Ντι Μάιο: Είμαστε χαρούμενοι που μειώσαμε το έλλειμμα

Η ιταλική κυβέρνηση είναι ευτυχής που μπόρεσε να μειώσει τον στόχο για το έλλειμμα για το επόμενο έτος, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Λοιύτζι Ντι Μάιο την Παρασκευή, αν και ανέφερε επίσης ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη.

Η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει την πειθαρχική δίωξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον επεκτατικό προϋπολογισμό της για το 2019, χωρίς να προδώσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν στους Ιταλούς ψηφοφόρους, δήλωσε ο Ντι Μάιο στην ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απορρίψει τον αρχικό προϋπολογισμό υποστηρίζοντας ότι έσπασε τις δεσμεύσεις της για μείωση του δανεισμού και του μεγάλου δημόσιου χρέος της Ιταλίας.

Ο πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε ενημέρωσε την Τετάρτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι μείωσε τον στόχο του ελλείμματος του επόμενου έτους στο 2,04% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, από 2,4%, προκαλώντας απότομη πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων της Ιταλίας.

“Είμαστε ευτυχείς που είμαστε σε θέση να μειώσουμε το έλλειμμα”, δήλωσε ο Ντι Μάιο, επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που συγκυβερνούν την Ιταλία μαζί με τη Λέγκα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, σημείωσε την Πέμπτη ότι ο νέος στόχος θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας συμφωνίας για την αντιμετώπιση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος της Επιτροπής.

Ερωτηθείς για το στόχο οικονομικής ανάπτυξης του 1,5% που καθορίστηκε για το 2019, ο Ντι Μάιο είπε ότι “ο μόνος λόγος να μειωθεί το 1,5% θα μπορούσε να συνδεθεί με την επιβράδυνση του τελευταίου αυτού έτους, που οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα