Νευρική άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Αν και κινείται ανοδικά, το χρηματιστήριο Αθηνών δεν καταφέρνει να απαλλαγεί και σήμερα από τη νευρικότητα που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες όσο και εάν συνεχίζεται η αναρρίχηση σε υψηλότερα επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,17% στις 846,46 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,91 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,12% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.177,72 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,46% στις 968,83 μονάδες.

Τα πρόσφατα κέρδη της αγοράς δείχνουν να λειτουργούν ανασταλτικά στην προσπάθειά της να κινηθεί υψηλότερα, με τα χαρτοφυλάκια να έχουν πλέον ανάγκη να ενθυλακώσουν μέρος των κερδών τους. Βέβαια, πέραν των μεγάλων καταλυτών που επηρεάζουν την πορεία της αγοράς, υπάρχουν δευτερεύουσες εξελίξεις που μπορούν να υποστηρίξουν το θετικό σενάριο, όπως για παράδειγμα η συμφωνία για τον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Die Welt”, οι αρχηγοί των δυνητικών εταίρων του “μεγάλου” συνασπισμού (CDU/CSU, SPD), Άνγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς, κατέληξαν σε συμφωνία μετά από έναν μαραθώνιο συνομιλιών που ξεκίνησαν την Πέμπτη το πρωί και είχαν 24ωρη διάρκεια. Αυτή την ώρα οι αντιπροσωπείες των κομμάτων συζητούν την προκαταρκτική αυτή συμφωνία.

Στο μεταξύ η αγορά παρακολουθεί την επιτάχυνση των ενεργειών για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να αποσταλεί η “Επιστολή Προθέσεων” των κ.κ. Τσίπρα, Τσακαλώτου, Στουρνάρα προς το ΔΝΤ με την οποία θα δεσμεύεται εκ νέου η Ελλάδα για συγκεκριμένες παρεμβάσεις, αλλά και να ολοκληρωθεί ένα πλέγμα τηλε-διαβουλεύσεων για τις διαφωνίες που συνεχίζουν να υπάρχουν στα κείμενα του μνημονίου που επικαιροποιούνται και περιλαμβάνουν όλες τις δεσμεύσεις και για τους επόμενους μήνες.

Επίσης, σε νομοθετικό/εφαρμοστικό επίπεδο, το αργότερο έως την επόμενη Παρασκευή 19 Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει περίπου 70-80 προαπαιτούμενα που παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα (σ.σ. επί συνόλου 110): θα πρέπει να έχει ψηφίσει τον εφαρμοστικό Νόμο χωρίς “παρεκκλίσεις” (σ.σ. η ψήφιση έχει οριστεί για την προσεχή Δευτέρα) και όποια άλλη νομοθετική διάταξη κριθεί αναγκαία, αλλά και να φέρει ακόμα 20- 30 προαπαιτούμενα μέσω εφαρμοστικών διατάξεων.

Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ σημειώνει κέρδη που φτάνουν στο 3,15%, με τον ΟΛΠ να ακολουθεί με άνοδο 1,69%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Πειραιώς, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Εθνική, ΟΠΑΠ, Aegean, Alpha Bank, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή σημειώνει απώλειες 1,12%, με τις ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Folli Follie, Grivalia, ΕΧΑΕ, ΕΕΕ, Motor Oil και Jumbo να σημειώνουν μικρές απώλειες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα