Ντράγκι: Τα χαμηλότερα επιτόκια τείνουν να προωθούν μεταρρυθμίσεις

Την θέση πως τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, απαντώντας έτσι στους επικριτές του περί αποτροπής των χωρών για αλλαγές στις οικονομίες τους.

Ειδικότερα, ο Μάριο Ντραγκι δήλωσε: “Λέγεται συχνά ότι η νομισματική πολιτική αποθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις, διότι αφαιρεί την πίεση από τις κυβερνήσεις να δράσουν σε περίοδο κρίσης.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η έρευνα της Τράπεζας “δεν διαπιστώνει πειστικά στοιχεία ότι τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αν κάποιος ελέγξει τον επιχειρηματικό κύκλο και άλλους παράγοντες”.

“Το αντίθετο είναι πιο πιθανό να είναι αληθινό. Τα χαμηλότερα επιτόκια τείνουν να προάγουν τις μεταρρυθμίσεις, καθώς οδηγούν σε καλύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον”, δήλωσε.

Οι δηλώσεις του έγιναν σε μια ομιλία κατά την έναρξη ενός συνεδρίου για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που διεξήχθη στα γραφεία της κεντρικής τράπεζας.

Σημειώνεται, πως οι επικριτές στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης έχουν υποστηρίξει ότι το χαμηλό κόστος δανεισμού μείωσε την ανάγκη στα κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να επιδοθούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα