Ν. Βούτσης: Η έξοδος από τα μνημόνια θα βοηθήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση

«Πάμε καλύτερα», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, κατά τον χαιρετισμό του στη συνάντηση των προέδρων των φορέων που συμμετέχουν στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας (ΟΚΕ). «Δεν είμαστε σε μια γραμμική κατάσταση χωρίς ορίζοντα αναπτυξιακής πορείας και προγραμματικής ανασυγκρότησης», είπε ο κ. Βούτσης.

«Θεωρώ ότι η τυπική έξοδος από τις βασικές μνημονιακές δεσμεύσεις και επιτηρήσεις δίνει το έδαφος για την ανάπτυξη στη γνώση, τον παραγωγικό μετασχηματισμό, την ποιότητα στις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και όλες τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει πολύ γρήγορα μια σωστή πορεία και στο επίπεδο της Οικονομίας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος σε επισημάνσεις της ΟΚΕ,υπογράμμισε ότι «σε ό,τι αφορά τον απολογισμό και τη στρατηγική ανασύνταξη του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, σήμερα είναι πιο εύκολο να γίνει, ακριβώς επειδή άρχισε να λειτουργεί η προϋπόθεση του άκρως σημαντικού θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με στόχο την ολοκλήρωσή του. Άρα ο ανταγωνισμός και οι συνθέσεις μπορούν να δώσουν ακόμη μεγαλύτερο νόημα στην ανάγκη του κοινωνικού διαλόγου για την επίτευξη ενός modus vivendi πάνω σε ορισμένα θέματα».

«Σε σχέση με την πολιτική ατζέντα των κομμάτων και το κατά πόσον έχουν αισθανθεί και ιεραρχήσει την ανάγκη του κοινωνικού διαλόγου, αλλά και του διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών, πιστεύω ότι έχουμε μπει πλέον -κι αυτό είναι χαρακτηριστικό της νέας περιόδου- σε μια συστηματική προσπάθεια προγραμματικής ανασυγκρότησης των κομμάτων και εμβάθυνσης πάνω στα νέα δεδομένα, μετά από τη φάση κατά την οποία υπήρξαν κάποιες συγκεκριμένες, κάθε φορά, δεσμεύσεις, που έπρεπε να υλοποιούνται για να προχωράνε οι αξιολογήσεις» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης γνωστοποίησε προς τους φορείς που συμμετέχουν στην ΟΚΕ ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, τη Δευτέρα, θα τεθεί ξανά το ζήτημα «όχι μόνο της πρόσκλησης που τυπικά απευθύνεται προς τους φορείς για τον θεσμοθετημένο διάλογο στο στάδιο της επεξεργασίας των νομοσχεδίων στις Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής, αλλά και της ανάγκης μιας πιο στενής συνεργασίας, για να εκπληρώνεται και ο ρόλος που νομοθετικά σας έχει ανατεθεί, ώστε να υπάρχει εγκαίρως μια εμπεριστατωμένη άποψη ή έστω σοβαρές διατυπώσεις απόψεων που να λαμβάνονται υπόψη, όπως και της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, αντίστοιχα, για θέματα συνταγματικότητας κ.ά. Θα το εξετάσουμε, θα το θέσουμε στη Διάσκεψη των Προέδρων, με θετικό πρόσημο».

Όσον αφορά το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση στους θεσμούς ενόψει της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «είναι ένα σχέδιο σε μετάβαση, υπάρχουν σημεία, π.χ. για το θέμα της ανεργίας, που συμπεριλαμβάνονται ως αυτοδεσμεύσεις για τη νέα περίοδο, στα οποία μπορεί τον επόμενο και τον μεθεπόμενο χρόνο να υπάρξει επί τα βελτίω προσέγγισή τους».

Σε σχέση με τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Βούτσης εξέφρασε την άποψη ότι «είναι πάρα πολύ θετικό πως με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης πριν από ενάμιση χρόνο τυπικά, προηγούμενα με την πρωτοβουλία της συνεργασίας των κυβερνήσεων του ευρωπαϊκού νότου, είχε αποτυπωθεί ένας κοινωνικός χάρτης, είχε διαμορφωθεί μια κοινωνική ατζέντα η οποία μπήκε στην ειδική Σύνοδο που έγινε στο Γκέτεμποργκ και για πρώτη φορά συζητήθηκε σε Σύνοδο Κορυφής. Επομένως, η συζήτηση που εξελίσσεται από τότε, με όλα τα αγκάθια, τα αδιέξοδα, τα εμπόδια που γνωρίζουμε, και ενόψει ευρεκλογών, έχει εμπλουτισθεί, έχει γονιμοποιηθεί -τολμώ να πω- και με την κοινωνική διάσταση, όπως και η ΟΚΕ έχει κάνει μέσω των αντίστοιχων σε όλες τις χώρες θεσμών».

Άρα, κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής, «επί όλων αυτών των ζητημάτων θεωρώ ότι έχουν γίνει βήματα, μπορούν να γίνουν περισσότερα κι υπάρχει ένα καλύτερο πλαίσιο στο οποίο μπορούμε όλοι μαζί να πορευτούμε», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα