Ν.Βούτσης:Δίχως την παύση των πολεμικών εχθροπραξιών,οι προσφυγικές ροές δεν πρόκειται να εκλείψουν

14962708_1125177617571234_5345430729599803093_nΟ Πρόεδρος της Βουλής χαιρέτισε το Συνέδριο του Ιδρύματος της Βουλής για το προσφυγικό «Η έκβαση των εκλογών στις ΗΠΑ εγγράφει το προσφυγικό ως κεντρικό ζήτημα στην πολιτική ατζέντα όπως και στον κορμό των πολιτικών και ιδεολογικών συσχετισμών σε διεθνή κλίμακα, καθώς βρισκόταν στην ατζέντα σειράς δυνάμεων, εν προκειμένω του κ. Ντόναλντ Τραμπ, τους προηγούμενους μήνες».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, μιλώντας κατά την έναρξη του συνεδρίου του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με θέμα «Διλήμματα και συμφραζόμενα του προσφυγικού ζητήματος.

Ιδέες, αξίες, ιστορία, πολιτικές», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην αίθουσα Γερουσίας. Ο κ. Βούτσης συνεχίζοντας ανέφερε: «Το είδαμε και στο Brexit, είδαμε μόλις χθες ότι για 2-3 ψήφους δεν πήραν τα 2/3 στην Ουγγρική Βουλή για να περάσει η νομοθεσία εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων και σήμερα έχουμε στ’ αυτιά μας τους θριαμβικούς τόνους από τις δηλώσεις της κ. Λεπέν, του κ. Φάρατζ και άλλων οι οποίοι εκπροσωπούν αυτή την επιθετική ατζέντα που, στις αρχές του 21ου αιώνα, εγγράφει αυτό το ζήτημα ως κεντρικό από κάθε άποψη, και για τη διαμόρφωση ιδεολογικοπολιτικών συσχετισμών αλλά και για τη διαμόρφωση εναλλακτικών πολιτικών για την υπέρβαση της κρίσης -καθώς όλα αυτά προφανώς είναι εγγεγραμμένα πάνω στο πεδίο της κρίσης- όπως και για τη διαμόρφωση, την αναδιαμόρφωση ενδεχομένως, διεθνών συνθηκών και δεσμεύσεων γύρω από αυτά τα ζητήματα, πράγματα τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο και των εισηγήσεων και των συζητήσεων που θα γίνουν στο παρόν συνέδριο, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο και από αυτή τη σκοπιά, πέραν αυτής καθαυτής της θεωρητικής προσέγγισης του ζητήματος».

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, καθηγητής κ. Παύλος Σούρλας, ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Κουράκης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Αθανασίου, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Δημήτρης Χριστόπουλος, βουλευτές, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως «δίχως την παύση των πολεμικών εχθροπραξιών και την επιστροφή σε ένα καθεστώς ομαλότητας, οι προσφυγικές ροές δεν πρόκειται να εκλείψουν, αντιθέτως θα βρισκόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με την ανθρώπινη τραγωδία του αναγκαστικού εκπατρισμού ολόκληρων οικογενειών.

Πρέπει όλοι μας, από όποιο μετερίζι βρισκόμαστε, θεσμικά και εθελοντικά, με τις πολιτισμικές και ιστορικές παρακαταθήκες μας, αλλά και με τη συνδρομή της επιστημονικής μελέτης και έρευνας, να συνενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας για την παύση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή και όπου γης, για την επικράτηση της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών συγκρούσεων, καθώς και για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών».

«Η διεθνής κοινότητα και η Δύση, αντί να προχωρούν σε αναπτυξιακά προγράμματα ή σε ουσιαστικά μέτρα ενσωμάτωσης, δίνουν τη γνωστή βοήθεια: σάντουιτς και νερά, εδώ και χρόνια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Αναφερόμενος δε στη συμμετοχή του στη Διάσκεψη των 47 Προέδρων Κοινοβουλίων στο Στρασβούργο, με αντικείμενο τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, τόνισε: «Αυτό που μου έμεινε από αυτή τη συνάντηση είναι ότι ναι μεν μιλάμε πλέον σε ευήκοα ώτα σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς υπάρχει ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και όλοι έχουν έναν καλό λόγο να πουν για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, πλην όμως δεν υπάρχει κατατεθειμένη και οργανωμένη πολιτική βούληση αυτών των δυνάμεων, με την έμπνευση και τη στήριξη διεθνών οργανισμών, για να προχωρήσουν όλες οι χώρες αποφασιστικά στα μέτρα τα οποία έχουν συνομολογήσει, όπως το μέρισμα ευθύνης κάθε χώρας να αναλάβει ένα μέρος από τις προσφυγικές ροές.

Να μην τρέφουμε καμία αυταπάτη ότι τάχα η καλή διάθεση και τα ανοιχτά αυτιά εγγυώνται την πολιτική βούληση να περάσουμε σε άλλες πολιτικές, οι οποίες να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες για τους πρόσφυγες, να έχουν την ανθρωπιστική πλευρά στο επίκεντρό τους, αλλά ταυτόχρονα να είναι αποτελεσματικές για να δίνουν διέξοδο σε αυτή την κρίση».

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε, τέλος, στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Ελληνικό Κοινοβούλιο μέσα στο 2015 και το 2016, τόσο για την ευαισθητοποίηση των πολιτών όσο και για την έμπρακτη στήριξη δομών υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Βουλή υποδέχθηκε 70 ασυνόδευτα παιδιά-πρόσφυγες, δράση που προγραμματίζεται να επαναληφθεί και φέτος τον Δεκέμβριο δύο φορές. Επίσης, το Ίδρυμα της Βουλής οργάνωσε και παρουσίασε στο κοινό, από το καλοκαίρι μέχρι πρόσφατα, έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Δρόμοι επιβίωσης», με ντοκουμέντα που απεικονίζουν το σκληρό και επικίνδυνο ταξίδι των προσφύγων.

Αποσπάσματα της έκθεσης αυτής έχουν πλαισιώσει εικαστικά και το παρόν συνέδριο, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθεί σήμερα στις 7 μ.μ. και το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Ο πιο μακρύς δρόμος», στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων, στη Λεωφόρο Αμαλίας 22-24, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα