Νέο σοβαρό «κενό» ασφαλείας εντοπίστηκε στο Facebook

Το Facebook ανακάλυψε ένα «κενό» ασφάλειας που άφησε εκτεθειμένους πάνω από 50 εκατ. λογαριασμούς χρηστών σε χάκερς οι οποίοι κατάφεραν να «σπάσουν» το δίκτυο του κοινωνικού μέσου δικτύωσης, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της μεγάλης εταιρείας.

Η εταιρεία δήλωσε σε ένα blog ότι ομάδα μηχανικών της διαπίστωσε ότι οι επιτιθέμενοι εντόπισαν μια αδυναμία στον κώδικα του Facebook σχετικά με τη λειτουργία «Προβολή ως» την Τρίτη. Η λειτουργία «Προβολή ως» επιτρέπει στους χρήστες να δουν πως μοιάζει το προφίλ τους με άλλους χρήστες στην πλατφόρμα.

Το κενό ασφαλείς στην εν λόγω λειτουργία επέτρεψε στους χάκερς να αποκτήσουν ψηφιακά κλειδιά πρόσβασης, τα οποία τους επιτρέπουν να παραμένουν συνδεδεμένοι στην υπηρεσία χωρίς να χρειάζεται να εισάγουν ξανά τον κωδικό πρόσβασης τους – κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των λογαριασμών και άλλων ατόμων.

Αμέσως ενεργοποιήθηκε το σύστημα αντιμετώπισης εισβολών, ωστόσο οι χάκερ είχαν ήδη προλάβει να παραβιάσουν τους λογαριασμούς. Το πρόβλημα που προέκυψε διορθώθηκε, ενώ το Facebook κατέφυγε σε νομική υπηρεσία, προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες και να αποδοθούν ευθύνες.

Η τεχνική υπηρεσία του Facebook αναγκάστηκε να απενεργοποιήσει πάνω από 90 εκατ. λογαριασμούς χρηστών την Παρασκευή το πρωί, προκειμένου, όπως τόνισε ο εκπρόσωπός της, να τους προφυλάξει. Μετά τον έλεγχο που έγινε, προέκυψε ότι εκτέθηκαν πάνω από 50 εκατ. λογαριασμοί χρηστών.

Σημειώνεται, ότι η εταιρεία δεν κατάφερε να αναγνωρίσει την ταυτότητα των χάκερς, ούτε να εντοπίσει την προέλευσή τους. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι υπεύθυνοι, δεν διευκρινίστηκε ούτε ο σκοπός της επίθεσης, καθώς ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία, ώστε να γίνουν οι συγκριτικές μελέτες και να προκύψει η κοινή συνισταμένη από τους λογαριασμούς που παραβιάστηκαν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα