Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Κατεύθυνση αναζητά σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας να διατηρηθεί, όμως, πέριξ των επιπέδων των 720 μονάδων, αλλά έχοντας να αντιμετωπίσει τη νευρικότητα που υπάρχει μέσα σε ένα άκρως αρνητικό κλίμα.

Αδύναμη προσπάθεια αντίδρασης στο ΧρηματιστήριοΕιδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,12% στις 719,65 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,09 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,26% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.880,12 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,36% στις 670,22 μονάδες.

Μέσα σε οκτώ συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει επτά αρνητικά τελικά πρόσημα, με την αγορά να προσπαθεί να μην προσεγγίσει την κρίσιμη ζώνη των 710 μονάδων, στην οποία βρέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά αντέδρασε. Το περιβάλλον όμως δεν βοηθά να υπάρξει μια σημαντική αντίδραση, που θα επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη στην ασφάλεια των 725 μονάδων και άνω.

Κι αυτό διότι αν και η κυβέρνηση θέλει έστω και μια τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, προς το παρόν έχει υλοποιηθεί το 30% των προαπαιτούμενων (σύνολο 101). Ωστόσο, στόχος είναι να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση ώστε να επηρεαστούν οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για το τέλος του προγράμματος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πλέον αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των τραπεζών, οι οποίες ξεκινούν σήμερα με την Eurobank και συνεχίζονται στις 23 Νοεμβρίου με την Εθνική Τράπεζα, στις 28 του μηνός με την Τράπεζα Πειραιώς και στις 30 με την Αlpha Bank.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν αναλυτές στο Capital.gr, η εικόνα του γ΄ τριμήνου θα χαρακτηρισθεί από τη διατήρηση των υψηλών προβλέψεων για επισφάλειες και την οριακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καθώς η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου διαχείρισης των NPLs αναμένεται να δείξει αποτελέσματα από το δ΄ τρίμηνο του έτους.

Επίσης, τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου αναμένεται να δείξουν σταθερότητα στα καθαρά έσοδα από τόκους, καθώς παρά τη σημαντική μείωση του ELA, οι τράπεζες έχουν παράλληλα σημαντική απομόχλευση ενεργητικού. Βελτιωμένα περαιτέρω αναμένονται τα έσοδα από προμήθειες λόγω της βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Στο ταμπλό τώρα, η Φουρλής, η Aegean και η Folli Follie σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Eurobank, Alpha Bank, ΟΤΕ, Εθνική, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τιτάν και ΕΕΕ, με την τελευταία να προσπαθεί να ανακάμψει μετά την τελευταία βουτιά.

Στον αντίποδα, η ΔΕΗ υποχωρεί κατά 1,01%, ενώ οι ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο, Motor Oil, Σαράντης και Πειραιώς σημειώνουν πτώση που δεν ξεπερνά το 1%. Χωρίς μεταβολή η Ελλάκτωρ, Attica Bank και Grivalia.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα