριακού είναι να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα με μια διαδικασία που την έχουμε προτείνει και την έχουμε συζητήσει και να καταργηθεί αυτό το καθεστώς που επικαλείται η Τουρκία από τις συνθήκες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο – κατά τη γνώμη τους και παρανόμως- μπορούν να επεμβαίνουν στη Μεγαλόνησο όποτε εκείνοι νομίζουν διότι είναι εγγυήτρια δύναμη.

Αυτό το θέμα, οι εγγυήσεις, η παρεμβατικότητα και η παραμονή του στρατού είναι ο πυρήνας του κυπριακού ζητήματος. Είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει τη λύση του Κυπριακού και ανάμεσα σε άλλα, αυτό σημαίνει το μάξιμουμ των δικαιωμάτων για τους Τουρκοκυπρίους και το μάξιμουμ του αισθήματος της ασφάλειας για τους Ελληνοκυπρίους. Δηλαδή, να φύγουν τα στρατεύματα. Δεν αρέσει σε πολλούς αυτό και για αυτό κάθε φορά που υπάρχει μια συνάντηση για την Κύπρο, κατηγορούν εμένα που εκπροσωπώ αυτή τη γραμμή, η οποία είναι η γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης σε συνεννόηση με τους Κυπρίους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρεστε στους Τούρκους; Στην τουρκική πλευρά;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν είναι μόνο η τουρκική πλευρά, υπάρχουν και άλλοι διεθνείς παράγοντες που θεωρούν ότι είναι καλό να υπάρχει κάποια είδους κατοχή στην Κύπρο γιατί τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με αυτά των Τούρκων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποιους αναφέρεστε;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτό είναι εύκολο. Εσείς είστε καλή δημοσιογράφος, μπορείτε να το βρείτε. Η ουσία είναι λοιπόν ότι αυτοί εκφράζονται από τέτοιου είδους δημοσιεύματα όπως αυτά στα οποία αναφερθήκατε. Και έχει μεγάλη σημασία να ξεχωρίσουμε. Έχουμε μία πρόσκληση να έρθουμε στη Γενεύη για να κάνουμε πολιτικές διαβουλεύσεις γύρω από το Κυπριακό την Πέμπτη και την Παρασκευή. Μόλις φθάνουμε την Πέμπτη, λαμβάνουμε από τον ΟΗΕ και ένα κείμενο ως προς το είδος των πολιτικών διαβουλεύσεων για την Παρασκευή. Και ξαφνικά έρχονται και μας λένε την Παρασκευή ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτικές διαβουλεύσεις και ότι θα κάνουμε διαβουλεύσεις με τεχνικές ομάδες. Τους απαντήσαμε εμείς ότι για να συνεδριάσουν οι τεχνικές ομάδες πρέπει οι πολιτικές ηγεσίες -δηλαδή οι ηγεσίες των Υπουργείων Εξωτερικών και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, ο τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας- να έχουμε συμφωνήσει για το πώς θα δουλέψουν αυτές οι ομάδες, με τι περιεχόμενο, με τι ερωτήματα και με ποιο σκοπό. Εκεί ξαφνικά ο κύριος Τσαβούσογλου απάντησε -δεν κατάλαβα καλά- ότι είχε κανονίσει να φύγει. Του είπαμε να μην αποχωρήσει την Παρασκευή, αλλά να καθίσει να συζητήσουμε για δυο-τρεις ώρες βάσει του προγραμματισμού που είχαμε. Έφυγε. Πήγε στην Άγκυρα και είπε ότι το βάλαμε εμείς στα πόδια -που ήμασταν ακόμα στη Γενεύη και συζητούσαμε- και ότι εκείνος κατέκτησε τα Ιμαλάια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σταθώ λίγο στο κομμάτι των εγγυήσεων. Εσείς λέτε εξαρχής -και αυτή είναι η πάγια ελληνική θέση- ότι πρέπει τα κατοχικά στρατεύματα να αποχωρήσουν. Ο κύριος Ερντογάν βγήκε και είπε όμως μετά τη Διάσκεψη ότι αυτό δε θα συμβεί ποτέ. Άρα θεωρείτε ότι υπάρχει ακόμα πεδίο συνομιλιών;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Υπάρχει η λαϊκή παροιμία που λέει «ποτέ μην πεις ποτέ»…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είπε όμως. Άρα αυτές οι δηλώσεις σάς δείχνουν ότι επιθυμούν λύση σε αυτή τη φάση;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Το πόσο επιθυμούν λύση θα το δείξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και πρέπει να σας πω -με την πείρα που έχω από διαπραγματεύσεις, εδώ και δεκαετίες και την όποια γνώση έχω συσσωρεύσει και στο αντικείμενο που λέγεται Κύπρος- ότι εάν κάποιος θέλει λύση θα το δείξει όταν θα συζητηθεί ο πυρήνας του προβλήματος. Εάν κάποιος δεν θέλει λύση, ίσως να μην αφήσει τις συζητήσεις να φτάσουν σε αυτό το σημείο, ούτως ώστε να μη δείξει τις πραγματικές του προθέσεις. Εμείς θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο και η Τουρκία πρέπει να δείξει τις πραγματικές της προθέσεις. Θέλει μία λύση ή θέλει κάλυψη νομιμότητας για τις παράνομες πράξεις της;

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα