Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο, εξωτερικής αιτιολογίας

Νευρικότητα επικρατεί σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να προσπαθεί να ελέγξει τις ανησυχίες της για τις προεκτάσεις της αποτυχίας σχηματισμού της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και να ελέγξει τις αναπροσαρμογές των χαρτοφυλακίων ενόψει λήξης του έτους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,04% στις 740,49 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,11% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.922,84 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,29% στις 737,37 μονάδες.

Ο Δεκέμβριος παραδοσιακά δεν είναι ο μήνας που θα μπορούσε να δώσει ασφαλή συμπεράσματα για τις προοπτικές της αγοράς, καθώς στη λήξη του έτους δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που “κλείνουν” σχεδιάζοντας το νέο δωδεκάμηνο. Το ΧΑ έχει δώσει αρκετές αποδόσεις μέσα στο έτος, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο, με τα χαρτοφυλάκια να μην… περιμένουν τον τελευταίο μήνα να πάρουν τα κέρδη τους.

Την ίδια ώρα, ο συντελεστής αβεβαιότητας αυξάνεται όσο στη Γερμανία τα εμπλεκόμενα κόμματα δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μία βάση σχηματισμού κυβέρνησης. Μάλιστα χτες, η συνάντηση του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ με τους αρχηγούς της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), δεν έδωσε κάποιο αποτέλεσμα. Η Άγγελα Μέρκελ, ο Χορστ Ζεεχόφερ και ο Μάρτιν Σουλτς αποχώρησαν από το προεδρικό ανάκτορο Bellevue χωρίς να προβούν σε δηλώσεις, ενώ από σήμερα θα διαβουλευθούν με τα ηγετικά στελέχη των κομμάτων τους. Το περιοδικό Der Spiegel κάνει λόγο για μια “ασαφή έκβαση, καθώς οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε εμπιστευτικότητα”.

Όπως εκτιμάται, η προσωρινή αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, εκτός των εξελίξεων στην Ευρώπη που επηρεάζει, διαμορφώνει ένα αβέβαιο -ως προς τις συνέπειές του -περιβάλλον για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν γύρω από τη συνέχεια και το τέλος του ελληνικού προγράμματος στήριξης.

Με άλλα λόγια όσον αφορά τις όποιες συνέπειες αναβολής ή αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και μέχρι να κριθεί το ενδεχόμενο νέων εκλογών, το “κλειδί” για τις αποφάσεις που αφορούν θέματα του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή κλείσιμο τρίτης αξιολόγησης, εφαρμογής αποφάσεων του Eurogroup, συζήτηση για χρέος, κ.λ.π., περνούν μέσα από την Bundestag και τον κ. Σόιμπλε.

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Attica Bank δέχεται ισχυρότατες πιέσεις που την οδηγούν στο -14,29%, μετά την ανακοίνωση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι 198 εκατ. ευρώ και νέα τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους μέχρι 900 εκατ. ευρώ. Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε Τιτάν, Grivalia, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και Βιχοαλκο.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Λάμδα, ΟΛΠ, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και ΕΕΕ, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, Φουρλής, Εθνική και ΟΤΕ. Η Aegean κερδίζει 1,17%, οι ΑΔΜΗΕ και Jumbo σημειώνουν κέρδη 3,3% έκαστη, ενώ η Folli Follie, μετά τα αποτελέσματα 9μήνου, κερδίζει 5,54%.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα