Να τηρούνται οι αποφάσεις για το προσφυγικό ζήτησε ο Κατρούγκαλος στο Συμβούλιο των υπουργών της Ε.Ε.

Την ανάγκη να γίνονται σεβαστές οι προηγούμενες αποφάσεις της Ε.Ε. για το προσφυγικό, όπως αυτές για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών, που επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υπογράμμισε σήμερα από το Λουξεμβούργο, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο των υπουργών της Ε.Ε., ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Πρέπει να έχουμε μια σφαιρική προσέγγιση του προσφυγικού, αλλά και να προωθήσουμε ως Ε.Ε. ένα νέο σύστημα ασύλου, βασισμένο στην αλληλεγγύη και στον ισομερή καταμερισμό βαρών και ευθυνών», υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Έλληνας υπουργός τονίζοντας πως αναγκαίο είναι επίσης, αφενός να οργανωθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός για την επιστροφή των μεταναστών, αφετέρου να μην υπονομευθεί ο ενιαίος χώρος ελευθερίας μετακίνησης του Σένγκεν.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ο σχεδιασμός για την Ψηφιακή Ευρώπη να συνδυαστεί με έναν ψηφιακό φόρο. Έτσι, εξήγησε, και οι ίδιοι πόροι της Ε.Ε. θα ενισχυθούν και οι πολυεθνικές του Διαδικτύου θα φορολογούνται δίκαια και όπως τους αναλογεί. Επιβεβαίωσε επίσης τη μεγάλη σημασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ENISA, που εδρεύει στην Ελλάδα, για την κυβερνοασφάλεια και υποστήριξε την πρόταση της Πορτογαλίας για την ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές στα δάση.

Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου, επεσήμανε τη σημασία της ελευθεροτυπίας για την ύπαρξη της δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας την περίφημη αποστροφή του Τόμας Τζέφερσον: «Αν είχαμε να διαλέξουμε ανάμεσα στο να έχουμε κυβέρνηση χωρίς εφημερίδες ή εφημερίδες χωρίς κυβέρνηση, χωρίς δισταγμό θα έπρεπε να διαλέξουμε το δεύτερο».

Ο Γ. Κατρούγκαλος είχε τέλος διμερή συνάντηση, με την ομόλογό του της Μεγάλης Βρετανίας, ενόψει της συζήτησης στο Συμβούλιο σχετικά με την πρόοδο των συζητήσεων για το Brexit.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα