Νόμος Κατσέλη: Aρχίζει το κυνηγητό με στόχο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές!

Σαρωτικός έλεγχος θα ξεκινήσει από τις 15 Σεπτέμβρη σε 160.000 δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, με στόχο να βρουν εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα και δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Ο τρόπος κατά τον οποίο θα διεξαχθεί ο έλεγχος θα αφορά την αυτόματη άρση του καταθετικού/τραπεζικού τους απορρήτου και αν φέρουν αντίρρηση, θα αφαιρούνται από τον νόμο χάνοντας την προστασία.

Η άρση του καταθετικού -τραπεζικού απορρήτου στοχεύει στην αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι εκτιμώνται από τραπεζικές πηγές στους 45.000-50.000 και καταχρώνται τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου ενώ διαθέτουν καταθέσεις σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα από αυτό που έχουν το «κόκκινο» δάνειο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο νόμος που επιτρέπει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών έχει ψηφισθεί από τη Βουλή από τις 15 Ιουνίου και έως σήμερα κανένας δανειολήπτης που είναι ενταγμένος στον νόμο Κατσέλη και αναμένει δικάσιμο δεν έχει δώσει την έγκρισή του στην άρση.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η στάση των δανειοληπτών ήταν αναμενόμενη, εξού και στον νόμο υπάρχει η πρόβλεψη βάσει της οποίας, με την πάροδο 3 μηνών από την ψήφιση της άρσης του τραπεζικού απορρήτου, το μέτρο θα ενεργοποιηθεί αυτόματα για όλους τους εν λόγω δανειολήπτες.

Παράλληλα, οι τράπεζες ετοιμάζουν ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο αλλά δεν έχει ακόμη δικαστεί η υπόθεσή τους. Κι αυτό με στόχο να παρακαμφθεί η χρονοβόρος διαδικασία της δικαστικής οδού, ώστε τα κόκκινα δάνεια ύψους 18 δισ. ευρώ τα οποία βρίσκονται υπό την ομπρέλα της νομικής προστασίας που προσφέρει ο νόμος, να ρυθμισθούν άμεσα. Πόσο μάλλον όταν οι τράπεζες πιέζονται για γρήγορη και αποτελεσματική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Έτσι, σύμφωνα με το euro2day, από τον Σεπτέμβριο, οι τράπεζες θα εφαρμόσουν μία κοινή ρύθμιση για τους 115.000 δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη που χρωστούν σε παραπάνω από μία τράπεζα (σ.σ. δηλαδή έχουν κόκκινα δάνεια σε 2, 3 ή 4 τράπεζες), αλλά και για τους 45.000 που έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο σε μία τράπεζα.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα αφορούν όσους πραγματικά πληρούν τα αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος και το «κούρεμα» των δανείων θα φθάνει στο 50-60%, αντίστοιχο με αυτό που αποφασίζει η δικαιοσύνη σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα