Ντιμιτρόφ: Ειρωνικό και παράδοξο η χορήγηση ασύλου στον Γκρουέφσκι από την Ουγγαρία

«Είναι ειρωνικό και παράδοξο ένα ευρωπαϊκό κράτος να δίνει καταφύγιο σε έναν κατάδικο» δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ για το άσυλο που χορήγησε η Ουγγαρία στον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Δανό ομόλογό του, Άντερς Σάμιουελσεν, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ τόνισε ότι η χώρα θα επιμείνει στον σεβασμό του κράτους δικαίου και θα λάβει υπόψη όλα τα εθνικά της συμφέροντα συμπεριλαμβανομένου του ενδιαφέροντος για καλές διμερείς σχέσεις με την Ουγγαρία.

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα για την πΓΔΜ, αλλά είναι ένα πρόβλημα και για την ΕΕ και για την αξιοπιστία της αρχής του κράτους δικαίου στην ΕΕ» επεσήμανε ο Ντιμιτρόφ. «Έχουμε ένα πολύπλοκο πεδίο τώρα, και θα λάβουμε υπόψη όλα τα συμφέροντά μας, συμπεριλαμβανομένου του ενδιαφέροντος για καλές σχέσεις με την Ουγγαρία στην επίλυση του ζητήματος» τόνισε.

«Από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι απαιτείται νομική επίλυση και λογοδοσία για τις ενδείξεις των ποινικών αδικημάτων που προκύπτουν από τις υποκλαπείσες συνομιλίες του Γκρούεφσκι, απόφαση που υποστηρίχθηκε και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και τώρα η ‘’Μακεδονία’’ ως υποψήφια χώρα κάνει τα πάντα στη χώρα για να εφαρμόσει τις αποφάσεις. Και είναι πραγματικά ειρωνικό και παράδοξο το γεγονός ότι ένας καταδικασθείς, που αντιμετωπίζει τέσσερις άλλες κατηγορίες και πέντε έρευνες, βρίσκει προστασία και παίρνει άσυλο σε ένα κράτος μέλος» σημείωσε ο υπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ούγγρο ομόλογό του, Πέτερ Σιγιάρτο, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις 4 και 5 Δεκεμβρίου, στην οποία θα συζητήσουν ανοιχτά την υπόθεση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα