Νιέτο: Οι διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν μπορούν να καθορίζονται από «ψίθυρους»

Ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε χθες ότι οι σχέσεις μεταξύ Μεξικό και ΗΠΑ δεν μπορούν να καθορίζονται από «ψίθυρους», μια μέρα μετά αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι το Μεξικό «οπωσδήποτε» θα χρηματοδοτήσει το σχέδιο του για οικοδόμηση ενός τείχους στα σύνορα των δύο χωρών.

Μιλώντας στο τέλος της συνόδου κορυφής της G20, ο Νιέτο επισήμανε στους δημοσιογράφους ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Μεξικού, μπορούν αντ’ αυτού να εστιάσουν σε πιο θετικούς σκοπούς, άποψη την οποία ο Μεξικανός πρόεδρος πίστευε ότι ο Τραμπ μοιράστηκε.

«Με δεδομένο τι συνέβη μετά από αυτή την συνάντηση (με τον Τραμπ), είναι σαφές ότι οι διμερείς μας σχέσεις δεν μπορεί να καθορίζονται από ψίθυρους, όπως αυτούς που ακούστηκαν την Παρασκευή», επισήμανε ο Νιέτο.

«Οι διμερείς μας σχέσεις χρειάζεται να βασίζονται στην αναζήτηση τρόπων για την δημιουργία αμοιβαίου σεβασμού, οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να εργαστούμε με μια θετική στάση. Μπορώ να πω ότι είδα αυτή την προθυμία στον πρόεδρο Τραμπ», πρόσθεσε ο Μεξικανός πρόεδρος.

Για πρώτη φορά μετά την έναρξη της προεδρικής του θητείας τον Ιανουάριο, ο Τραμπ συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Νιέτο. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατηγορεί το Μεξικό ότι κλέβει θέσεις εργασίας από Αμερικανούς και οι πολύπλοκες συζητήσεις για την επανδιαπραγμάτευση της NAFTA (Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών) αναμένεται να ξεκινήσουν στις 16 Αυγούστου.

Παρά το θετικό κλίμα που καταγράφηκε στην συνάντηση των δύο ηγετών στην σύνοδο της Ομάδας Είκοσι, ο Τραμπ επανέλαβε ότι το Μεξικό θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό για την καταπολέμηση της μετανάστευσης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον εξακολουθεί να επιθυμεί το Μεξικό να πληρώσει την ανέγερση του τείχους, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Οπωσδήποτε».

 

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα