Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Νευρικότητα και αντίρροπες δυνάμεις κυριαρχούν σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να στηρίζει το θετικό πρόσημο, κόντρα στη διόρθωση επιλεγμένων μετοχών και δη της Coca Cola.

Στη διελκυστίνδα των δεικτοβαρών το Χρηματιστήριο

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,16% στις 812,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,31 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,44% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.091,86 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 2,99% στις 868,33 μονάδες.

Η αγορά αναμένει τις αυριανές ανακοινώσεις από το ΔΝΤ, το οποίο θα εκτιμήσεις την πορεία του ΑΕΠ, των τραπεζών και των δημοσιονομικών μεγεθών. Θεωρείται η πλέον σημαντική ανακοίνωση δεδομένου ότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι “χαμηλές πτήσεις” ανάπτυξης στην Ελλάδα αποτελούν το βασικό μοχλό πίεσης του Ταμείου για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή του μειωμένου αφορολόγητου (από το 2019) ή, σε ένα σενάριο συμβιβασμού, για την απαίτησή του να μην εφαρμοστούν (τουλάχιστον το 2019) τα αντίμετρα που έχουν θεσπιστεί ήδη για αυτό το έτος.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr, η ανάπτυξη κατά το ΔΝΤ, αποτελεί τον αδύναμο κρίκο. Η επίδοση του 2017 (1,4% ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ) ήταν κατώτερη των προσδοκιών επηρεάζοντας τη “βάση” μέτρησης εσόδων, πλεονασμάτων και χρέους. Η τελική του θέση θα φανεί αργότερα, τον Ιούνιο. Έχει καταστήσει σαφές ότι περιμένει και τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2018 (που θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 4 Ιουνίου), αλλά και τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού (κατεγράφη αποπληθωρισμός 0,2% τον προηγούμενο μήνα) που επηρεάζουν το ονομαστικό ΑΕΠ…

Την ίδια ώρα, επιφυλακτικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις διεθνείς αγορές, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κινούνται με θετικό πρόσημο, με τα κέρδη πάντως να παραμένουν περιορισμένα καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Ρωσίας για την κρίση στη Συρία.

Η επιφυλακτικότητα ακολουθεί τις πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στη Συρία το σαββατοκύριακο ως αντίποινα στη φερόμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασάντ. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν παράλληλα για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της στήριξης που προσφέρει στο συριακό καθεστώς.

Στο ταμπλό τώρα, ξεχωρίζει το +4,77% της Πειραιώς, αλλά και το +3,31% της Eurobank και τα άνω του 2% κέρδη των Alpha Bank και Εθνικής. Κέρδη 1,79% σημειώνει η ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι στο +1,37%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Folli Follie, ΑΔΜΗΕ, Βιοχαλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Grivalia και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, η ΕΕΕ σημειώνει βουτιά 5,09%, μετά το +5,22% της Παρασκευής, ασκώντας σημαντικές πιέσεις στον γενικό δείκτη, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Μυτιληναίος, Aegean και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή οι Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα