Ν. Αναστασιάδης: Πενταετία αποφασιστικών δράσεων, αλλά και της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο Νίκος Αναστασιάδης τονίζει ότι «το στοίχημα για τον ίδιο είναι να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος». Το μήνυμά του είναι ότι η επόμενη πενταετία, αν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του, «θα είναι πενταετία αποφασιστικών δράσεων, αλλά και της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης». Ο κ. Αναστασιάδης παρουσιάζεται πεπεισμένος ότι μετεκλογικά μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες εκείνες, που θα επιτρέψουν συνεργασία πέραν από κομματικές γραμμές και ιδεολογίες.

Παραλλήλως στέλνει μήνυμα προς τους ψηφοφόρους του ότι «χρειάζεται μέχρι και την τελευταία ψήφο». Επίσης, διαμηνύει ότι θα πρέπει ο πρώτος γύρος να δώσει τη μέγιστη δυνατή ψήφο εμπιστοσύνης, για να διασφαλιστεί η επιτυχία του β’ γύρου. Σε ερώτηση, κατά πόσον έχει προβεί σε οποιαδήποτε διεργασία με δυνάμεις ανοίγοντας κανάλια επικοινωνίας ενόψει του δεύτερου γύρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά πως δεν έχει καμία επαφή με πολιτικές δυνάμεις. Ωστόσο, σημειώνει, ότι υπάρχουν δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να συμβαδίσει στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης και ιδιαίτερα της οικονομίας.

«Υπάρχουν άλλες με τις οποίες μπορείς να συμβαδίσεις στη διαχείριση του εθνικού θέματος. Τα προεδρικά συστήματα έχουν αυτή την ιδιομορφία να απαιτούν και να δημιουργούν την ανάγκη συνεννόησης. Επειδή η εκλογή είναι απευθείας από τον λαό, και δεν εξαρτάται από την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, δεν απαιτείται να έχεις την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Χωρίς όμως να δημιουργείς πλειοψηφία δεν μπορείς να υλοποιείς προγράμματα», λέει χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση , με ποιους θεωρεί ότι μπορεί να συνεργαστεί καλύτερα, απαντά: «Θα απαντήσω χωρίς δισταγμό: Με όλες τις πολιτικές δυνάμεις». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής διεκδικεί μια δεύτερη και τελευταία θητεία στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, απορρίπτει όσα λέγονται για πριμοδότηση του Μαλά, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, προκειμένου να περάσει στον β΄γύρο των εκλογών. Απορρίπτει επίσης και τα περί φερόμενων υποσχέσεών του για υπουργοποίηση του επίσης υποψηφίου Γ. Λιλλήκα ή του Μάριου Καρογιάν.

Αναφορικά με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ , Άντρο Κυπριανού, και τη δήλωσή του -σε συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο» – ότι «ποτέ δεν ψήφισε και δεν πρόκειται να ψηφίσει Νίκο Αναστασιάδη», ο Νίκος Αναστασιάδης απαντά : «Ούτε εγώ ψήφισα ποτέ τον ‘Αντρο Κυπριανού, αλλά αυτό δεν μας έχει εμποδίσει να συνεργαστούμε για το καλό του τόπου μας». Ο κ. Κυπριανού, προσθέτει, έχει κάθε δικαίωμα να αποφασίζει, όπως ο ίδιος κρίνει ορθό να αποφασίζει. «Εγώ είμαι αποφασισμένος να συνεργαστώ με όλους. Δεν αποκλείω ούτε το ΑΚΕΛ, ούτε το ΔΗΚΟ, ούτε καμία άλλη των πολιτικών δυνάμεων», καταλήγει ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα