Ν.Καραμούζης: Η χώρα παραμένει αντιμέτωπη με προκλήσεις

Το τέλος του προγράμματος δεν πρέπει να οδηγήσει σε δημοσιονομική χαλάρωση, επιστροφή στον λαϊκισμό και συμβιβασμούς στη μεταρρυθμιστική ατζέντα, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), κατά την ομιλία του στο δείπνο που παρέθεσε η ΕΕΤ προς τιμήν του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, κάτι τέτοιο θα ήταν στρατηγικό λάθος, καθώς, όπως σημείωσε, η χώρα ακόμη αντιμετωπίζει προκλήσεις και μια πιεστική απαίτηση να φέρει την οικονομία σε βιώσιμη ανάκαμψη και σε ένα πιο βαθύ μονοπάτι ανάπτυξης.

Μια πειστική έξοδος από την κρίση, η επιστροφή στην κανονικότητα και η ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη απατούν μια άνευ προηγουμένου ενίσχυση των επενδύσεων, εισροές ξένων κεφαλαίων και παραγωγικές δραστηριότητες, με άλλα λόγια, μια διψήφια αύξηση σε βάθος χρόνου στη δημιουργία κεφαλαίου, σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΕΤ.

Όπως είπε, αυτή είναι η πραγματικά μεγάλη πρόκληση για τη χώρα, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, αυτός είναι ο βασικός τρόπος να δημιουργηθούν δουλειές και δημοσιονομικός χώρος, να αυξηθούν οι στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες, να μειωθεί η υψηλή ακόμη φτώχεια και ανισότητα.

Έτσι, συνέχισε, είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον μας το πολιτικό σύστημα να δεσμευτεί στη δημοσιονομική σταθερότητα και στην εφαρμογή με αξιοπιστία και συνέπεια φιλικών για την ανάπτυξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο:

-Τη δημιουργία θέσεων εργασίας και βιώσιμης ανάπτυξης

-Την προσέλκυση σημαντικών τοπικών και ξένων επενδύσεων

-Την αποκατάσταση της πλήρους πρόσβασης στις αγορές, της αξιοπιστίας των πολιτικών και της εμπιστοσύνης της αγοράς

-Την περαιτέρω ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού της οικονομίας

-Τη μείωση των επιτοκίων και των κινδύνων

-Τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος

-Τη σημαντική μείωση της τραπεζικής έκθεσης σε NPEs

-Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών.

Ο κ. Καραμούζης τόνισε πως η δημοσιονομική σταθερότητα, η προσήλωση σε μεταρρυθμίσεις φιλικές για την ανάπτυξη και η συνέπεια στις πολιτικές είναι προαπαιτούμενα-κλειδιά για να αντιμετωπιστούν οι αμφιβολίες των αγορών που παραμένουν και αφορούν τη συμμόρφωση του πολιτικού συστήματος με τη μακροοικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα και τη γρήγορη ανάπτυξη.

Υπογράμμισε ακόμη πως για να σταθεροποιηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη, η χώρα δεν πρέπει να “καταλύσει” τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, θα πρέπει να συνεχίσουμε σταθερά και πειστικά με την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, με εστίαση κυρίως:

– στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την επιτυχή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

– στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος

– στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων

– στην άρση των capital controls

– στον εκσυγχρονισμό της ανεπαρκούς και γραφειοκρατικής δημόσιας διοίκησης

– στην περαιτέρω απελευθέρωση αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και επαγγελμάτων

– στη δημιουργία πιο φιλικού επιχειρηματικού και επενδυτικού πλαισίου

– στην περαιτέρω ενδυνάμωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης του τραπεζικού τομέα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα