Ν.Βαλαβάνη:Ο Τσίπρας έπρεπε να πει ,δε μπορώ να υπογράψω και καταθέτω την εντολή

valavani_vouli_hd«Είναι ζήτημα πολιτικής κρισιμότητας. Δε μπορεί να γίνει αποδεκτό, ότι δεν υπάρχει πια άλλη εναλλακτική λύση και είσαι αναγκασμένος να εφαρμόσεις το τρίτο μνημόνιο», είπε η Νάντια Βαλαβάνη, υποψήφια της ΛΑΕ στη Β’ Αθήνας, μιλώντας στο «Κόκκινο» , σημειώνοντας ότι «πρέπει να αποδαιμονοποιηθούν όλες οι εναλλακτικές πολιτικές λύσεις».

«Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να υπογράψει μια συμφωνία απεμπλοκής από το μνημόνιο. Όπως μας θύμισε άλλωστε η Σοφία Σακοράφα και έλεγε παλιότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ, ‘ένας άλλος δρόμος είναι όχι μόνος αναγκαίος και ιστορικά επιβεβλημένος, αλλά και πολιτικά εφικτός΄», είπε η κ. Βαλαβάνη και συνέχισε:
«Κανείς δε θα αποχωρούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ αν υπέγραφε μια συμφωνία απεμπλοκής από το μνημόνιο. Αυτό θα έκρινε και αν η συμφωνία θα ήταν ένας ‘έντιμος συμβιβασμός’. Δε με ένοιαζε αν θα ήταν απεμπλοκή σε ένα μήνα ή σε ένα χρόνο, αλλά να ήταν απεμπλοκή». Όπως σημείωσε η κ. Βαλαβάνη, αυτό θα σήμαινε να μην υπάρξουν νέα βάρη και να περιφρουρηθούν οι λεγόμενες μονομερείς ενέργειες και όχι να γίνει αποδεκτή μια συμφωνία που «είναι ένα βαρύ απεχθές μνημόνιο, που έρχεται να τσιμεντάρει τα προηγούμενα μνημόνια και το σύνολο του μνηονιακού καθεστώτος, τινάζοντας στον αέρα 8 με 10 νόμους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».
Ως προς τη διαπραγμάτευση, η κ. Βαλαβάνη δεν αμφισβήτησε ότι δόθηκε μια έντιμη μάχη αλλά σημείωσε ότι έγιναν λάθη, για τα οποία δε φέρουν όλοι την ίδια ευθύνη. «Το βασικό λάθος είναι ότι δεν έπρεπε να φτάσουμε τον Ιούλιο με την Ελλάδα να μην έχει καθόλου συναλλαγματικά αποθέματα. Δώσαμε 12 δισ. μονομερώς χωρίς να παίρνουμε τίποτα, κάτι που οδήγησε στην αποστράγγιση της οικονομίας», σημείωσε.

Η κ. Βαλαβάνη υποστήριξε πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε και άλλες επιλογές πέραν της υπογραφής της συμφωνίας. Όπως είπε, το 62% του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, στις συνθήκες μάλιστα που επετεύχθη, έδινε μια ακαταμάχητη δύναμη στην κυβέρνηση, με την οποία θα μπορούσε να προχωρήσει τη σύγκρουση. «Στη χειρότερη περίπτωση, ας έλεγε ΄δε μπορώ να υπογράψω και καταθέτω την εντολή΄. Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν υπάρχει παρά για να είναι κοινωνικά χρήσιμη», είπε. «Δεύτερες ευκαιρίες με μνημόνια δε δίνει η ίδια η ζωή», τόνισε χαρακτηριστικά και κάλεσε σε υποστήριξη της Λαϊκής Ενότητας, ώστε «να υπάρξει μια αντιμνημονιακή αντιπολίτευση, σε μια καταθλιπτικά μνημονιακή βουλή».

Για μια εναλλακτική λύση

«Υπήρξαν απόπειρες να ολοκληρώσουμε μια εναλλακτική λύση που γίνονταν όμως πάντα με μισή καρδιά και γι’ αυτό δεν ολοκληρώθηκαν, γιατί οποιαδήποτε άλλη λύση είχε δαιμονοποιηθεί», είπε η κ. Βαλαβάνη, επικρίνοντας την κυβέρνηση γιατί κατά τη διαπραγμάτευση εγκατέλειψε την προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «το ευρώ δεν είναι φετίχ». «Έτσι απεμπολείς τα όπλα σου και δείχνεις ότι θα δεχτείς τα πάντα», είπε η κ. Βαλαβάνη και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε το χρόνο για να αποδαιμονοποιήσουμε όλες τις εναλλακτικές πολιτικές λύσεις, δεν υπάρχει τίποτα που να μην σου επιτρέπεται να το ψάξεις».

Ως προς το ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, η κ. Βαλαβάνη τόνισε: «Η Αριστερά δεν ήταν ποτέ «τι Πλαστήρας,τι Παπάγος». Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν έχει διαρρήξει τις σχέσεις με τους  εργαζόμενους, θα επιδείξει μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία και από αυτή την άποψη είναι προτιμότερη. Όμως, αυτό θα γίνει σε σχέση με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, που είναι τσεκούρι στη ζωή των ανθρώπων».

«Η ιστορία με τα ισοδύναμα έχει μηδενική αξία και το έχουμε δει. Δε μπορεί να υπάρξει ένα παράλληλο πρόγραμμα με βαθμούς ελευθερίας, μην κοροϊδευόμαστε. Εξάλλου, στην πρώτη αξιολόγιση, όποια κυβέρνηση ξαναπεί όχι θα ξαναβρεί μπροστά της την απειλή του Grexit», κατέληξε η κ. Βαλαβάνη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα