Νωρίτερα οι φορολογικές δηλώσεις και οι επιστροφές φόρου από την ΑΑΔΕ

Την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων νωρίτερα  θέλει η ΑΑΔΕ.

Ο στόχος του σχετικού σχεδίου είναι να καρπωθούν φορολογική διοίκηση, φοροτεχνικοί και κυρίως οι φορολογούμενοι τα πολλαπλά οφέλη από την έναρξη υποβολής των δηλώσεων νωρίτερα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΑΑΔΕ που παρουσιάστηκαν την Δευτέρα από τον διοικητή της Γιώργο Πιτσιλή στους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων, η υποβολή των δηλώσεων του 2019, δηλ. για τα φετινά εισοδήματα, θα μπορούσε να ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου αντί για τον Μάιο ή και Ιούνιο που ξεκινά συνήθως.

Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να αποστείλουν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία τα οποία προσυμπληρώνονται στους κωδικούς των φορολογικών δηλώσεων.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι αποδοχές μισθωτών, οι καταβαλλόμενες συντάξεις, οι τόκοι από τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες των φορολογούμενων για την εξυπηρέτηση κάθε είδους δανείων κ.α.Αν οι δηλώσεις υποβάλλονταν τέλη Μαρτίου τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά ειδικά για τους φορολογούμενους.

α) οι φορολογούμενοι που έχουν επιστροφή φόρου και συνήθως σπεύδουν πρώτοι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους θα μπορέσουν να εισπράξουν τις επιστροφές νωρίτερα. Θεωρητικά οι πρώτες επιστροφές θα μπορούσαν να πληρωθούν ακόμη και εντός του Απριλίου

β) οι φοροτεχνικοί θα έχουν περισσότερο χρόνο προκειμένου να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις των πελατών τους, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να υποβάλουν εκατοντάδες δηλώσεις καθημερινά, πολλές φορές πιεζόμενοι ασφυκτικά από τον χρόνο.

γ) η φορολογική δήλωση θα αποφύγει τα προβλήματα που δημιουργούνται με την υπερφόρτωση του Taxisnet λόγω της υποβολής μεγάλου αριθμού φορολογικών δηλώσεων σε περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα