Ναρκοθετημένες τηλεδιασκέψεις στο δρόμο για τη Μάλτα

 

Επιστρέφουν στην Αθήνα οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας μετά τις χθεσινές επαφές και το βραδινό δείπνο εργασίας που είχαν στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και το Εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενούα Κερέ. Στις συναντήσεις μετείχε και εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γερούν Ντέισελμπλουμ αργά τη νύχτα και μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων, στις διαβουλεύσεις επετεύχθη πρόοδος με τις συνομιλίες να συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων.

Κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα διευκρίνιζαν σήμερα το πρωί ότι οι ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας  υπέβαλαν στους δανειστές νέες προτάσεις στα θέματα στα οποία υπάρχουν αντιρρήσεις κυρίως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το ελληνικό επιτελείο επιστρέφει στην Αθήνα προκειμένου οι συζητήσεις να συνεχιστούν μέσω τηλεδιάσκεψης.

 

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι σκοπός της χθεσινής αποστολής-αστραπή στις Βρυξέλλες ήταν η προσέγγιση των θέσεων μεταξύ Ελλάδας και των πιστωτών, πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και να ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες προερχόμενες κυρίως από το εξωτερικό, «η στάση του ΔΝΤ, σε πιθανή παρασκηνιακή συννενόηση με το Γερμανικό υπουργείο οικονομικών αναφορικά με το πλεόνασμα 3,5% για το 2019, αποτελεί βασικό εμπόδιο», καθώς απαιτούν τα μέτρα λιτότητας ύψους 2% του ΑΕΠ (3,6 δις ευρώ από αφορολόγητο και συντάξεις) να μην καταμεριστούν χρονικά αλλά να εφαρμοστούν όλα το 2019, σε αντίθεση με την άποψη της Κομισιόν,που έχει πιο θετική στάση προς τις ελληνικές απόψεις και για αυτό το λόγο στο Μαξίμου επιμένουν ότι πρόκειται καθαρά για ένα πολιτικό ζήτημα.

Επισημαίνεται από τους ίδιους κύκλους ότι αυτή η σοβαρή διαφοροποίηση στη στάση του σκληρού πυρήνα των πιστωτών προκύπτει-τουλάχιστον χρονικά- μετά την απόρριψη της συμφωνίας της 23ης Μαρτίου, από τον Αλέξη Τσίπρα, “λόγω πολιτικού κόστους”, παράμετρο που αποκάλυψαν χθες οι Financial Times.Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, η συμφωνία προέβλεπε περαιτέρω περικοπές συντάξεων το 2019, μερικούς μόνο μήνες πριν από τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές.«Το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες θα μπορούσε να στείλει το κόμμα πίσω σε μονοψήφια ποσοστά. Ήταν μια συμφωνία που δεν μπορούσαν να καταπιούν», έχει δηλώσει στην εφημερίδα πρώην ενεργό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενο στα στελέχη του κόμματος.

Τις εξελίξεις αυτές ήλθαν χθες να σφραγίσουν δηλώσεις μη κατονομαζόμενου ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος αναφερόμενος στα διακινούμενα σενάρια περί πληρωμής των 6,3 δις ευρώ τον Ιούλιο από ίδιους πόρους, χωρίς δηλαδή τη χρήση της δόσης των 6,2 δις ευρώ που εκκρεμεί τόνιζε: «H λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν βοηθάει σε τίποτα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς θα έπληττε τη φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη».

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα δραματικά και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν όλα από την αρχή, εννοώντας «Ή τελειώνουμε γρήγορα ή αυτά που είναι τώρα στο τραπέζι δεν θα ισχύουν πλέον».

Πολιτικοί αναλυτές προσκείμενοι στην ελληνική αντιπολίτευση τονίζουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον δύσκολων αποφάσεων και μπροστά σε πολιτικό αδιέξοδο. Τις απόψεις αυτές επικοινωνούν τις τελευταίες ώρες μετ’επιτάσεως ελληνικά ΜΜΕ καλλιεργώντας κλίμα πολιτικής αστάθειας.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια το χειρισμό της όλης κατάστασης παίρνει στα χέρια του σήμερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και κατά πληροφορίες θα ακολουθήσουν από τον ίδιο ανακοινώσεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα