Νευρικότητα και αρνητικά πρόσημα στο χρηματιστήριο Αθηνών

Έντονη νευρικότητα και αρνητικά πρόσημα εμφανίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά το χθεσινό sell off προσπαθεί να βρει διέξοδο προκειμένου να μην ξαναδοκιμάσει τα επίπεδα των 700 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,57% στις 716,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,60% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.898,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,34% στις 725,29 μονάδες.

Μπορεί η χώρα να “βγήκε” από τα μνημόνια αλλά ουδείς στην αγορά μπορεί να κοιτάξει το μέλλον της αγοράς με προσδοκίες. Και αυτό είναι μια αποτυχία για την οποία αρκετά χαρτοφυλάκια είχαν προετοιμαστεί δεόντως. “Δεν θα βλέπαμε εύκολα short θέσεις εάν οι προοπτικές της οικονομίας ήταν θετικές”, σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η λαϊκιστική ροπή της ελληνικής πολιτικής σκηνής είναι ένας σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας για οποιαδήποτε τοποθέτηση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Και μπορεί να μην λείπουν και τα θετικά σημάδια στην ελληνική οικονομία, όπως άλλωστε τόνισε και η Morgan Stanley στην τελευταία της ανάλυση για την Ελλάδα, όμως το αρνητικό διεθνές περιβάλλον επουδενί δεν βοηθά να ενσωματωθούν έστω αυτά τα σημάδια στο ταμπλό. Δεν χωρεί άλλωστε αμφιβολία ότι η χώρα δεν βρίσκεται εκεί που ήταν τον Νοέμβριο του 2017, δηλαδή ένα χρόνο πριν, για να κυμαίνεται ο γενικός δείκτης σε εκείνα τα επίπεδα, ούτε και αξίζουν αρκετές εισηγμένες την επενδυτική “αδιαφορία”, όταν μάλιστα πολλές είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Υπάρχουν κλάδοι, όπως ο τουρισμός, τα ακίνητα και το λιανεμπόριο, που δείχνουν σαφή σημάδια ανάκαμψης, σχολιάζουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές. Το ζήτημα είναι η χώρα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να τοποθετηθούν σε assets που εντός της κρίσης βίωσαν μια πρωτοφανή (εν καιρώ ειρήνης) καθίζηση. Και μπορεί η ανάκαμψη να μην έχει το στοιχείο του “πετάγματος του ελατηρίου” όμως δεν είναι λίγα τα ποιοτικά χαρτοφυλάκια που μπορούν να δουν μακροπρόθεσμα την ελληνική αγορά.

Υπό αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να αναρωτηθούμε για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά, τονίζει άλλη πηγή στο Capital.gr. Μετά από μια οκταετία σφοδρής κρίσης, η Ελλάδα δεν έχει προσελκύσει ακόμη ποιοτικά χαρτοφυλάκια. Οι δρώντες παραπέμπουν περισσότερο σε κερδοσκοπικά funds, τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά ότι χρειάζονται “ολίγα εκατομμύρια” για να οδηγήσουν το ΧΑ σε όποια κατεύθυνση επιθυμούν, προσθέτει.

Σε αυτήν την εικόνα, υπάρχουν τίτλοι που εξακολουθούν να “ταλαιπωρούνται” από ρευστοποιήσεις, ελέω risk off. Η Βιοχαλκο σήμερα υποχωρεί κατά 3,40%, με τις Alpha Bank, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική να ακολουθούν με απώλειες ανώτερες του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Πειραιώς, Eurobank, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, Λάμδα και Μυτιληναίος σημειώνουν κέρδη 1,02% και 1,17% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, ΟΛΠ, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean και Τιτάν. Χωρίς μεταβολή οι ΟΤΕ, ΕΕΕ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης και ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα