Νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Θήβα

Ένα νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων δημιουργείται στη Θήβα, στις εγκαταστάσεις του πρώην κλωστηρίου Σακίρογλου.

Η δομή έχει χωρητικότητα 700 ατόμων. Την ανακατασκευή της έκανε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης με χρηματοδότηση από τη DG ECHO, ενώ το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας ανέλαβε την ενοικίαση του χώρου από έκτακτα ευρωπαϊκά κονδύλια. Η νέα δομή αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες της για πρόσφυγες σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Ο ΔΟΜ θα έχει την υποστήριξη της λειτουργίας της και οι Γιατροί του Κόσμου θα αναλάβουν τη στελέχωση των ιατρείων με παθολόγο, γυναικολόγο και οδοντίατρο, καθώς και της κλινικής βραχείας λειτουργίας.

Η δομή απαρτίζεται από 65 διαμερίσματα των οκτώ ατόμων, ενώ άλλα τόσα διαμερίσματα βρίσκονται σε οικίσκους στον προαύλιο χώρο. Όλα περιλαμβάνουν δύο υπνοδωμάτια, κουζίνα, σαλόνι και ορισμένα από αυτά και δικό τους μπάνιο. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί χώρος εκπαίδευσης, αίθουσα κατάλληλη για γυναίκες, χώρος συμβουλευτικής, καθώς και 60 τουαλέτες με ισάριθμες ντουζιέρες.

Το κέντρο επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Όπως είπε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους “οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα ζήσουν εδώ σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Το κέντρο είναι αποτέλεσμα της τεράστιας προσπάθειας που κάνουμε” συνέχισε, λέγοντας ότι “θα δείτε και σε άλλα camps την εξέλιξή τους πώς από τις σκηνές φτάσαμε στα σπιτάκια” και συμπλήρωσε: “Συνεχίζουμε, προσπαθούμε, θα τα καταφέρουμε”.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συγκεκριμένη δομή θα μεταφερθούν πρόσφυγες από το Ελληνικό, ωστόσο σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία και επισήμανε ότι “δεν ξέρουμε ακόμα τι πληθυσμός θα έρθει. Οι μεταφορές γίνονται με βάση ένα συνολικό σχεδιασμό. Επομένως ό,τι και να πω σήμερα δεν θα έχει ισχύ”.

Τέλος σχετικά με τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και τις απειλές που διατυπώνονται από τη γειτονική χώρα για κατάργησή της ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι “εμείς δουλεύουμε με βάση τη Συμφωνία. Υποστηρίζουμε τη Συμφωνία, η Συμφωνία μέχρι στιγμής τηρείται”.

Στην επίσκεψη στο κέντρο φιλοξενίας τον υπουργό συνόδευαν η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΟΜ, Λάουρα Τόμσον, ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Δανιήλ Εσδράς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Θηβαίος και εκπρόσωποι τοπικών αρχών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα