Νευρικότητα με μικρή άνοδο στο χρηματιστήριο Αθηνών

Με νευρικότητα κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά τη χθεσινή ισχυρή άνοδο, αφήνει το έδαφος στους profit takers να ενθυλακώσουν τα κέρδη τους και να μικρο-διορθώσουν τα χαρτοφυλάκια τους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,17% στις 647,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,33% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.700,91 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,58% στις 468,71 μονάδες.

Μετά το χθεσινό +1,62% και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο καταλύτη, το ΧΑ δεν έχει άλλη “επιλογή” από το να συσσωρεύσει στα τρέχοντα, ίσως και σε χαμηλότερα, επίπεδα. Άλλωστε, μπρος τα πάνω έχει τις 650 μονάδες, οι οποίες απαιτούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την επαναδιάσπασή τους. Και αυτές δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση.

Εάν δεν υπάρξει κάποιος σοβαρός καταλύτης για να υποστηρίξει την ανοδική κίνηση της αγοράς, το τέλος του έτους θα βρει το ΧΑ κατά 1/5 “μικρότερο” από ότι ξεκίνησε. Αυτό επισημαίνουν οι εγχώριοι αναλυτές οι οποίοι δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την αδυναμία των χαρτοφυλακίων να “μαζέψουν” τις απώλειες που καταγράφηκαν από τότε που η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια.

Στο δεύτερο μισό του 2019, το πάνω χέρι στο ΧΑ το έχουν οι πωλητές. Μόνο όταν αυτοί ρίχνουν ρυθμούς το ΧΑ ανακάμπτει, ενώ όταν βρίσκεται στα όρια της αλλαγής επί τα βελτίω των τεχνικών του δεδομένων οι πωλητές – short επανέρχονται και συντηρούν την εικόνα υπέρ των σχεδίων τους. Αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρεται από τα desk στο Capital.gr, τα οποία πλέον βλέπουν ως “εφιάλτη” τις κινήσεις των short στην αγορά.

Έτσι και σήμερα υπήρξε ανησυχία για την επανεμφάνιση του Oceanwood στις short θέσεις που συντηρούνται στην Alpha Bank, με τα στοιχεία να δίνουν ότι κατέχει το 0,50% της τράπεζας, ή περί τις 771 χιλ. μετοχές. Το fund Marshall εξακολουθεί να έχει θέση 0,64% στην Πειραιώς, ενώ το Lansdowne παραμένει με ανοιχτές θέσεις σε Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ και Alpha Bank. Η λήξη της χρονιάς μπορεί να δημιουργήσει έντονη νευρικότητα, σε περίπτωση που οι short επιχειρήσουν τις τελευταίες κινήσεις επιβεβαίωσης των στρατηγικών τους.

Στο ταμπλό τώρα, τα πρόσημα είναι ευμετάβλητα, με τις Eurobank, Coca Cola και ΔΕΗ όμως να κινούνται με κέρδη 1%, στηρίζοντας τον γενικό δείκτη. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Alpha Bank και ΑΔΜΗΕ.

Στον αντίποδα, άνω του 1% είναι η πτώση σε Σαράντη, Φουρλή, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ελεγχόμενες είναι οι απώλειες σε Aegean, Grivalia, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή οι Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΟΛΠ και Motor Oil.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα