Ν. Βούτσης: Η συνεργασία των κοινοβουλίων Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ εδράζεται στη στρατηγική των κυβερνήσεων

Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ «έχουν βάλει γέφυρες, έχουν βάλει θεμέλια σε μία περισσότερο σημαντική συνεργασία», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στη δεύτερη Τριμερή Συνάντηση των προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία διεξάγεται σήμερα στην Λευκωσία. Σε αυτά τα θεμέλια, είπε, εδράζεται και η συνεργασία των Κοινοβουλίων.

Ο κ. Βούτσης χαιρέτισε τη 2η Τριμερή Συνάντηση με αναφορές στο Κυπριακό και το Μεσανατολικό, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασιών για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, είπε ότι «όλο και περισσότερο αναλαμβάνονται από περισσότερες πλευρές πρωτοβουλίες, αναλαμβάνονται ανάμεσα σε χώρες, σε θρησκευτικούς ηγέτες, σε κοινωνικές ομάδες, σε πολιτισμικές ομάδες, σε πανεπιστημιακά ή επιχειρηματικά fora αυτού του επιπέδου, διαμορφώνεται ένα πλέγμα σχέσεων που μπορεί να εγγυηθεί στο αμέσως προσεχές μέλλον μία διαφορετική μοίρα και για τους λαούς μας και για την ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι, πέραν του θετικού τόνου, «που έχουμε επιλέξει να δώσουμε στη συνεργασία μας, θα ήταν άτοπο να αγνοήσουμε κάποια εμπόδια που κτίζονται στην ανάπτυξή της από την ευρύτερη πολιτική πραγματικότητα της περιοχής μας».

Κάλεσε όλους να εργαστούν για ειρήνη, ανάπτυξη, σταθερότητα στην περιοχή, και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Εμείς το ζούμε αυτό και με την ΕΕ και στην Ευρώπη όπου σε πολλές χώρες δεν αντιλαμβάνονται οι ηγεσίες τους εάν έχουν την παραμικρή ευθύνη -και είμαστε συνυπεύθυνοι για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική- και σηκώνουν τη δική τους σημαία των κλειστών συνόρων απέναντι στα μεγάλα προβλήματα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, παραδείγματος χάριν», είπε.

Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «ως προς την Κύπρο, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να ωριμάσουν συμπεφωνημένες, δίκαιες και βιώσιμες λύσεις του κυπριακού προβλήματος, βασισμένες στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο κοινοτικό κεκτημένο, καθώς η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ, και επίσης είναι απαραίτητο για να αξιοποιηθούν πλήρως όλες οι δυνατότητες της χώρας σε μία τέτοια προοπτική λύσης».

Για το Μεσανατολικό δήλωσε, πως είναι ένα πολύ ευρύτερο πρόβλημα, «η ειρηνική του επίλυση στη βάση μίας ταύτισης απόψεων για ειρηνική συνύπαρξη των λαών, με συμφωνία και με λύσεις σε ό,τι αφορά το λεγόμενο Μεσανατολικό-Παλαιστινιακό με τη λύση των δύο κρατών ?αναγκαίες λύσεις, έτσι ώστε να εμπεδωθεί η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ανάπτυξη της περιοχής».

 

πηγή  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα