Ν. Βούτσης: Το success story του 2014 δεν στεκόταν στα πόδια του (βίντεο)

Η φράση του πρώην υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη στην Ολομέλεια προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, “εσείς ρίξατε την κυβέρνηση Σαμαρά, εσείς φέρετε και την ιστορική ευθύνη”, προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος και παρείχε διευκρινίσεις σχετικώς με την προχθεσινή ομιλία του στην συζήτηση επί του Προϋπολογισμού.

 

Ο κ. Βούτσης άφησε να εννοηθεί ότι σκοπίμως παρερμηνεύτηκε η τοποθέτησή του, τονίζοντας ότι “είναι άλλο να μιλάμε επί μιας ομιλίας και άλλο επί της εκτίμησης ή της εκδοχής μιας ομιλίας κατά πως μας βολεύει”.

Σχετικώς με τον ισχυρισμό πως ο Πρόεδρος της Βουλής εννόησε πως την κυβέρνηση Σαμαρά την έριξαν οι δανειστές και σήμερα στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βούτσης τόνισε χαρακτηριστικά: “Σε σχέση με το success story είναι πασίγνωστο ότι αυτό το οποίο είχε εμφανιστεί ως έξοδος στις αγορές, ως το ότι θα έφευγε το ΔΝΤ, ως το ότι θα είχαμε συγκεκριμένα μεγέθη μεγέθυνσης κλπ, από το καλοκαίρι του 2014, δεν στεκόταν στα πόδια του. Δεν ήταν μόνο τα αποτελέσματα των εκλογών, των ευρωεκλογών που δίνανε μια τάση στις εξελίξεις. Η ίδια η κατάσταση η οικονομική, τότε δεν εδράζονταν σε κανένα σημείο στις προβλέψεις και στο αφήγημα το οποίο είχε διαμορφωθεί. Και αυτό ήταν σαφές και στο εξωτερικό – τα μαθαίναμε τα διαβάζαμε και εμείς όπως και εσείς. Έγινε δε, ακόμα σαφέστερο στη δεύτερη προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές – και το θυμάστε πολύ καλά – και βεβαίως πυροδότησε μαζί με τη λαϊκή διάθεση, η οποία ήταν τότε επίσης σαφέστατη, τις εξελίξεις από εκεί και ύστερα”.

Ο πρόεδρος της Βουλής, θύμισε επίσης στον κ. Σταμάτη ότι η κυβέρνηση Σαμαρά επέλεξε ενάμιση μήνα πριν να λήξει η προθεσμία και η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, να προκαλέσει ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. “Δεν εξάντλησε κανένα περιθώριο, έτσι ώστε το αφήγημα, το δήθεν ευτυχές, εκείνης της περιόδου, με έναν οποιοδήποτε τρόπο να σταθεί στα πόδια του και να πάρει την παράταση που δικαιούτο εκ του Συντάγματος μέχρι το 2016” ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε: “Υπάρχει και πλήθος άλλων στοιχείων που δεν είναι λεπτομέρειες, είναι βασικά στοιχεία εκείνης της περιόδου, τα οποία βεβαίως όταν αποκρύβονται και όταν δια των fake news διαμορφώνονται δυο σειρές επιλεκτικά και ένα σύνθημα για το κομματικό ακροατήριο, το καταλάβαμε ήταν μια ενδοκομματική διαδικασία, δεν αποδίδουν την αλήθεια”.

Εξάλλου ο κ. Βούτσης, εξήγησε ότι όταν ο ίδιος ανέφερε πως οι θεσμοί έχουν τους δικούς τους λόγους να ανέχονται, να υποστηρίζουν, να υποχρεούνται να κινούνται στη κατεύθυνση που η Κυβέρνηση δίνει σε αυτή τη μάχη, εννοούσε σαφέστατα τις εξαιρετικές οικονομικές επιτεύξεις οι οποίες έχουν υπάρξει στην ελληνική οικονομία.

“Είδατε τα σπρεντ της τελευταίας περιόδου. Άλλωστε αναφέρθηκα αναλυτικά σε αυτές στην ομιλία μου. Δηλαδή στη δυνατότητα να αποδώσει λογαριασμό η ελληνική πλευρά σε σύνολο ζητημάτων που δεν ήταν δυνατό να αρνηθούν, σε μια ιδιαίτερη κατάσταση όμως. Και για αυτό είπα περί “δικών τους λόγων”, διότι σήμερα στην Ευρώπη, η στρατηγική της λιτότητας βρίσκεται σε πολύ μεγάλο αδιέξοδο και γίνεται αντιπαράθεση και σύγκρουση όχι μόνο μεταξύ Βορρά και Νότου, σε όλα τα κράτη και στο εσωτερικό των κρατών. Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, σφραγίζεται κυριολεκτικά από το κεντρικό δίλημμα “συνέχιση ή όχι της στρατηγικής της λιτότητας” και άρα όλη η συζήτηση περί grexit, και όλα τα άλλα μέσα τα οποία χρησιμοποιούσαν οι δανειστές και οι θεσμοί προς την πλευρά μας είναι πλέον άσφαιρα πυρά. Αυτοί είναι λοιπόν οι δικοί τους λόγοι, τα αδιέξοδα, ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων, που από την πλευρά τους παρακολουθούν και εγκρίνουν αυτή τη πορεία της ελληνικής οικονομίας έτσι ώστε να βγούμε – και καλά θα κάνουμε να βγούμε και να επιχαίρετε και εσείς – αλλά λόγω των επιτεύξεων της ελληνικής οικονομίας και όχι για τους “γερμανοτσολιαδισμούς” που λέμε τώρα εδώ μέσα. Εντάξει λιγάκι να κρατάμε και το επίπεδο. Για να βγούμε τον Αύγουστο από αυτόν τον κύκλο”, είπε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Βουλής.

Τόνισε δε, πως ο ίδιος θα ήθελε να μην αναγκαστεί να προβεί σε αυτές τις διευκρινίσεις, “οι οποίες ωστόσο ήταν σαφείς από τότε που έγινε η ομιλία”, πλην όμως – ανέφερε ο κ. Βούτσης – στο διαρρεύσαν διάστημα και ιδιαιτέρως το γεγονός ότι επανέρχεται σήμερα εδώ αυτό το θέμα με το συγκεκριμένο τρόπο τον υποχρεώνει να διευκρινίσει απολύτως, “όχι απλώς τι εννοεί ο ίδιος, αλλά και το τι συνέβη εκείνη τη περίοδο”. “Ένας διάλογος δε και για τις λεπτομέρειες εκείνης της περιόδου, το πως φτάσαμε θα είναι και πολύ χρήσιμος αλλά όχι εποικοδομητικός σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε πια μπροστά στη τελική ευθεία εξόδου από το Μνημόνιο” κατέληξε επ’ αυτού ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο κ. Βούτσης δεν παρέλειψε να απαντήσει και στις αναφορές του βουλευτή της ΝΔ, Δ. Σταμάτη, σχετικώς με το “email Χαρδούβελη” επισημαίνοντας πως πρόκειται περί ενός καινούργιου μύθου, όταν αναφέρεται πως η εφαρμογή του είχε κόστος 1 δισεκ. ευρώ. “Μόνο οι προβλέψεις για το σύνολο των ρυθμίσεων οι οποίες προβλέπονταν ως πρόταση τότε – και δεν είχε γίνει δεκτή άλλωστε ακόμα – για τα πλεονάσματα και τις άλλες προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου αφορούσαν πάρα πολλά δισεκ. σε τελικό λογαριασμό”.

 

Η τοποθέτηση Σταμάτη

Είχε προηγηθεί η μομφή του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Δ. Σταμάτη, ο οποίος αναφέρθηκε στην περίοδο της προεδρικής εκλογής του 2014, λέγοντας: «Την κυβέρνηση Σαμαρά την ρίξατε εσείς μαζί με τους ΑΝΕΛ, όσους είχαν απομείνει από το κόμμα του κ. Κουβέλη και την Χρυσή Αυγή, όταν δεχθήκατε να συνυπολογίσετε τις ψήφους της. Η τότε κυβέρνηση είχε αρνηθεί να αποδεχθεί την απαίτηση της τρόικας για το Υπερταμείο, επίσης είχε μειώσει μονομερώς το ΦΠΑ στην εστίαση και αρνήθηκε να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά καθώς δεν δέχθηκε και νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εμείς οι “γερμανοτσολιάδες” είπαμε όχι». Μάλιστα ο κ. Σταμάτης σημείωσε «όχι όλοι οι δανειστές, αλλά ένα κομμάτι, είχε λόγους να είναι δυσαρεστημένο».

Απευθυνόμενος προς τον κ. Βούτση, είπε επίσης: “Ναι, κάποιοι εκ των δανειστών μας τράβηξαν το χαλί, αλλά εσείς μας ρίξατε κι εσάς βαραίνει η ιστορική ευθύνη» και κατονομάζοντας το ΔΝΤ, προσέθεσε πως «όταν βρέθηκε μπροστά στο λάθος που έκανε με το πρώτο μνημόνιο μετέθεσε το βάρος της ευθύνης είτε στους δανειστές ή στην κυβέρνηση». Ο πρώην υπουργός Επικρατείας, υπενθύμισε ότι «προληπτικά ο Σαμαράς είχε δηλώσει ότι περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων όχι μόνο είναι κοινωνικά άδικη αλλά και αντιαναπτυξιακή». «Αν εμείς ήμασταν “γερμανοτσολιάδες”, εσείς τι είστε;», είπε προς την πτέρυγα των συγκυβερνώντων κομμάτων, και καταλόγισε ότι «προσπαθούν να παρουσιάσουν το άσπρο – μαύρο». Κατηγόρησε δε, τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, ο οποίος είχε πει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έκλεισε τότε την πέμπτη αξιολόγηση, διότι δεν ήθελε την πιστοληπτική γραμμή, πως ψεύδεται και ανέφερε: “Την είχαμε υιοθετήσει την πιστοληπτική γραμμή και μάλιστα είχαμε πει ότι είναι σαν δείκτης προστασίας».

«Ή δεν γνωρίζει τι του γίνεται ή λέει συνειδητά ψέματα ο κ. Τσακαλώτος», είπε ο κ. Σταμάτης και προσέθεσε πως τότε ο κ. Τσακαλώτος έλεγε πως «εάν η Αριστερά υιοθετούσε το e-mail Χαρδούβελη δεν θα είχε λόγο ύπαρξης, όμως ψήφισε 14 mail Χαρδούβελη».

 

Ανταπάντηση Σταμάτη

Ανταπαντώντας προς τον κ. Βούτση, ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, διερωτήθηκε: «Τι θα κερδίζαμε εμείς αν μέναμε ενάμιση μήνα παραπάνω; Θα σταματούσατε να λέτε ότι είναι “πληρωμένοι” οι βουλευτές που ψηφίζουν μνημόνια, ή θα ερχόσασταν σε μια λογική κουβέντα με τον Σαμαρά;». Επιπλέον υπογράμμισε πως τότε είχε ο ίδιος πει προς τον Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Γιατί βιάζεσαι βρε παιδί μου; Ας ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και κάνουμε τον Νοέμβριο εκλογές. Γιατί θα κλείναμε την αξιολόγηση και θα παίρναμε τα 7,5 δισεκ.». Ο κ. Σταμάτης, προσέθεσε ακόμη ότι τον Δεκέμβριο του 2014 η έκθεση της Κομισιόν, έλεγε ότι η Ελλάδα, πέτυχε καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες ενώ το ΔΝΤ στην έκθεσή του την ίδια περίοδο προέβλεπε ότι το χρέος του κάτω από το 60% το 2060 το χαμηλότερο της Ευρώπης.

left.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα