Ν.Βούτσης: Σε εξέλιξη η στρατηγική της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων

Για μεγάλη καθυστέρηση της Ελλάδας στο να διεκδικήσει επανορθώσεις και αποζημιώσεις για όλα όσα υπέφερε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε εκδήλωση μνήμης για την εκτέλεση Ελλήνων στη Νίκαια.

Στεφάνι στη μνήμη των εκτελεσμένων αγωνιστών του μαρτυρικού Μπλόκου της Κοκκινιάς κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος απηύθυνε επίσης χαιρετισμό στην εκδήλωση τιμής και μνήμης «40 μέρες μετά…», που διοργάνωσε ο δήμος Νικαίας-Αγίου Ιωάννου Ρέντη εχθές το απόγευμα στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Βουλής, την ημέρα εκείνη, δυνάμεις των ναζί με τη συνεργασία των ταγμάτων ασφαλείας, αφού απέκλεισαν όλους τους δρόμους διαφυγής, εκτέλεσαν μεγάλο αριθμό κατοίκων της περιοχής, άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση, πολλούς ακόμα συνέλαβαν, βασάνισαν και μετέφεραν στα στρατόπεδα θανάτου, έκαψαν σπίτια και λεηλάτησαν. Σαράντα μέρες αργότερα, στο μνημόσυνο των θυμάτων, στις 24 Σεπτεμβρίου 1944, οι κατοχικές δυνάμεις έστρεψαν και πάλι τα πολυβόλα τους από κοντινό λόφο προς το συγκεντρωμένο πλήθος προκαλώντας ένα νέο λουτρό αίματος.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις μεγάλες καταστροφές που υπέστη η χώρα μας «από τους κατακτητές, σε συνεργασία με προδότες-δωσίλογους μέσα από το λαό μας», όπως είπε και επισήμανε ότι «η χώρα έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, σε διεθνή και σε ευρωπαϊκή κλίμακα, να διεκδικήσει την αλήθεια και τη μνήμη σε σχέση με την αποκατάσταση, τις επανορθώσεις, τις αποζημιώσεις, αλλά ακόμα και με τη λεηλασία των αρχαίων θησαυρών της».

«Αυτή η καθυστέρηση δεκαετιών λήγει μέχρι το τέλος του έτους» τόνισε ο κ. Βούτσης σημειώνοντας ότι «τους δύο ερχόμενους μήνες στην Ολομέλεια της Βουλής θα έρθει προς ψήφιση το αναλυτικό και επίσημο πόρισμα, με τη βοήθεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που αφορά το σύνολο αυτών των απαιτήσεων από την πλευρά της Ελλάδας».

«Θα χαράξουμε και θα υλοποιήσουμε την πολιτική και τη στρατηγική της διεκδίκησης, σε διεθνές διακοινοβουλευτικό, διακρατικό και νομικό επίπεδο έτσι ώστε να υπάρξει η αποκατάσταση, έστω και μετά από τόσα χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα