Ντάισελμπλουμ: Θα αναδιατύπωνα αλλά το νόημα θα παρέμενε ίδιο

Επιμένει ο Jeroen Dijsselbloem ότι η πολύκροτη δήλωσή του για χώρες που έχουν σπαταλήσει χρήματα σε «ποτά και γυναίκες» δεν στοχοθετούσε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αρνούμενος να πάρει πίσω τα όσα είπε.

«Τι θα πρέπει να πάρω πίσω: Κάτι που δεν είπα; Κάτι που δεν εννοούσα;», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant.

Ο κ. Dijsselbloem παραδέχτηκε ότι η κόπωση από τις ολλανδικές εκλογές, που είχαν ολοκληρωθεί λίγες ημέρες νωρίτερα, «ίσως έπαιξε ρόλο» και προσέθεσε ότι «κατά πάσα πιθανότητα» θα είχε επιλέξει διαφορετική διατύπωση εάν μπορούσε. Ξεκαθάρισε όμως ότι το ζήτημα προσέλαβε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από ό,τι του αξίζει.

«Κλιμακώθηκε σε τεράστιο βαθμό», είπε, προσθέτοντας πως οι αντιδράσεις του προκάλεσαν την εντύπωση ότι είχε διαπράξει κάποιου είδους «έγκλημα πολέμου». «Ήταν ο τρόπος μου να ξεκαθαρίσω ότι η αλληλεγγύη δεν είναι ελεημοσύνη», εξήγησε.

Ο κ. Dijsselbloem απέδωσε τις αντιδράσεις ορισμένων πολιτικών του νότου, που ζήτησαν ακόμα και παραίτησή του, σε συσσωρευμένη οργή για τις δημοσιονομικές πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία οκτώ χρόνια στην ευρωζώνη.

«Μέρος των χωρών της ευρωζώνης αισθάνεται ότι αυτή η πολιτική είναι πολύ βορειοευρωπαϊκή», σημείωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στην προεδρία του Eurogroup, ο κ. Dijsselbloem σημείωσε ότι προτίθεται να παραμείνει στη θέση του προέδρου έως το τέλος της θητείας του, στις αρχές του 2018, εκτός εάν σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση στην Ολλανδία.

«Εάν αυτό δεν γίνει, οι πιθανότητες είναι υψηλές ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου. Δεν με νοιάζει και πολύ», είπε.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα