Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πέριξ, αλλά χαμηλότερα, των 750 μονάδων προσπαθεί και σήμερα να “αγκιστρωθεί” το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και κινείται θετικά η νευρικότητα είναι παρούσα, ενώ παρατηρούνται “μάχες” αγοραστών – πωλητών σε επιλεγμένες μετοχές.

Νευρικότητα και έντονη μεταβλητότητα στο ΧΑΕιδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,41% στις 747,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,36% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.951,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,17% στις 749,11 μονάδες.

Η αγορά “παίζει” με τις τεχνικές αντοχές της, ελλείψει σημαντικών ειδήσεων που μπορούν να βελτιώσουν την ορατότητα της αγοράς. Εντούτοις σήμερα παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχουν ενεργοποιηθεί δυνάμεις για τη διατήρηση των τεχνικών επιπέδων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, εάν δεν αυξηθεί ο τζίρος η διάσπαση των 762 μονάδων για τον γενικό δείκτη δεν μπορεί να επιτευχθεί. Για τον FTSE 25, οι 1.940 μονάδες είναι κοντινή στήριξη, με τις 1.963 μονάδες έχει γίνει κοντινή αντίσταση και οι 1.975 μονάδες κύρια.

Πάντως, το κλίμα δείχνει να έχει βελτιωθεί, καθώς υπάρχουν στοιχεία θετικά στις προκαταρκτικές συζητήσεις για την πορεία του ελληνικού προγράμματος ενόψει της Συνόδου του ΔΝΤ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Capital.gr έχει αναμφίβολα βελτιωθεί, αλλά ταυτόχρονα έχει σημειωθεί μία σημαντική μεταβολή σε σχέση με τις προ μηνών προσδοκίες για ομαλή απόσυρση του ΔΝΤ από αυτό.

Η αποδυνάμωση της Μέρκελ στις νέες ισορροπίες που πρόκειται να διαμορφώσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο, με την αναμφίβολη πλέον συμμετοχή του FDP, έχουν απομακρύνει το ενδεχόμενο απόσυρσης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, σαν μέρος των αλλαγών που επρόκειτο να γίνουν στην Ευρωζώνη με τον ESM να μεταλλάσσεται σε EMF (Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο).

Επισημαίνεται όμως ότι όπως απέδειξε η πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ στο θέμα της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών “υπάρχει πάντα περιθώριο για λύσεις οι οποίες θα επιτρέπουν την υπέρβαση των αντιθέσεων όπου αυτές διαπιστώνονται…”.

Στις επικείμενες συναντήσεις στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, με δεδομένη την παρουσία όλων των πλευρών – θα είναι ενισχυμένη η παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπίας – αναμένεται υπάρξουν προσαρμογές στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, τόσο στο μεγάλο θέμα του χρέους όσο και το ζήτημα της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων και της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Στο ταμπλό τώρα, οι μετοχές του Σαράντη και της Attica Bank σημειώνουν άνοδο 2,33% και 2% αντίστοιχα, ενώ η Folli Follie βρίσκεται στο +1,98%, η Eurobank κερδίζει 1,82% και η ΕΧΑΕ είναι στο +1,04%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, ΟΤΕ, Alpha Bank, Βιοχαλκο, Μυτιληναίος, Aegeab, Motor Oil, Λάμδα, ΟΠΑΠ και ΕΕΕ.

Στον αντίποδα, πέντε μετοχές του FTSE 25 σε αρνητικά εδάφη, χωρίς όμως οι απώλειες να ξεπερνούν το 0,8%. Αρνητικές οι παρουσίες των ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Grivalia, Εθνική και Πειραιώς, ενώ ουδέτερες οι Φουρλής, ΑΔΜΗΕ, Τιτάν, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.

 

πηγή  capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα