Ντομπρόβσκις:Η ελληνική οικονομία έχει ήδη επανέλθει στην ανάπτυξη

ntobrov1-thumb-largeΘετικές αναφορές, για ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017 και επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα και το πρωτογενές πλεόνασμα, έκανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις, απαντώντας σε ερωτήσεις του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη.

Για το χρέος, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι αποτελεί μέρος των συζητήσεων της δεύτερης αξιολόγησης και διαβεβαίωσε για την συνδρομή της Κομισιόν, ώστε να υπάρξει συμφωνία.

«Η ελληνική οικονομία έχει ήδη επανέλθει στην ανάπτυξη, ανά τρίμηνο μιλώντας. Βεβαίως στο σύνολο του έτους αναμένουμε ένα 0,3% ύφεση, αλλά και μια οικονομική αύξηση 2,7% και ισχυρή ανάπτυξη το επόμενο έτος, επομένως η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη.

Και επίσης για τα δημοσιονομικά, γνωρίζουμε ότι οι στόχοι του προγράμματος έχουν τεθεί με έναν τρόπο διαρθρωμένο, αλλά αναμένουμε ότι ήδη φέτος το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα είναι κάτω από το 3%, θα είναι στο 2,5% του ΑΕΠ, και θα συνεχίσει να μειώνεται, στο 1% του χρόνου.

Όσον αφορά δε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017, είναι 1,75% του ΑΕΠ και θεωρούμε ότι είναι απολύτως επιτεύξιμος.

Για τα μέτρα για το χρέος: Είναι κάτι που είχαμε αναφέρει ήδη στο Eurogroup του Μαΐου -τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα- και με βάση αυτά εξακολουθούμε να εργαζόμαστε. Οι συζητήσεις για το χρέος θα είναι μέρος των συζητήσεων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Βεβαίως, δεν είμαστε εμείς οι πιστωτές της Ελλάδας, είναι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ωστόσο η Κομισιόν θα παίξει το ρόλο της για να διευκολύνει αυτήν τη συμφωνία» σημείωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα