Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Συναλλαγές γύρω από τις 840 μονάδες με έντονη νευρικότητα και μεγάλες μάχες αντίρροπων δυνάμεων καταγράφεται σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπορεί να βρει ρυθμό στη σκιά κρίσιμων διεργασιών που λαμβάνουν χώρα για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,27% στις 840,05 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,39% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.164,65 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,24% στις 956,83 μονάδες.

Η αγορά εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στην Ουάσιγκτον στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και στις συναντήσεις που θα έχει το οικονομικό επιτελείο. Εντούτοις, αντί να ξεκαθαρίσει η κατάσταση αναφορικά με τον οδικό χάρτη διαπραγματεύσεων των επόμενων εβδομάδων/ μηνών για το ελληνικό ζήτημα, το “κουβάρι” μπλέχτηκε ακόμα περισσότερο.

Χθες το ΔΝΤ μέσα από ένα μπαράζ εκθέσεων/στοιχείων επιβεβαίωσε ότι… δυσπιστεί για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας, απέφυγε γραπτώς να πάρει θέση για το αν θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα το 2019-2020 και αρκέστηκε – μέσω εκπροσώπου του – στο να κάνει σαφές ότι πριν τον Ιούνιο δεν πρόκειται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Παράλληλα επανήλθαν τα σενάρια περί ολιγόμηνης παράτασης του μνημονίου, λόγω καθυστερήσεων στα 88 προαπαιτούμενα, ενώ ο Κεντρικός Τραπεζίτης τοποθετήθηκε εκ νέου υπέρ μίας προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής. Και όλα αυτά στην… γραμμή εκκίνησης των πολιτικών διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον που θα κορυφωθούν το Σάββατο (σ.σ. στις οποίες επιχειρείται να αποκαλυφθεί και η θέση της Γερμανίας).

Σύμφωνα με το Capital.gr, την επόμενη εβδομάδα η “μάχη” μεταφέρεται πάλι επί ευρωπαϊκού εδάφους με την ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων τη Δευτέρα, αλλά και με το κρίσιμο άτυπο Eurogroup της Σόφιας την Παρασκευή 27/4. Σε αυτό θα γίνει όχι μόνο ο απολογισμός των “πεπραγμένων” αυτών των ημερών, αλλά και θα μετρηθούν οι δυνάμεις και ο χρόνος. Θα υπολογισθεί δηλαδή αν επαρκεί το διάστημα έως την 20η Αυγούστου του 2018 όχι μόνο για να βρεθεί λύση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και για να ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος, αλλά και για να κάνει η ελληνική κυβέρνηση κάνει αυτό που της… αναλογεί.

Στο ταμπλό τώρα, οι πιέσεις εντοπίζονται στα Ελληνικά Πετρέλαια, τον ΑΔΜΗΕ και τον Σαράντη, οι οποίοι καταγράφουν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά, αλλά με αρκετές εναλλαγές, κινούνται οι Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική, ΕΧΑΕ, Jumbo, Τιτάν, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, Motor Oil, Μυτιληναίος, Aegean, Λάμδα, Folli Follie και ΕΕΕ σημειώνουν κέρδη, τα οποία όμως δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι Βιοχαλκο, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα