Πολιτικά και οικονομικά ερωτηματικά προκαλεί η χθεσινή ομιλία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στη ΔΕΘ. Οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη παραπέμπουν σύμφωνα με ανεξάρτητους σχολιαστές σε ένα νέο “πρόγραμμα-μνημόνιο” που ενδεχόμενα θα έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και θα οδηγήσει σε παραπέρα αποδόμηση του κοινωνικού ιστού της χώρας.
Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές επισήμαιναν αργά χθες τη νύχτα ότι με τις εξαγγελίες του ο αρχηγός της ΝΔ ευνοεί εμφανώς την οικονομική ελίτ, επιφυλάσσοντας για τις πλατιές λαϊκές μικρά παρηγορητικά μέτρα.
Αναφορικά με το κρίσιμο για την κοινωνία ασφαλιστικό, οι ίδιοι αναλυτές παρατηρούν ότι προαναγγέλει ότι θα χαρίσει τις εισφορές των εργαζομένων στις ιδιωτικές εταιρείες και στα funds για να δημιουργήσει ένα ασφαλιστικό σύστημα όμοιο με το αντίστοιχο που εφάρμοσε στη Χιλή η δικτατορία Πινοσέτ.
Από την ανάγνωση των δηλώσεων Μητσοτάκη προκύπτει ότι αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερχόταν στην εξουσία, θα εκχωρούσε τις δημόσιες υπηρεσίες στα ιδιωτικά συμφέροντα και θα επέβαλε ένα μοντέλο ανάπτυξης τύπου Ολυμπιακών Αγώνων που κόστισε στο λαό δεκάδες δις ευρώ.
Συγχρόνως θα περιέκοπτε τον προϋπολογισμό της παιδείας για να ξαναδώσει και πάλι χώρο επιχειρηματικής ανάπτυξης στην ιδιωτική παιδεία, θα περιέκοπτε τα κοινωνικά επιδόματα, θα προχωρούσε σε μειώσεις φόρων ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις προσφέροντας κατά ομολογία του στους εργαζόμενους μια αόριστη παρηγορητική «συμφωνία αλήθειας» με τους εκπροσώπους της οικονομικής ελίτ.
Κυβερνητικοί κύκλοι θυμίζουν την εκκωφαντική σιωπή του για το θέμα των συμβασιούχων του Δημοσίου που θέλει να απολύσει τη στιγμή που χάιδευε τα ακροδεξιά αντανακλαστικά της κοινοβουλευτικής του ομάδας με τη θέση του για το Μακεδονικό, συνεχίζοντας την τακτική της απουσίας υπεύθυνης πολιτικής θέσης, καθώς δεν δεσμεύτηκε να ακυρώσει την συμφωνία αν αυτή περάσει από την παρούσα Βουλή.
Τέλος το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός των Κυβερνήσεων της ανεργίας, της ύφεσης και της κοινωνικής καταστροφής, ο γόνος της οικογένειας που πρωταγωνίστησε στην οικοδόμηση του πελατειακού κράτους, των σκανδάλων και της χρεοκοπίας επιβεβαίωσε σήμερα τη φήμη του κοινωνικού ολετήρα που τον συνοδεύει, υποσχόμενος ένα εφιαλτικό πολιτικό μείγμα Πινοσέτ και Θάτσερ. Εξήγγειλε ένα μνημόνιο ΔΝΤ που θα οδηγήσει την Ελλάδα πίσω στο ΔΝΤ».
Οι εξαγγελίες του Κ.Μητσοτάκη
Τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, είναι τα εξής:
-Ο μισθωτός των 650 ευρώ και ο συνταξιούχος που παίρνει κάτω από 1.000 ευρώ θα δουν άμεσα το εισόδημά τους να βελτιώνεται από τη δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.
-Στον αγρότη, θα δοθούν και κίνητρα εξωστρέφειας και συνεργειών, με φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με φορολογικό συντελεστή μόλις 10%.
-Δραστική μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.
-Μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα, με τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη να μειώνεται στο 24%, από 40% σήμερα.
-Επιπλέον φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις και οι υπεραποσβέσεις σε επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας.
-Εργαλεία και χρηματοδότηση προς τους μικρομεσαίους για να οργανώσουν αποτελεσματικότερα τις επιχειρήσεις τους και να διαφοροποιήσουν το προϊόν τους για να μπορούν να διεισδύσουν σε νέες αγορές.
-Μέχρι το 2021 σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας.
-Αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παροχή έκπτωσης φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβάλλονται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών.
-Οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%.
-Επεκτείνεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και ενσωματώνονται σε αυτόν όλα τα βασικά επιδόματα.
-Θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός «που δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενων».
-Ενιαία ρύθμιση οφειλών με 120 δόσεις και ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ το μήνα για χρέη ως 3.000 ευρώ.
-Θα δίνονται κουπόνια ύψους 180 ευρώ μηνιαίως για πρόσβαση των παιδιών σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς της επιλογής τους, όταν δεν βρίσκουν θέση στους δημοτικούς.