Νόμος του κράτους το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου

Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο που προβλέπει την αλλαγή ταυτότητας φύλου στα 15 έτη, το οποίο έγινε δεκτό επί της αρχής με 171 “ΝΑΙ” και 114 “ΟΧΙ”.

Αναμφισβήτητα  η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, έστω και καθυστερημένα, ώστε τα αυτονόητα να μετατραπούν σε γραπτό λόγο και να γίνουν τελικά νόμος.

Η νομική κατοχύρωση των ατόμων που αφορά η νέα ρύθμιση, αποτελεί βασικό όπλο απέναντι στις διακρίσεις και την βία που μπορεί να έχουν υποστεί σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς τους μέχρι σήμερα ή που κινδυνεύουν να υποστούν στο μέλλον.

Το νομοσχέδιο που προβλέπει την αλλαγή ταυτότητας φύλου στα 15 έτη, συνολικά το ψήφισαν 285 βουλευτές

«Όχι» σε όλα ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για την αλλαγή φύλου και «Ναι» στην τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης.

Σημειώνεται πως και οι τέσσερις μουσουλμάνοι βουλευτές (Χ. Ζεϊμπέκ Μ. Μουσταφά και Αϊχ. Καραγουσούφ από τον ΣΥΡΙΖΑ και Αχμ. Ιλχάν από το ΠΑΣΟΚ) όπως και η Ν. Κασιμάτη από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν την τροπολογία που αφορά την αναγνώριση σωματείων. Πάντως η τροπολογία εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίασαν Τ. Κουράκης (ασθενής) Γ. Μιχελογιαννάκης και Μ. Μπόλαρης. Από τη ΝΔ απουσίασε ο Α. Σαμαράς. Από το ΠΑΣΟΚ απουσίασαν οι Φ. Γεννηματά Δ. Κωνσταντόπουλος Γ. Μανιάτης Οδ. Κωνσταντινόπουλος Δ. Κρεμαστινός Β. Κεγκέρογλου Μ. Τζελέπης. Από την Ένωση Κεντρώων απουσίασαν οι Μ. Γεωργιάδης Αρ. Φωκάς Γ. Κατσιαντώνης Τ. Μεγαλομύστακας.

 

Τσίπρας: Άστοχη και υβριστική η αναφορά Μητσοτάκη σε διεμφυλικούς και εξωγήινους

‘Αστοχη και υβριστική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη ,κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, σε έναν 18χρονο που σύμφωνα με όσα κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι επιθυμεί διόρθωση φύλου γιατί του το είπαν εξωγήινοι στον Υμηττό.

O πρωθυπουργός καταλόγισε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι «προσβάλλει και υβρίζει» τους διεμφυλικούς με την αναφορά του αυτή και τον κάλεσε να πάρει πίσω αυτή την υβριστική αναφορά.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι έκανε «κωλοτούμπα» και «κυβίσθηση» για το θέμα της αναγνώρισης φύλου έπειτα από τις ακροδεξιές πιέσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στη ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης παραχωρεί χώρο στην ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σε υψηλούς τόνους, ο κ.Τσίπρας εγκάλεσε τον κ.Μητσοτάκη ότι κρύβεται: “Εγώ δεν κατέβηκα από τον Υμηττό για να ρωτήσω τους εξωγήινους. Είμαι εδώ για να δώσω απαντήσεις”, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ. Συνέχισε λέγοντας ότι αντί να συζητείται η ουσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων “συζητάμε με περισσή υποκρισία την υπόθεση που αφορά την ηλικία των 15 ετών, αντί για 17. πρόκειται για περισσή υποκρισία γιατί για τους ανήλικους πολίτες των 15 ετών, τα διεβφυλικά παιδιά που υφίστανται απίστευτο μπούλινγκ στα λύκεια θα έπρεπε να βαρύνει στη συνείδησή μας αν θα τους δώσουμε τη νομική δυνατότητα να σταματήσουν αυτό που υφίστανται. Αναφερθήκατε σε ψυχιατρούς που ανεβαίνουν στον Υμηττό και τους τα λένε εξωγήινοι, αλλά δεν αναφερθήκατε στο γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες απόπειρες αυτοκτονίας στα σχολειά μας και στην επαρχία κρύβονται κάτω απ΄το χαλί, εξαιτίας του ότι υπάρχει νομικό πλαίσιο που δεν δίνει την κανονικότητα στους πολίτες αυτούς το δικαίωμα να αυτοπροσδιορισθούν. ‘Εχουμε το θάρρος της γνώμης μας και της άποψής μας και δεν κρυβόμαστε” είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τη ΝΔ για ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ο προεδρος της ΝΔ πηρε το λόγο απαντώντας στον πρωθυπουργό ότι χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα για να δείξει ότι χρειάζεται διάγνωση από ειδικό και τόνισε ότι χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη. “Αναγνωρίζω το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και ότι παρωχημένες λογικές των εγχειρήσεων ανήκουν στο παρελθόν, χρειάζεται όμως και μία δικλειδα ασφαλείας”, είπε και αναρωτήθηκε γιατί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δέχεται αυτή τη δικλείδα ασφαλείας για τους ανήλικους και όχι για τους ενήλικους. Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση να ψηφίσει την “ολοκληρωμένη πρόταση” που κατέθεσε η ΝΔ, ενώ αναρωτήθηε σκωπτικά για τον κυβερνητικό εταίρο που απουσιάζει στη Βραζιλία: “Ο κ.Καμμενος που είναι ακριβώς; Και στον Αρη θα πήγαινε για να μην είναι εδώ. Για να κρατήσει την καρέκλα του ψηφίζει τα αντίθετα από αυτά που πιστεύει”.

Στην ανταπάντηση του ο κ.Τσίπρας καταλόγισε στον κ.Μητσοτάκη ότι έχει πρόβλημα κατανόησης. “Ειπατε είμαστε υπέρ του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό και την ίδια στιγμή λέτε ότι ενηλικοι πολίτες θα πηγαίνουν να παίρνουν γνωμάτευση πριν αποκτήσουν το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, δηλαδή ετεροπροσδιορισμός του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού”, σχολιασε και εξήγησε: “Εγώ σας εγκάλεσα για την επιλογή σας να δώσετε αυτό το παράδειγμα. Δεν ειχατε άλλο παράδειγμα να δώσετε; Ταυτίζετε μία ολοκληρη κατηγορία συμπολιτών μας με όσους αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα”.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης: “Τους ΑΝΕΛ κατηγορείτε δήθεν ότι είναι ακροδεξιοί (άλλοι είναι ακροδεξιοι μέσα στο κόμμα σας και τους έχετε αντιπροέδρους), αλλα με τον Καμμένο στην κυβέρνηση πέρασε σύμφωνο συμβίωσης, νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και τώρα η ταυτότητα φύλου”.

Στη συνέχεια πήρε το λογο ξανά ο κ.Μητσοτάκης. “Ο κ.Καμμένος δεν ειναι ακροδεξιός, αλλα τυχοδιώκτης” είπε και πρόσθεσε: “Δε θυμάμαι οι ΑΝΕΛ να είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης. Ο Καμμένος δεν το ψήφισε και το ψήφισα εγώ. Αυτή είναι η υποκρισία σας κ.Τσίπρα. Το ψήφισα εγώ και ναι, 17 βουλευτές της ΝΔ. Δε θέσαμε κομματική πειθαρχία. Αλλά αυτός ο ετερόκλητος κυβερνητικός σχηματισμός θα έχει ημερομηνία λήξης.”

Τι είπε ο Μητσοτάκης για το παιδί που πήγε στον Υμηττό, τον εξωγήινο και την αλλαγή φύλου:

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, κατέθεσε με «προχειρότητα και ανευθυνότητα» ένα νομοσχέδιο «ψάχνοντας ένα άλλοθι για την πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλει», άσκησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνώρισε ότι το ζήτημα της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου «αποτελεί αυτονόητη αναγκαιότητα σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου», προσθέτοντας ότι «η Ν.Δ. έχει αποδείξει έμπρακτα την ευαισθησία της σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Είναι συνεπώς κωμικό να έρχεστε σε αυτή την αίθουσα και να μας παραδίδετε μαθήματα φιλελευθερισμού, με πρώτο τον κ. Τσίπρα, ο οποίος αγόρευσε χθες μπροστά στα κενά έδρανα της κοινοβουλευτικής του ομάδας» συνέχισε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα.

«Αυτά τα ψευτομαθήματα να τα πείτε στους ΑΝΕΛ, τον παρτενέρ σας σε αυτό τον αλλοπρόσαλλο θίασο που έχετε δημιουργήσει» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τόνισε πως αναμένει τα αποτελέσματα της ονομαστικής ψηφοφορίας «για να δούμε», όπως είπε, αν υπάρχει «αρραγής κυβερνητική πλειοψηφία και δεδηλωμένη στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Μπήκα στον κόπο να μιλήσω με έναν ειδικό, κάτι που αμφιβάλλω αν έχετε κάνει εσείς ή ο πρωθυπουργός Μου διηγήθηκε μια ιστορία για ένα παιδί που ζήτησε αλλαγή φύλου γιατί ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος. Με το νομοσχέδιό σας αυτός ο άνθρωπος μπορεί να προβεί σε αλλαγή ταυτότητας φύλου και αυτό να το βρει μπροστά του στη ζωή».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα