Να προλάβουν νέα ελληνική κρίση συμφώνησαν χθές Μέρκελ-Λαγκάρντ

Ένας συμβιβασμός μεταξύ Βερολίνου-Ουάσιγκτον συζητήθηκε κατά το χθεσινό τετ α τετ μεταξύ της γερμανίδας καγκελαρίου και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ,με σκοπό την αποκλιμάκωση της αναδυόμενης ελληνικής κρίσης.

Σύμφωνα με γερμανούς πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές τόσο το Βερολίνο όσο και η Ουάσιγκτον θα ήθελαν να φθάσουν έγκαιρα σε μια διευθέτηση των διαφορών τους ώστε να εκλείψουν οι πιέσεις που ασκούνται και στις δύο πλευρές.Την άποψη αυτή υποστηρίζει σήμερα σε άρθρο της και η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέροντας ότι επιθυμία των δύο μερών είναι “να μην πρέπει να ασχολούνται συνεχώς με την Ελλάδα, καθώς το Ταμείο έχει άλλες 188 χώρες μέλη, οι περισσότερες εξ αυτών,φτωχότερες από τη χώρα αυτή”.

Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ στη φάση αυτή δέχονται όλο και ισχυρότερες πιέσεις εξ αιτίας της ανησυχίας που προκαλεί η παρουσία του νέου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και της πιθανής αλλαγής πλεύσης της νέας διοίκησης στη σχέση των ΗΠΑ με το Ταμείο.

Παράλληλα πιέσεις ασκούνται και στην πλευρά της Μέρκελ εν μέσω προεκλογικού αγώνα από την κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων.

Τους παράγοντες αυτούς αναδεικνύει και η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφερόμενη και στο τεχνοκρατικό μέρος του ζητήματος για το ΔΝΤ και τονίζοντας ότι οι ειδικοί του Ταμείου έχουν αμφιβολίες για το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα επιμένοντας εκτός των άλλων,σε ελαφρύνσεις χρέους.

Από την πλευρά της η Γερμανία ελαφρύνσεις χρέους, όπως τις ζητά το ΔΝΤ μπορεί να προσφέρει μόνο σε περιορισμένο βαθμό.

Κάτω από την πίεση όλων των παραπάνω παραμέτρων έχει δημιουργηθεί υποχρεωτικά κλίμα συναίνεσης μεταξύ των δύο πλευρών,άσχετα άν δημόσια κανείς δεν μιλάει γι’αυτό.

“Ζητούμενο είναι ένας συμβιβασμός με τον οποίον να μπορούν να απευθυνθούν η Μέρκελ στο Βερολίνο και η Λαγκάρντ στη Ουάσιγκτον. Οι επόμενες συνομιλίες των δύο έχουν ήδη προγραμματιστεί”, επισημαίνει η Handelsblatt.

Όπως το indicator.gr έγραψε μετά το τέλος της χθεσινοβραδυνής συνάντησης, πιστή στη γραμμή ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά όχι «κούρεμα» επί του παρόντος, εμφανίστηκε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντησή της στο Βερολίνο με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δεν έκανε δηλώσεις.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο ARD ότι «είμαστε πολύ πιο σίγουροι μετά την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, συμφωνώντας με τους θεσμούς να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που έχουμε ώστε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα».

Η ίδια προσέθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό, που τίθενται ως προϋποθέσεις από το Ταμείο.

«Προφανώς, το δεύτερο σκέλος είναι το επίπεδο χρέους που μπορεί να αντέξει η χώρα και η ορθή αναδιάρθρωσή του. Ο όγκος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα από το πόσες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί, πόση πρόοδος έχει υπάρξει και πόσο ισχυρή είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος» συμπλήρωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Αυτό που θα χρειαστεί δεν είναι ένα κούρεμα, εάν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά σημαντική επέκταση των ωριμάνσεων, σημαντική μείωση των επιτοκίων και αυτά θα πρέπει να συζητηθούν με λεπτομέρειες, καθώς θα σημειώνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα