Ν. Αναστασιάδης: Γιατί να αρνηθώ το διάλογο με την Τουρκία;

Την επιθυμία του να έχει διάλογο με τον Μουσταφά Ακιντζί αλλά και με την Τουρκία, προκειμένου να επανέλθει το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγμάτευσης, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερο», της μεγαλονήσου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να είναι εντός των όρων αναφοράς του Γ.Γ. των ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετείται επί των εξελίξεων στο Κυπριακό και απαντά σε όλες τις επικρίσεις που έχει δεχθεί, ιδιαίτερα στη διαχείριση του εθνικού προβλήματος. Από την προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, ο Πρόεδρος στέλνει μήνυμα προς την Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς ότι είναι έτοιμος για διάλογο με οποιονδήποτε αξιωματούχο της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα πως αυτό δεν σημαίνει παραγνώριση του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

«Εξάλλου, πολλές φορές έχουμε πει ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και εκείνοι που εισέβαλαν και κατέχουν δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι, αλλά η Τουρκία. Συνεπώς γιατί να αρνηθώ;», ανέφερε.

Ετοιμότητα εκφράζει για διάλογο και με τον Μουσταφά Ακιντζί προκειμένου να συζητήσουν τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Την ίδια ώρα ξεκαθαρίζει πως πρέπει «να είμαστε εντός των όρων αναφοράς του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα».

Κληθείς δε να σχολιάσει ανάλυση του λεγόμενου «υπουργού εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι με βάση την οποία δεν μπορεί να υπάρξει σύντομα κατάληξη στους όρους αναφοράς, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει διάλογος για εσωτερικά ζητήματα που παραμένουν άλυτα, όπως θέματα οικονομικής βιωσιμότητας των τουρκοκυπριακών τραπεζών.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει συνταγή άρσης του αδιεξόδου, ανέφερε ότι «βεβαίως υπάρχει. Έχουμε καταθέσει γραπτώς, ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο ασφάλειας».

Συγκεκριμένα, σημείωσε, «και όσον αφορά την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και όσον αφορά την υλοποίηση από όλα τα μέρη επακριβώς των όσων θα συμφωνηθούν με εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εμπλοκή πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης, η οποία θα επιτηρεί την τάξη εσωτερικά εάν και εκεί και όπου οι δυνάμεις ασφαλείας των κρατιδίων δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν ενδεχόμενες δικοινοτικές συγκρούσεις. Όπου η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν θα τα κατάφερνε, σε μια τέτοια περίπτωση θα παρενέβαινε η πολυεθνική αστυνομική δύναμη, ενώ την ίδια ώρα ο Πρόεδρος ή ο Αντιπρόεδρος θα μπορούσαν να απευθυνθούν απευθείας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για να ζητήσουν περαιτέρω ενισχύσεις προς επιβολή της τάξεως, εάν όλες οι προαναφερθείσες ενέργειες δεν επέφεραν την τάξη και την ειρήνη».

Ο Ν. Αναστασιάδης απαντά στο μήνυμα Τσαβούσογλου ότι πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο για «μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατό» και τονίζει πως θα έπρεπε να αφυπνίσει όσους πιστώνουν την Τουρκία με καλή θέληση και ότι τάχα στο Κραν Μοντάνα ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει αυτά που έλεγε και πριν τη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Για τις σχέσεις του με την Πινδάρου, σημειώνει πως διαφορετικές απόψεις δεν σημαίνει και διάσταση θέσεων και θυμίζει πως ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ηγέτης που τολμούσε και έπαιρνε αντιδημοφιλείς αποφάσεις για το εθνικό καλό.

Μιλά για τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις χώρες της περιοχής, για τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ξεκαθαρίζει πως δεν λειτουργούν σε βάρος της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα