Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα σε εποπτεία και μετά το μνημόνιο, όπως έγινε σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρo

Η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία για αρκετά χρόνια ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης  τον Αύγουστο του 2018, διαμηνύει στην ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλούμ από τη Χάγη λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την επίσκεψή του στην Αθήνα, αναφέρουν σε δημοσιεύσιμά τους τα ΝΕΑ.

«Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε εφαρμόσει προγράμματα εποπτείας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης όπως έγινε σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο. Θα έχουμε πρόγραμμα εποπτείας και στην Ελλάδα, πόσω μάλλον όταν υπάρχουν δάνεια σε εκκρεμότητα τα οποία έχουν μακρά περίοδο αποπληρωμής», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο κ. Ντάισελμπλούμ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια αποτελεί «κοινό στόχο, στόχο κλειδί» της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων της, προειδοποίησε, όμως, ότι απαιτεί να διασφαλιστεί πρώτα ότι η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο».

Ο κ. Ντάισελμπλούμ τόνισε: «κοινός μας στόχος τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των ευρωπαίων εταίρων θα πρέπει να είναι ότι αυτό είναι το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη, ότι η οικονομία της έχει εισέλθει σε ανοδική πορεία και ότι έχουμε εξασφαλίσει ότι υπάρχει οικονομική σταθερότητα και ότι η εμπιστοσύνη έχει επανέλθει ώστε να καταστεί η χώρα οικονομικά ανεξάρτητη. Θεωρώ ότι αυτός είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, τον οποίο συμμερίζονται οι ευρωπαίοι εταίροι».

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ ο πρόεδρος του Eurogroup θα επιδιώξει να διαμηνύσει στους συνομιλητές του στην Αθήνα, τόσο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο όσο και στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται υπερβολικά αισιόδοξες προσδοκίες για την επόμενη μέρα μετά την έξοδο της Ελλάδας από την μνημονιακή εποχή. Οι δηλώσεις του δείχνουν ότι δεν συμμερίζεται την άποψη Τσίπρα ότι η έξοδος από τα Μνημόνια θα είναι καθαρή, κάτι που φαίνεται ότι έχει συνειδητοποιήσει ήδη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον οποίο έχει επίσης προγραμματιστεί συνάντηση τη Δευτέρα στην Αθήνα, όπως και με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλούμ τόνισε ότι εταίροι και ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καθορίσουν σε συμφωνία τον τρόπο μετάβασης στη μετά το πρόγραμμα εποχή χωρίς να διαταραχθεί η θετική εικόνα που έχει αρχίσει να αποκτά η χώρα, διαμηνύοντας εμμέσως στην Αθήνα ότι θα πρέπει να μην υπάρχουν υψηλοί τόνοι και διαφωνίες μέχρι τον Αύγουστο του 2018.

Το πρόγραμμα Νταίσελμπλούμ περιλαμβάνει ακόμη συμμετοχή σε συζήτηση που οργανώνει ο Economist με συνομιλητές τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα