Site icon The Indicator

Ντ. Μπακογιάννη: Η ΝΔ δε θα επιτρέψει παιχνίδια στα θέματα του Συντάγματος

39ab9004d1a431f8fa121df6074d02b0Σε συνέντευξή της στον “Ελεύθερο Τύπο, η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτηρίζει τη Συνταγματική Αναθεώρηση ως “μείζον πολιτικό ζήτημα για τα επόμενα χρόνια” , υποστηρίζοντας ότι “πρέπει να προχωρήσουμε σε γενναίες αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε και τις παθογένειες της μεταπολίτευσης”. Σχετικά με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή ή τον λαό, η πρώην υπουργός αναφέρει ότι “υπάρχουν θετικά και αρνητικά και στα δύο ενδεχόμενα, τα οποία θα πρέπει να συζητήσουμε”, τονίζοντας ότι η ΝΔ “έχει δημοκρατικές διαδικασίες και η πλειοψηφία θα αποφασίσει”. Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση η κ. Μπακογιάννη υπογραμμίζει ότι “το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει τους τρόπους αναθεωρήσεώς του. Παιχνίδια στα θέματα του Συντάγματος η ΝΔ δεν θα επιτρέψει”.

Για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών εκτιμά ότι “αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Τσίπρα χειρίζεται το θέμα με προσοχή και νηφαλιότητα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στην Ελλάδα γι’ αυτά τα ζητήματα αποφασίζει η Δικαιοσύνη”. Μιλώντας για την κατάσταση στην Τουρκία η Ντόρα Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι “στην Τουρκία διαμορφώνεται ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο περιορισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, καθώς και οι σκέψεις περί επαναφοράς της θανατικής ποινής προφανώς θα εκτροχιάσουν την πορεία της χώρας από τον ευρωπαϊκό δρόμο. Παράλληλα, ο στρατός, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος του ΝΑΤΟ, είναι πλήρως διαλυμένος και ασύντακτος” και προσθέτει “η κρίση δημοκρατίας και η αστάθεια στην Τουρκία δεν ωφελούν κανέναν, ούτε και την Ελλάδα”.

Η πρώην υπουργός χαρακτηρίζει πολιτική ήττα της κυβέρνησης το ότι δεν ψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος με 200 ψήφους, και προαναγγέλλει ότι “η ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές θα επιδιώξει συναινέσεις και ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, στην κατεύθυνση ενός αναλογικότερου συστήματος από αυτό που ισχύει σήμερα, το οποίο όμως θα δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης”.

Exit mobile version