Ντομπρόβσκις: Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί στην Ε.Ε., αλλά με μέτριους ρυθμούς

Valdis Dombrovskis, prime minister Latvia at the Baltic Development Forums summit in Stockholm 2009.

Για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τις προσπάθειες που θα πρέπει να γίνουν ώστε να εξασφαλισθεί η ανάπτυξη για το 2017 μίλησε ενώπιον της Ολομέλειας ο Βάλντις Ντόμπροβσκις, Επίτροπος αρμόδιος για τη Χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο (σ.σ.: ένας κύκλος συντονισμού της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής εντός της ΕΕ, αποτελεί μέρος του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επικεντρώνεται στους πρώτους έξι μήνες κάθε έτους) αποτελεί πλέον έναν βασικό μηχανισμό συντονισμού των οικονομικών πολιτικών σε επίπεδο ΕΕ. Έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην πυροδότηση και στη στήριξη των επειγουσών μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη.

Στόχος μας, τόνισε ο Ντομπρόβσκις, είναι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που παραμένουν και να επιτείνουμε τις προσπάθειες της ΕΕ. Ιδιαίτερα τις προσπάθειες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συμμόρφωση προς τις συγκεκριμένες συστάσεις ανά χώρα ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη και η κοινωνική και η εδαφική συνοχή.

Ο κ. Ντόμπροβσκις αναφέρθηκε στις προβλέψεις της Επιτροπής σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται να συνεχισθεί η ανάπτυξη στην ΕΕ με μέτριους όμως ρυθμούς. Υπήρξε επίσης κάποια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, παραμονεύουν όμως πάντα διάφοροι κίνδυνοι για την ανάπτυξη, όπως ο παράγοντας της χαμηλής τιμής του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο και ειδικά για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης, η σύσταση είναι να προχωρήσουμε σε άμεσες δράσεις σε πέντε τομείς: μεταρρυθμίσεις που να ευνοούν την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα, υποστήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής για τα φορολογικά, δημιουργία θέσεων εργασίας και κοινωνική δικαιοσύνη, ενίσχυση του τραπεζικού τομέα και ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Ο κ. Ντομπροβσκις ανέφερε ακόμη ότι γίνεται προσπάθεια εντοπισμού των χωρών όπου θα γίνουν σε βάθος μελέτες για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

« Τους επόμενους μήνες θα στοχεύσουμε σε κάθε χώρα ξεχωριστά, θα προχωρήσουμε σε ειδική ανάλυση ανά χώρα, με εκθέσεις ανά χώρα» κατέληξε ο Επίτροπος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα