Νότια Αφρική: Σήμερα εκλέγεται από το κοινοβούλιο ο νέος πρόεδρος της χώρας

Η Νότια Αφρική προετοιμάζεται σήμερα να υποδεχθεί τον νέο της πρόεδρο, τον 65χρονος Σίριλ Ραμαφόζα, μία ημέρα μετά την παραίτηση του Τζέικομπ Ζούμα έπειτα από πολλές εβδομάδες σφοδρής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του κόμματός του, του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC).

Το κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής θα εκλέξει τον Ραμαφόζα νέο πρόεδρο της χώρας σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ANC.

Ο Ζούμα, που βρίσκεται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο σκανδάλων διαφθοράς, υπέβαλε αργά χθες το βράδυ την παραίτησή του, έπειτα από εννέα χρόνια στην προεδρία της Νότιας Αφρικής, υπακούοντας στο αίτημα του κόμματός του το οποίο τον είχε απειλήσει με ψήφο μομφής στο κοινοβούλιο.

“Αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας με άμεση ισχύ, αν και δεν συμφωνώ με την ηγεσία του κόμματός μου”, δήλωσε ο Ζούμα στη διάρκεια ενός ημίωρου διαγγέλματός του που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

“Υπηρέτησα τον λαό της Νότιας Αφρικής όσο καλύτερα μπορούσα”, πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπήρξε “υπόδειγμα αρετής”.

Ο Ραμαφόζα, ένας πρώην επιχειρηματίας, ανέλαβε την προεδρία του ANC τον Δεκέμβριο.

Εδώ και εβδομάδα ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσπαθούσε να πετύχει μια βελούδινη παραίτηση του Ζούμα, ο οποίος εμπλέκεται σε πολλά σκάνδαλα που έχουν αμαυρώσει την εικόνα του ANC, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια συντριπτική ήττα του κόμματος στις εκλογές του 2019.

Όμως ο Ζούμα αρνούνταν επίμονα. Έπειτα από πολλές ημέρες μάταιων διαπραγματεύσεων, η ηγεσία του ANC αποφάσισε την Τρίτη να ζητήσει από τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής να εγκαταλείψει την εξουσία. Καθώς ο Ζούμα δεν ήταν νομικά υποχρεωμένος να υποκύψει στις πιέσεις του κόμματός του, αντιστεκόταν ως το τέλος.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα