Νότια Αφρική: Υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης τίθεται η κεντρική τράπεζα

Πλήρως εξαρτώμενη από την κυβέρνηση του Jacob Zuma η κεντρική τράπεζα της Νοτίου Αφρικής. Υπό τον πλήρη έλεγχό της έθεσε την κεντρική τράπεζα της Νοτίου Αφρικής η τοπική κυβέρνηση του Προέδρου Jacob Zuma, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Bloomberg άτομα που γνωρίζουν καλά το θέμα. 
Η πρόταση πραγματοποιήθηκε αρχικά κατά τη διάσκεψη του κόμματος τον Ιούλιο. Πλέον το ANC πρέπει να ζητήσει την έγκριση του νόμου από το Κοινοβούλιο, όπου κατέχει πάνω από το 60% των εδρών. Η πρωτοφανής κίνηση του κυβερνόντος κόμματος (African National Congress, ANC) έρχεται σε πλήρη αντίθεση με μία βασική αρχή των οικονομικο-πολιτικών, ότι δηλαδή η κεντρική τράπεζα και ο κρατικός μηχανισμός αποτελούν δύο ανεξάρτητες οντότητες.
Όπως αποφασίστηκε, το 100% των αποθεματικών της τράπεζας θα ανήκει στην κυβέρνηση. Προς το παρόν οι επενδυτές της τράπεζας δεν έχουν λόγο για την πολιτική ή το διορισμό του κυβερνήτη, ωστόσο ψηφίζουν για να επιλέξουν επτά από τους 10 μη εκτελεστικούς διευθυντές. Στον απόηχο της είδησης, το τοπικό ραντ υποχωρεί ελάχιστα (-0,1%) έναντι του δολαρίου Η.Π.Α., στα 12,7.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα