Νίκος Τεμπονέρας: 27 χρόνια μετά τη δολοφονία του  από τον ΟΝΝΕΔ-ίτη Καλαμπόκα

Ήταν λίγο μετά τις 10 το βράδυ της 8ης Γενάρη του 1991, όταν ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας, που περιφρουρούσε κατάληψη σε σχολείο της Πάτρας, έπεφτε νεκρός από τον σιδερολοστό του μέλους της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, Γιάννη Καλαμπόκα.

Το χρονικό της τραγικής νύχτας, οι διατάξεις του επίμαχου πολυνομοσχεδίου, οι τέσσερις νεκροί που ακολούθησαν τη δολοφονία Τεμπονέρα, η αποφυλάκιση του Γιάννη Καλαμπόκα και η μετέπειτα ζωή του, στο αφιέρωμα που ακολουθεί, με αφορμή τη συμπλήρωση 27 ετών από τη δολοφονία.

 Το χρονικό της δολοφονίας Τεμπονέρα

Τα τέλη του 1990 βρήκαν τον χώρο της Παιδείας σε μεγάλο αναβρασμό εξαιτίας του πολυνομοσχεδίου που προωθούσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω του υπ. Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου.

Η αλλαγή του χρόνου «βρήκε» το 70% των σχολείων της επικράτειας υπό κατάληψη και οι μαθητικές και φοιτητικές διαδηλώσεις ήταν καθημερινό φαινόμενο σε όλη τη χώρα.

Το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου μέλη της ΟΝΝΕΔ, της νεολαίας της ΝΔ, υπό την πρόφαση των «αγανακτισμένων πολιτών» επιχείρησαν να «σπάσουν» την κατάληψη του 3ου Γυμνασίου – Λυκείου Πάτρας.

Οι καταληψίες μαθητές, έχοντας στο πλευρό τους και τον καθηγητή τους Νίκο Τεμπονέρα (μέλος του Εργατικού Αντιμπεριαλιστικού Μετώπου – ΕΑΜ), συνεπλάκησαν με τους εξωσχολικούς της ΟΝΝΕΔ στην πύλη του σχολείου. Ήταν εκείνη η στιγμή, που ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας έπεφτε νεκρός, χτυπημένος στο κεφάλι με σιδερολοστό.

Φυσικός αυτουργός της δολοφονίας Τεμπονέρα ήταν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Καλαμπόκας. Επίσης για την ίδια δολοφονία κατηγορήθηκε και το μέλος της ΟΝΝΕΔ Αλέκος Μαραγκός, ωστόσο απαλλάχθηκε με βούλευμα.

Το 3ο Λύκειο Πάτρας, τόπος του φονικού, φέρει μέχρι και σήμερα το όνομα του Νίκου Τεμπονέρα.

Στο παρακάτω video δείτε οπτικοακουστικά ντοκουμέντα εκείνης της τραγικής νύχτας

Ακόμα τέσσερις νεκροί τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα

Στις 10 Ιανουαρίου, την ημέρα της κηδείας του Ν. Τεμπονέρα, πραγματοποιείται στην Αθήνα μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Από την κηδεία του Νίκου Τεμπονέρα

Η διαδήλωση χτυπιέται από την αστυνομία και η Αθήνα μετατρέπεται σε ένα τεράστιο πεδίο μάχης. Τα ΜΑΤ ρίχνουν άκριτα δακρυγόνα, κάποια από τα οποία σε κλειστούς χώρους.

Αυτή η πρακτική των ΜΑΤ οδήγησε σε πυρκαγιά σε μιας πολυκατοικίας επί της Πανεπιστημίου στο ισόγειο της οποίας στεγαζόταν το κατάστημα Κ. Μαρούσης. Τέσσερα άτομα εγκλωβίστηκαν στα γραφεία που στεγάζονταν στους ορόφους της, με αποτέλεσμα τον θάνατο τους.

Η φωτιά στο κατάστημα Κ. Μαρούσης

Το Πολυνομοσχέδιο της Ποδιάς: Τι προέβλεπε

Με το πολυνομοσχέδιο που θα έφερνε η κυβέρνηση στη Βουλή θα επέρχονταν τεράστιες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι διατάξεις που αφορούσαν την κατάργηση της παροχής δωρεάν πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Επίσης προβλέπονταν μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές παροχές των φοιτητών, όπως στη δωρεάν σίτιση και στέγασή τους. Η λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, μπήκε για πρώτη φορά στο «μενού» των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, μια προσπάθεια που συνεχίστηκε από τις επόμενες κυβερνήσεις για δεκαετίες.

Επίσης, βίαιες αντιδράσεις προκάλεσαν και οι αναχρονιστικές διατάξεις που αφορούσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και προέβλεπαν την κατάργηση του δικαιώματος των αδικαιολόγητων απουσιών, την κατάργηση των σχολικών περιπάτων και εκδρομών, και την επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας. Αυτή η διάταξη ήταν αυτή που έδωσε στη νομοθετική πρωτοβουλία και τον χαρακτηρισμό «Πολυνομοσχέδιο της Ποδιάς».

Το πολυνομοσχέδιο θέσπιζε επίσης γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις από το γυμνάσιο στο λύκειο χωρίς τη δυνατότητα επανεξέτασης, ενώ παράλληλα επιχειρούσε και να αυστηροποιήσει τον πειθαρχικό έλεγχο των μαθητών, επεκτείνοντάς τον ακόμη και στην εξωσχολική ζωή τους.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, αμέσως μετά τη δολοφονία Τεμπονέρα, κατηγόρησε ως ηθικό αυτουργό τον υπ. Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλο, ο οποίος την επόμενη ημέρα παραιτήθηκε, παραχωρώντας τη θέση του στον Γιώργο Σουφλιά.

Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, στις 14 Ιανουαρίου, ο Σουφλιάς ακυρώνει με τροπολογία όλα τα ΠΔ του Κοντογιαννόπουλου, ενώ υπόσχεται αύξηση των δαπανών για την παιδεία, αλλά και ότι θα σταματήσουν οι διώξεις εναντίον μαθητών και καθηγητών, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της μεγάλης κρίσης.

Από τη δολοφονία στην απελευθέρωση, 7 χρόνια δρόμος
Έργα και ημέρες του Γιάννη Καλαμπόκα

Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στο Βόλο και καταδικάστηκε πρωτόδικα για φόνο εκ προμελέτης σε ισόβια δεσμά.

Αργότερα, η ποινή του μειώθηκε σε 17 χρόνια και 3 μήνες, ωστόσο αποφυλακίστηκε μόλις 7 χρόνια μετά τη φυλάκισή του, λόγω «καλής συμπεριφοράς».

Ο Γιάννης Καλαμπόκας κατά τη διάρκεια της δίκης του

Οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπεράσπιση του Καλαμπόκα ήταν κάποιοι από τους σημαντικότερους ποινικολόγους της εποχής, όλοι τους προερχόμενοι από τον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς. Ανάμεσά τους και ο μετέπειτα βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Μιχάλης Αρβανίτης.

Αρκετά χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2012, η οργάνωση «Αντιφασιστική Περίπολος Περιοχής Μεταμόρφωσης Βόλου», σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι επιτέθηκε στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλο, σε τσιπουράδικο της περιοχής, ενώ τόνιζε μεταξύ άλλων ότι «αναμεσά τους (σ.σ. στην παρέα του Ηλιόπουλου), ήταν ο δολοφόνος του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα (Πάτρα 1991) και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Καλαμπόκας»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Αχαΐας thebest.gr, ο Καλαμπόκας «μετά την 7χρονη έκτιση της ποινής του, άνοιξε μια επιχείρηση διαχείρισης κοινοχρήστων και εξυπηρέτησης πολυκατοικιών και προσπάθησε να χτίσει τη ζωή του από την αρχή. Είναι παντρεμένος με δημοσιογράφο και πατέρας δύο παιδιών».

Ο Γιάννης Καλαμπόκας, δεύτερος από δεξιά.

Η κ. Κοντογεωργοπούλου, αναφέρει επίσης ότι «μετά από λίγα χρόνια, έκλεισε την επιχείρηση καθώς έπιασε δουλειά στην Εθνική Τράπεζα, εργάστηκε πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια σε υποκατάστημα του Βόλου. Όπως αποκάλυψε ο γιος του δολοφονημένου Νικου Τεμπονέρα, ο Καλαμπόκας σήμερα εργάζεται ως προϊστάμενος της Εθνικής Τράπεζας σε παράρτημα του Βόλου».

Πηγές: To Bήμα, Ριζοσπάστης, SanSimera.gr, paremvasis.gr, Info-War.gr, Wikipedia, thebest.gr, e-radio.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα