Ν. Βούτσης: Να εργαστούμε όλοι απέναντι στις φασιστικές και νεοναζιστικές ιδεολογίες (Βίντεο)

Σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γεώργιου Πηλιχού «Άουσβιτς: Έλληνες- Αριθμός Μελλοθανάτων» που οργάνωσε το υπουργείο  Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρέστη ο ΠτΒ κ. Νίκος Βούτσης ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Βουλή των Ελλήνων θα συμμετάσχει στη δημιουργία μόνιμου μνημιακού  χώρου στο Άουσβιτς, ενώ τόνισε ότι  «είναι απαραίτητη η ανασύσταση της συλλογικής μνήμης και ο αγώνας που πρέπει όλοι να κάνουμε, ώστε οι μνήμες να μένουν ζωντανές για να μη στοιχειώνουν κουλτούρες, λαούς και ανθρώπους».

 Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Βούτσης ανέφερε τα εξής:

«Είναι απαραίτητη η ανασύσταση της συλλογικής μνήμης και ο αγώνας που πρέπει όλοι να κάνουμε, ώστε οι μνήμες να μένουν ζωντανές για να μη στοιχειώνουν κουλτούρες, λαούς και ανθρώπους. Πρέπει να εργαζόμαστε όλοι απέναντι στις φασιστικές και νεοναζιστικές ιδεολογίες που σε κάποιες ευρωπαϊκές, κεντροευρωπαϊκές και άλλες χώρες σηκώνουν πάλι κεφάλι μέσα στον 21ο αιώνα. Διότι, οι θύτες αυτού του εγκλήματος δεν ήταν τυχαίοι, είχαν μια συγκεκριμένη ιδεολογία εκβαρβαρισμού του ανθρώπινου γένους. Επίσης, δεν πρέπει να είμαστε ανεκτικοί και σε όσους σιώπησαν δεκαετίες στη χώρα μας, αλλά και σε όσους σιώπησαν και προτίμησαν τη λήθη για τη Θεσσαλονίκη και το τεράστιο έγκλημα που συνετελέσθη απέναντι σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Η λήθη δεν είναι πάντοτε καλός σύμβουλος, οδηγεί στην επανάληψη αυτών των εγκλημάτων.

Πρέπει όλοι να εργαζόμαστε για την ειρήνη, διότι οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις οδηγούν στα Άουσβιτς, οδηγούν σε αυτό το συρμάτινο τοίχος που χωρίζει και διχάζει. Πρέπει να εργαζόμαστε για την ειρήνη ώστε να λυθεί το Μεσανατολικό, για να σταθεροποιηθούν οι περιοχές μας στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, για να μη δοκιμάζουν τα όπλα τους ανά δεκαετία οι εταιρείες όπλων και οι ανεγκέφαλοι στις πολιτικές ηγεσίες. Αυτό είναι κάτι που το χρωστάμε στα παιδιά μας, το χρωστάμε στην ανθρωπότητα, το χρωστάμε στα εκατομμύρια που μαρτύρησαν σε αυτό το χώρο του μαρτυρίου, στο Άουσβιτς.

Η Βουλή έχει αναλάβει την πλήρη κάλυψη του κόστους για την δημιουργία ενός μουσείου μέσα στον χώρο του Άουσβιτς, ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα  υπάρχει αυτός  ο χώρος μνήμης για όσους μαρτύρησαν εκεί» .

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα