“Να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων”

«Πρέπει να διαλέξουμε με ποια Ελλάδα είμαστε και ποια οικονομία θέλουμε» είπε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας από το βήμα του συνεδρίου «Κρίση – Μεταρρυθμίσεις – Ανάπτυξη», που διοργανώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «είναι μείζον θέμα η αλλαγή του κουλτούρας που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα».

Ο ίδιος εξήγησε ότι η έννοια του κρατισμού που υπάρχει, διαπνέει το σύνολο του πολιτικού κόσμου, τους επιχειρηματίες «όσο παράδοξο και εάν είναι αυτό, καθώς μέσα από την ισχύουσα κατάσταση διεκδικούσαν προνόμια» -υπογράμμισε, όσο και τους πολίτες-καταναλωτές.

Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, γιατί μόνο έτσι μπορεί η χώρα να κάνει βήματα προόδου και τόνισε ότι η συζήτηση που θα γίνει πρέπει να περιλαμβάνει τους πάντες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΟΛΠ, όπως είπε, που κατάφερε να αλλάξει τη θέση της χώρας στον οικονομικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στην ενέργεια, συνέχισε ο κ. Πιτσιόρλας, όπου κι εκεί η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο.

Όμως αυτό μπορεί να γίνει μόνον εάν καταφέρουμε να αλλάξουμε τη σχέση του κράτους και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, συνέχισε ο υφυπουργός.

Είναι χαρακτηριστικό, πρόσθεσε, ότι στις ιδιωτικοποιήσεις που επιχειρούνται υπάρχει ενδιαφέρον μόνο ξένων επιχειρηματικών κεφαλαίων και όχι ελληνικών. Αυτό συμβαίνει, όπως είπε, διότι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα έχει μια συγκεκριμένη σχέση με το κράτος και διεκδικεί προνόμια από αυτή.

«Η χώρα ζούσε για πολλά χρόνια σε μια αυταπάτη ανάπτυξης. Λειτουργούσε με ένα στρεβλό μοντέλο. Στόχος μας θα πρέπει να είναι η υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πολιτικής και οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να αποτελέσουν το βασικό μοχλό για την αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο υφυπουργός και υπογράμμισε ότι «αποτελεί ανάγκη η ολοκλήρωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, γιατί μόνο τότε θα ανοίξουν αναπτυξιακοί ορίζοντες για τη χώρα».

Ένα δεύτερο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε είναι το θέμα της εξωστρέφειας. «Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι προς τα εκεί θα πρέπει να κινηθούμε και παράλληλα να αναπτύξουμε και τον πρωτογενή τομέα, τότε η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναπτυχθεί. Πρέπει να διαλέξουμε εάν θέλουμε τον αγρότη που παράγει αλλά τελικά θάβει τα προϊόντα στη χωματερή για να πάρει επιδότηση ή εκείνον που βελτιώνει την παραγωγή και την ποιότητα, αναζητά αγορές και κάνει εξαγωγές», επισήμανε καταληκτικά ο κ. Πιτσιόρλας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα