Ν. Βούτσης: Ο κύκλος των υφεσιακών καταστάσεων και των μέτρων λιτότητας κλείνει


Τη στάση της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη για τη διαπραγμάτευση επέκρινε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Alpha 989, λέγοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταυτίζεται με ακραίες θέσεις του ΔΝΤ- ιδίως στα εργασιακά- και με τις θέσεις που λαμβάνει στέλνει, μεσούσης της διαπραγμάτευσης, μηνύματα στους δανειστές.

 

«Είναι εύλογο να μπορεί να κινητοποιείται αποτελεσματικά ο κόσμος σε σχέση με καυτά ζητήματα. Είναι εύλογο και πράξη δημοκρατίας. Ο καθένας κρίνεται για το περιεχόμενο και την ατζέντα των κινητοποιήσεων. Δεν μπορεί κανείς στο όνομα ενός κοινωνικού αυτοματισμού να πει ότι δεν μπορεί μερίδα του πληθυσμού -αν θέλει- να κινητοποιείται. Κάθε κοινωνική μερίδα δέχεται τις κοινωνικές επιπτώσεις από μια κατάσταση που περιγράφεται σφιχτή, επώδυνη στο επίπεδο της οικονομίας», δήλωσε στον Alpha 989 ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για τις σημερινές κινητοποιήσεις στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Ο κος Βούτσης κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι βρίσκει ευκαιρία για να φέρει στην επιφάνεια την δυσανεξία τους προς τους μαζικούς συνδικαλιστικούς αγώνες, με αφορμή το μήνυμα Μητσοτάκη στους συνδικαλιστές να σταματήσουν να ταλαιπωρούν το επιβατικό κοινό και ότι πρέπει να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος και να μη γίνεται καμία απεργία χωρίς την συμμετοχή του 50% συν 1 των εργαζομένων.

«Ήταν πάντα και στις θέσεις και στις πρωτοβουλίες του, μέχρι και σε σημείοπολιτικού κυνισμού όσον αφορά στους εργαζομένους, τί εννοεί «μεταρρύθμιση» και «εργασιακά δικαιώματα». Θα έπρεπε την ίδια σαφήνεια να είχε και σε άλλες πλευρές της δημόσιας ζωής, όπως το γνωστό «τρίγωνο της διαπλοκής: ΜΜΕ-Κομμάτων-Τραπεζών». Είναι πολύ σκληρός και σαφής απέναντι στους εργαζόμενους. Όταν η κυβέρνηση πάει να ανοίξει τα ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής, υπάρχει από τον Μητσοτάκη ένα «κράτημα» με την έννοια ότι δεν είναι τόσο παθιασμένος ή σαφής όσο στα εργασιακά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «ο Μητσοτάκης βρίσκει την ευκαιρία σε καιρό διαπραγμάτευσης να δίνει τις δικές του «πινελιές». Θέλει να οικοδομήσει ένα προφίλ σε σχέση με την κοινωνία αλλά και σε σχέση με τις απαιτήσεις των δανειστών. Δεν είναι αθώα ούτε τυχαία η ανάρτηση που έκανε. Έχει να κάνει με άτυπο δημόσιο διάλογο με απαιτήσεις που έρχονται από τους δανειστές. Δεν είναι «δίαυλος των δανειστών» αλλά συμφωνεί με το πιο ακραίο σύνολο αιτημάτων, που έρχονται κυρίως από το ΔΝΤ ως προς τα εργασιακά. Έχει συνευθύνη στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων ως υπουργός στην προηγούμενη κυβέρνηση και δεν παίρνει θετική στάση για την ανασύστασή τους. Ταυτόχρονα «κλείνει πολιτικά το μάτι» προς το κεφάλαιο και την ανάγκη να μεγεθυνθούν οι δυνατότητες προς το κεφάλαιο, γι’ αυτό λέμε ότι εκφράζει και τους πιο νεοφιλελεύθερους κύκλους».

Ως προς την ψήφιση των μέτρων ο Πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι «από την κυβέρνηση δεν υπάρχει πρόκληση ή πρόσκληση να ψηφιστούν τα όποια μέτρα έρθουν στo πλαίσιο της Β’ Αξιολόγησης, ιδιαίτερα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Υπάρχει δημόσια πρόταση που λέει ότι ο καθένας κρίνεται και άρα θα κριθεί και από την ψήφο που θα δώσει σε μέτρα ή αντίμετρα».

Σχολιάζοντας την παρέμβαση Μεϊμαράκη ο κος Βούτσης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ καθόλου να μπω σε ενδοκομματικά ζητήματα και εκ του θεσμικού μου ρόλου και δεν το συνηθίζω κιόλας. Είναι σαφές όμως ότι εξελίσσεται μια σοβαρή αντιπαράθεση μέσα στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και για άλλες αιτίες, μέσα στους κόλπους και του κεντρώου χώρου. Όλοι καταστροφολογούσαν ότι θα τελειώσει η Β’ αξιολόγηση και θα είμαστε στις ράγες. Αλλά όταν αντιλήφθηκαν ότι μπαίνουμε σε φάση που θα κλείσει ένας επώδυνος κύκλος με θετικό πρόσημο, οι διαφωνίες και οι διχογνωμίες δεν παρουσιάζονται στην κυβερνητική πλειοψηφία, όπως θα θεωρούσε κανείς ότι θα ήταν εύλογο από μια φάση που περνάμε όπως αυτή αλλά αντίθετα στα κόμματα που είχαν επενδύσει στην α’, β’, γ’ παρένθεση υπακούοντας σε κελεύσματα και αντιλήψεις που ήθελαν αυτή η παρένθεση να είναι όσο πιο σύντομη για την κυβέρνηση της αριστεράς ενόψει ιδιαίτερων συμφερόντων που είχαν είτε μεγάλα ΜΜΕ είτε όμιλοι επιχειρηματικοί κλπ».

Για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είπε ότι «έχει γίνει μια σοβαρή και στέρεα κυβερνητική συνεργασία ανάμεσα σε δυο κόμματα που δεν ανήκαν στον ίδιο χώρο πολιτικά χωρίς να υπάρχει πολιτική σύμπτωση και επεξεργασία προηγουμένως. Αλλά υπάρχει απόλυτη σύμπτωση στις προγραμματικές δηλώσεις που εξήγγειλε ο Τσίπρας τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη του 2015 στη Βουλή. Ακόμη, μέσα από την ιδία την διακυβέρνηση, οι όποιοι «κόμποι» υπάρχουν είτε δια υποχωρήσεων είτε δια συνεννόησης, επιλύονται. Έχει δώσει θετικούς καρπούς και θετικό πρόσημο η συνεργασία, είναι τετραετίας νομίζω. Όλοι κρινόμαστε όμως και από την συνοχή της κυβέρνησης την αναγκαία και όσα εκφράζουμε».

Για τις απόψεις Φίλη σχετικά με την συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ ο κος Βούτσης είπε πως «είναι απόψεις που μπορούν και πρέπει -εφόσον κάποιος τις έχει- να εκφράζονται στα κομματικά όργανα. Δεν υπάρχει όμως αίσθηση «πριονίσματος». Ο Καμμένος δεν θέλει και δεν ρίχνει σε αυτές τις απόψεις λάδι στη φωτιά».

Στις αιτιάσεις της ΝΔ ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει βάλει μνημόνιο από το παράθυρο, απάντησε ότι «ο κύκλος των υφεσιακών καταστάσεων κλείνει. Το πόσο γρήγορα θα γίνει, είναι κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί και σε σχέση με την Β’ αξιολόγηση. Είδατε χτες την παραπέρα δημόσια επεξεργασία και αποσαφήνιση που υπήρξε σε σχέση με ό,τι είχε ειπωθεί από τον κο Τσακαλώτο και τον κο Τζανακόπουλο από το πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί και από δάνεια της παγκόσμιας τράπεζας για να πέσει 4% η ανεργία . Έχει φτάσει τα 370.000 άτομα το πρόγραμμα του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης. Παράλληλα, σημεία για την ανακούφιση την μακροπρόθεσμη σε βασικές αιτίες που έχουν προκαλέσει ύφεση, έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται ώστε να υπάρξει θετική επίδραση και από το πακέτο Γιουνκέρ και θα παραδοθούν οι οδικοί άξονες, ίσως και Απρίλη. Αυτό θα δημιουργήσει θετικό κλίμα για επενδύσεις. Μπαίνουμε σε μια φάση να κλείσει αυτός ο επώδυνος κύκλος για την χώρα. Χρειάζεται και μπορεί να εμπεδωθεί μια αισιοδοξία καινούργια για την χώρα. Πιστεύω ότι όλο το σύστημα θα συγκλίνει στην ανοχή, που θα φέρει όλη αυτή την πραγματικότητα».

Για το κοινωνικό μέρισμα και τις πρόσφατες δηλώσεις Σπίρτζη, ο κος Βούτσης είπε ότι«του χρόνου αν έχει πάει πολύ καλύτερα η οικονομία, η κυβέρνηση θα βρει τρόπο για ένα κοινωνικό μέρισμα. Όσο υπάρχουν υπερ-έσοδα δηλαδή. Δεν είναι δώρο της κυβέρνησης προς τον λαό αλλά είναι μια επιστροφή προς τον λαό, είναι υποχρέωση της κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν φοβάται “θερμό επεισόδιο” με την Τουρκία, τονίζοντας πως απαιτείται ψυχραιμία αλλά και να αντιληφθεί η ΕΕ πως τα σύνορα της Ευρώπης είναι στο Αιγαίο.

«Δεν εκτιμώ ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι όταν είναι ψηλά οι κεραίες για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, είναι ο καλύτερος τρόπος για να προλαμβάνεται μια εξέλιξη, όταν την εξωθεί σε έναν βαθμό και το επικείμενο δημοψήφισμα και οι συνέργειες που υπάρχουν στην Τουρκία. Χρειάζεται ψυχραιμία και υπάρχει από την πλευρά μας. Τα όρια και τα σύνορα της ΕΕ είναι στο Αιγαίο. Δεν είναι ένα στενό ζήτημα διαθέσεων ή διένεξης ανάμεσα σε δυο χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι «υπάρχει ευρεία συναίνεση και από τις δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού τόξου και την αντιπολίτευση στην ψύχραιμη και αποφασιστική αντιμετώπιση των όποιων ενεργειών και την ανάγκη να κρατούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι διπλωματικής επικοινωνίας.

Πάντα οι σχέσεις με την γείτονα ήταν σημείο ιδιαίτερης αναφοράς, άλλοτε προκλήσεων, άλλοτε συγκρούσεων. Επειδή υπάρχει επανασύσταση των γεωστρατηγικών δεδομένων σε όλη την περιοχή αυτή, η αμηχανία και η αστάθεια δημιουργεί κάποιους προβληματισμούς αλλά το θέμα είναι να μην δημιουργηθούν προβλήματα. Με τις ένοπλες δυνάμεις στεκόμαστε πάνω σε αυτό το ζήτημα».

Για την αλλαγή της ρητορικής και του επιπέδου των συζητήσεων στο κοινοβουλευτικό σώμα, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε χαρακτηριστικά:

«Χρειάζεται να διαπαιδαγωγούμε κάθε μέρα. Όμως, έχει αλλοιωθεί πολύ ο δημόσιος πολιτικός λόγος λόγω του τρόπου με τον οποίο οι πολιτικοί αξιοποιούν την ψηφιακή εποχή. Έχουμε περάσει σε μια φάση που η «ατάκα» μετράει πολύ.

Αρκετοί πολιτικοί λειτουργούν σαν «σε πάνελ». Ψάχνουν την «φοβερή ατάκα» που «θα γράψει». Αλλοιώνει την ποιότητα και το επίπεδο που θα έπρεπε να έχει η αντιπαράθεση και η ρητορική στην Βουλή. Αν εντοπίσουμε όλες τις αιτίες, θα πρέπει τα κόμματα και οι ίδιοι οι αρχηγοί να διαπαιδαγωγούμε για να επανέλθουμε σε ρητορική ουσίας και επιχειρημάτων».

Για την θητεία του στην Προεδρία της Βουλής ο κος Βούτσης είπε:

«όλη η προσπάθεια είναι όταν αποχωρήσω, το αποτύπωμα που θα έχουμε αφήσει -σαν έργα και σαν λειτουργίες μέσα στη Βουλή- να είναι πολύ καλύτερο και διακριτό. Αυτό προσπαθούμε και αυτό είναι και το ύφος της Αριστεράς.

Εγώ ποτέ δεν αφίσταμαι του ρόλου μου ως στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας π.χ πέραν του ρόλου του, είναι πολιτικό πρόσωπο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα