Νίκη των εργαζομένων στη Lufthansa: Πέτυχαν συμφωνία για αυξήσεις στους μισθούς και επιδόματα

Η Lufthansa και το συνδικάτο των πιλότων της κατέληξαν σε συμφωνία ως προς αρκετά από τα αιτήματά τους, περιλαμβανομένων μισθολογικών αυξήσεων, αλλαγών στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και δημιουργίας θέσεων εργασίας, θέτοντας έτσι τέλος στις πολυετείς κινητοποιήσεις και διαφωνίες, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο πλευρές.

 

Η συμφωνία για τις συντάξεις και για τα επιδόματα πρόωρης συνταξιοδότησης θα ενισχύσει τα κέρδη της εταιρείας το 2017 και θα μειώσει το κόστος από τις συνταξιοδοτικές εισφορές κατά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Σε αντάλλαγμα, η διοίκηση συμφώνησε ότι τουλάχιστον 325 από τα αεροσκάφη της θα επανδρωθούν από πιλότους με βάση τη νέα συλλογική συμφωνία, η οποία έχει διάρκεια ισχύος ως τον Ιούνιο 2022 και ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για μελλοντικούς κυβερνήτες.

“Αυτή η συμφωνία για μια λύση ευρέος φάσματος προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για τη διευθέτηση της μισθολογικής διαμάχης η οποία υπήρχε επί σειρά ετών”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ένας εκπρόσωπος του συνδικάτου των πιλότων Vereinigung Cockpit.

Η Lufthansa αναζητούσε επί μακρόν τρόπους να μειώσει τα κόστη στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με μικρότερες εταιρείες του Κόλπου για τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και με ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες χαμηλού κόστους για τις πτήσεις μικρών αποστάσεων.

Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές είχαν οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες απεργίες από το συνδικάτο των πιλότων, το Vereinigung Cockpit, το οποίο εκπροσωπεί περίπου 5.400 χειριστές από την Lufthansa, την Germanwings και τις εμπορευματικές τους πτήσεις.

Οι μετοχές της Lufthansa αυξήθηκαν κατά 1% ξεπερνώντας εκείνες άλλων μεγάλων γερμανικών εταιρειών.

Οι πιλότοι θα απολαμβάνουν εφεξής ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα καθορισμένης εισφοράς όμοιο με άλλων υπαλλήλων της εταιρείας, ενώ συμφώνησαν και στη σταδιακή αύξηση στα 60 έτη του ορίου ηλικίας κατά την οποία οι πιλότοι μπορούν να διεκδικήσουν πρόωρη συνταξιοδότηση. Οι ήδη εργαζόμενοι και οι νέοι υπάλληλοι της εταιρείας έχουν συμφωνήσει σε αυξήσεις παραγωγικότητας, όπως ανακοίνωσε ο αερομεταφορέας.

Οι πιλότοι θα λάβουν μισθολογική αύξηση 11,4% για την περίοδο από τον Μάιο 2012 όταν έληξε η τελευταία συλλογική τους συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο 2020 καθώς και την εφάπαξ καταβολή ποσού αντίστοιχου με 1,8 φορές των μηνιαίων αποδοχών τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα