Ντράγκι: Οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος συνεχίζονται

DRAGHI NON MOLLA PRESA, DECISO CONTRO RISCHI DEFLAZIONE«Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνεχίζονται», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και πρόσθεσε πως, «όταν έρθει η ώρα, θα συζητήσουμε ανεξάρτητα το θέμα της βιωσιμότητας. Έως τότε είναι πρόωρο να συζητήσουμε τις αγορές ελληνικών ομολόγων».

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν εξέτασε το θέμα περιστολής των μηνιαίων ρυθμών αγορών (tapering) και πως δεν έγινε συζήτηση για επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αλλά μπορεί να αποφασιστεί τον Δεκέμβριο.

«Κάποιες φορές είναι σημαντικό να λέμε τι δεν συζητήσαμε. Και δεν συζητήσαμε το tapering, ή τον χρονικό ορίζοντα του προγράμματος αγορών των στοιχείων ενεργητικού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι. Πρόσθεσε ωστόσο πως δεν είναι πιθανό να υπάρξει μια απότομη διακοπή του προγράμματος.

Όσον αφορά την Πορτογαλία, ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε ότι αν υποβαθμιστεί από την DBRS, τότε τα ομόλογα της θα αποκλειστούν από το QE.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως η Πορτογαλία έχει καταγράψει αξιοσημείωτη πρόοδο, αλλά υπογράμμισε πως η χώρα έχει ανάγκη από φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, όπως στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όσον αφορά τα επιτόκια, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως, θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, αρκετά μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (QE).

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι, οι μηνιαίες αγορές των 80 δισ. ευρώ θα συνεχιστούν ως τον Μάρτιο του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί.

Τέλος ο τραπεζίτης τόνισε πως η ΕΚΤ παραμένει δεσμευμένη να διατηρήσει την ίδια ποσότητα νομισματικής στήριξης και ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που επιτρέπει η εντολή της, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα